9 αποφθέγματα της Maria Montessori που θα αλλάξουν τον τροπο που βλέπεις τη ζωή!

9 αποφθέγματα της Maria Montessori

Η Maria Montessori ήταν Ιταλίδα γιατρός και εκπαιδευτικός που ανέπτυξε τη μέθοδο Μοντεσσόρι της εκπαίδευσης. Ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από την ιατρική σχολή στην Ιταλία και έγινε κορυφαία ειδικός στην ανάπτυξη των παιδιών. Έγινε καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Η εκπαιδευτική φιλοσοφία της Montessori τονίζει τη σημασία της ανεξαρτησίας, της αυτοπαρακίνησης και της πρακτικής μάθησης. Οι μέθοδοι της έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην ενθάρρυνση της δημιουργικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων και της αγάπης για μάθηση στα παιδιά. Οι ιδέες της Montessori για την εκπαίδευση είναι τόσο επίκαιρες σήμερα όσο ήταν όταν τις διατύπωσε για πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα.

9 αποφθέγματα της Maria Montessori

Η Maria Montessori πίστευε ότι όλα τα παιδιά έχουν μια φυσική επιθυμία να μάθουν. Και ότι θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να το κάνουν σε ένα περιβάλλον που τροφοδοτεί και διεγείρει αυτή την επιθυμία. Υποστήριζε επίσης ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από πρακτικές δραστηριότητες και συγκεκριμένες εμπειρίες. Ήταν βαθιά αφοσιωμένη στο να βοηθά όλα τα παιδιά να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό τους υπόβαθρο. Πίστευε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και πρέπει να του επιτρέπεται να αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Η μέθοδος Montessori εστιάζει στην πρακτική μάθηση και ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και να ανακαλύψουν τα δικά τους ενδιαφέροντα.
Πολλοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο εκπαιδεύτηκαν χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, συμπεριλαμβανομένων των Bill Gates, Sergey Brin, Larry Page, Jeff Bezos και Julia Child.

Αποφθέγματα

Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι με τόση επιρροή στον κόσμο της εκπαίδευσης όσο η Maria Montessori. Τα αποφθέγματά της έχουν εμπνεύσει γενιές εκπαιδευτικών και γονέων. Εδώ είναι μερικά μόνο από τα πιο διάσημα αποφθέγματά της που σίγουρα θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σας είτε είστε εκπαιδευτικός είτε γονέας.

9 αποφθέγματα της Maria Montessori

Δεν αρκεί ο δάσκαλος να αγαπάει το παιδί. Πρέπει πρώτα να τον καταλάβει κ να αγαπήσει το περιβάλλον του. Πρέπει να προετοιμάσει κ να δουλέψει πρώτα με τον εαυτό του.

Η εκπαίδευση δεν είναι κάτι που κάνει ο δάσκαλος, αλλά είναι μια φυσική διαδικασία που αναπτύσσεται αυθόρμητα στον άνθρωπο.

Το μεγαλύτερο σημάδι επιτυχίας για έναν δάσκαλο…είναι να μπορεί να πει «Τα παιδιά τώρα δουλεύουν σαν να μην υπάρχω.

Απελευθερώστε τις δυνατότητες του παιδιού και θα τα μεταμορφώσετε στον κόσμο.

Αν πρόκειται να έρθει βοήθεια και σωτηρία, μπορεί έρθει μόνο από τα παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι οι δημιουργοί των ανθρώπων.

Οι μελέτες που έχουν γίνει για την πρώιμη βρεφική ηλικία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: τα δύο πρώτα χρόνια είναι σημαντικά για πάντα, γιατί σε εκείνη την περίοδο, κάποιος περνά από το να είναι τίποτα στο να γίνει κάτι.

Το παιδί έχει διαφορετική σχέση με το περιβάλλον του από ότι εμείς. Το παιδί απορροφά ότι συμβαίνει γύρω του. Τα πράγματα που βλέπει δεν τα θυμάται απλώς, διαμορφώνουν μέρος της ψυχής του.

Τα παιδιά, από τη στιγμή που απογαλακτίζονται, βαδίζουν προς την ανεξαρτησία.

Η φροντίδα μας για το παιδί δεν πρέπει να διέπεται από την επιθυμία να μάθει πράγματα, αλλά από την προσπάθεια να συνεχίσουμε να καίει μέσα του αυτό το φως που ονομάζεται ευφυΐα.

Ανάλυση

“Δεν αρκεί ο δάσκαλος να αγαπάει το παιδί. Πρέπει πρώτα να τον καταλάβει κ να αγαπήσει το σύμπαν. Πρέπει να προετοιμάσει κ να δουλέψει πρώτα με τον εαυτό του.”

Αυτό το απόσπασμα από τη Maria Montessori τονίζει τη σημασία που έχει οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να κατανοούν τους μαθητές τους σε ατομικό επίπεδο, προκειμένου να τους παρέχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Δεν αρκεί για έναν δάσκαλο να αγαπά απλώς τους μαθητές του. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να τους κατανοήσει και να καλύψει τις ατομικές τους ανάγκες.

“Η εκπαίδευση δεν είναι κάτι που κάνει ο δάσκαλος, αλλά είναι μια φυσική διαδικασία που αναπτύσσεται αυθόρμητα στον άνθρωπο.”

Εδώ υπογραμμίζετε η πεποίθηση της Maria Montessori ότι η εκπαίδευση είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει αυθόρμητα μέσα σε κάθε άτομο. Πίστευε ότι ήταν ο ρόλος του δασκάλου να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, παρά να προσπαθήσει να την εξαναγκάσει.

