7 ταινίες που πρέπει να δει κάθε μαμά. Πολλοί από εμάς παρακολουθούμε ταινίες για να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα κ την καθημερινότητα πολλές φορές. Να παρασυρθουμε έστω και για λίγες μόνο ώρες, ότι η ζωή είναι διαφορετική. Κωμωδίες, ρομαντικές, δράμα, ακόμη και ταινίες τρόμου – δεν παρακολουθούμε για να δούμε τη ζωή μας να αντανακλάται στην οθόνη! Θέλουμε να δούμε κάτι διαφορετικό. Είναι απόδραση και διασκέδαση!

Αλλά μερικές φορές, μπορεί να είναι ωραίο να μην βλέπεις συνεχώς την ίδια τελειότητα δεμένη με έναν όμορφο φιόγκο. Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές ταινίες που απεικονίζουν τη ζωή όπως τη ζούμε. Μας δίνει την ευκαιρία να συνδεθούμε με ανθρώπους με βάση τις κοινές μας εμπειρίες. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ταινίες για τη μητρότητα.

Όλοι βιώνουμε τη μητρότητα με τον δικό μας διαφορετικό τρόπο, αλλά πολλά από αυτά δεν θα θεωρούνταν … όμορφα. Οι ρεαλιστικές ταινίες για τη μητρότητα δεν καλύπτουν αυτό το εκπληκτικό ταξίδι. Το λένε όπως είναι – το καλό, το κακό και το άσχημο. Η κοινωνία τείνει να δοξάζει τη μητρότητα και να την κάνει να φαίνεται σαν αυτό το μαγικό πράγμα, που όλες φανταζόμαστε πριν γίνουμε μητέρες. Κ μπορεί να είναι! Είναι, με πολλούς τρόπους.

Αλλά με πολλούς άλλους τρόπους, η μητρότητα είναι ωμή και επώδυνη και εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, και θα πρέπει να το απεικονίσουμε έτσι. Όταν παλεύεις καθημερινά, δεν θέλεις να δεις μια ταινία όπου κάποιος τα κάνει όλα να φαίνονται απλά;

Αυτές οι ρεαλιστικές ταινίες για τη μητρότητα δείχνουν πέρα ​​από την εξιδανικευμένη εκδοχή και απεικονίζουν την μητρότητα όπως την ξέρουμε όλοι. Αυτές λοιπόν είναι οι 7 ταινίες που πρέπει να δει κάθε μαμά:

Κράμερ εναντίον