“Το μεγαλύτερο σημάδι επιτυχίας για έναν δάσκαλο…είναι να μπορεί να πει «Τα παιδιά τώρα δουλεύουν σαν να μην υπάρχω.”

Αυτό το απόσπασμα από τη Maria Montessori μιλά για το ότι η πραγματική επιτυχία για έναν δάσκαλο έρχεται όταν οι μαθητές του είναι σε θέση να εργάζονται ανεξάρτητα. Και φυσικά να μην χρειάζονται συνεχή επίβλεψη. Αυτό το απόσπασμα δείχνει την πίστη της στην ικανότητα των παιδιών να μαθαίνουν και να μεγαλώνουν μόνα τους. Αν τους δοθεί το κατάλληλο περιβάλλον και οι κατάλληλοι πόροι.

“Απελευθερώστε τις δυνατότητες του παιδιού και θα τα μεταμορφώσετε στον κόσμο.»

Αυτό το απόσπασμα μιλά για την πεποίθηση της Maria Montessori ότι όλα τα παιδιά έχουν τεράστιες δυνατότητες και ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι να τα βοηθήσουν να τις φτάσουν. Όταν δίνεται στα παιδιά η ελευθερία να εξερευνήσουν και να μελετήσουν ότι πραγματικά τα ενδιαφέρει, μπορούν να επιτύχουν σπουδαία πράγματα.

9 αποφθέγματα της Maria Montessori
“Αν πρόκειται να έρθει βοήθεια και σωτηρία, μπορεί έρθει μόνο από τα παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι οι δημιουργοί των ανθρώπων»

Αυτό το απόσπασμα είναι για το πώς τα παιδιά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Είναι το μέλλον και έχουν την ικανότητα να κάνουν τη διαφορά. Εναπόκειται στους ενήλικες να τους βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να τους προσφέρουν ευκαιρίες να κάνουν τη διαφορά.

“Οι μελέτες που έχουν γίνει για την πρώιμη βρεφική ηλικία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Τα δύο πρώτα χρόνια είναι σημαντικά για πάντα, γιατί σε εκείνη την περίοδο, κάποιος περνά από το να είναι τίποτα στο να γίνει κάτι.”

Γιατί έχει σημασία? Ότι κάνει έναν ενήλικα αυτό που είναι, από τον ηθικό του κώδικα, τις κοινωνικές του κλίσεις, την εργασιακή ηθική και την αίσθηση του χιούμορ καθορίζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα πάντα. Στα χέρια της μια μητέρα έχει ένα τεράστιο βάρος και ευθύνη καθώς και ένα τεράστιο προνόμιο.

“Το παιδί έχει διαφορετική σχέση με το περιβάλλον του από ότι εμείς. Το παιδί απορροφά ότι συμβαίνει γύρω του. Τα πράγματα που βλέπει δεν τα θυμάται απλώς, διαμορφώνουν μέρος της ψυχής του.”

Το παιδί θα γίνει αυτό με το οποίο το περιβάλλετε. Αν είναι περιτριγυρισμένο από αγάπη, ομορφιά, ηρεμία και τάξη θα γίνει ισορροπημένος ενήλικας. Το μυαλό του θα αντανακλά αυτές τις ιδιότητες. Εάν περιβάλλεται από άγχος, χάος και αταξία, τότε αυτά τα χαρακτηριστικά θα εισχωρήσουν στο μυαλό του. Με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν στις σκέψεις και τον χαρακτήρα του.

“Τα παιδιά, από τη στιγμή που απογαλακτίζονται, βαδίζουν προς την ανεξαρτησία.”

Αυτή είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι τα παιδιά μας δεν μας ανήκουν για να τα κρατήσουμε. Μόλις είναι σωματικά ικανά ξεκινούν το περίπλοκο ταξίδι τους προς την ανεξαρτησία κ τη ζωή.

“Η φροντίδα μας για το παιδί δεν πρέπει να διέπεται από την επιθυμία να μάθει πράγματα, αλλά από την προσπάθεια να συνεχίσουμε να καίει μέσα του αυτό το φως που ονομάζεται ευφυΐα.”

Μερικές φορές είναι χρήσιμο να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η μέθοδος Montessori είναι ένας εκπαιδευτικός τρόπος ζωής και όχι μια λίστα δραστηριοτήτων. Περιστασιακά το προετοιμασμένο περιβάλλον περνά απαρατήρητο, τα υλικά αγνοούνται…και αυτό είναι εντάξει! Δουλειά μας είναι να ανάβουμε τη φωτιά όπου το παιδί ανακαλύπτει μια σπίθα. Μερικές φορές αυτό σημαίνει να απομακρυνθεί από την προφανή μάθηση και διδασκαλία. Υπάρχει χρόνος για αυτές τις στιγμές, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι να ακολουθήσουμε το παιδί στο μαθησιακό του ταξίδι.

9 αποφθέγματα της Maria Montessori

Με λίγα λόγια..

Πώς επιτυγχάνει αυτή την ανεξαρτησία;

Μέσω μιας συνεχούς δραστηριότητας.

Πώς γίνεται ελεύθερος;

Με συνεχή προσπάθεια, γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη προκύπτει από τη δραστηριότητα. Το περιβάλλον πρέπει να είναι πλούσιο σε κίνητρα που δίνουν ενδιαφέρον στη δραστηριότητα και καλούν το παιδί να δημιουργήσει τις δικές του εμπειρίες.

Γιατί έχει σημασία;

Η απεριόριστη ενέργεια ενός παιδιού χρησιμεύει για να το φέρει πιο κοντά στον απώτερο στόχο του να αποκτήσει δεξιότητες και γνώσεις.

Δείτε επίσης: 7 ταινίες που πρέπει να δει κάθε μαμά

Πήγες:

You might also enjoy:

2 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *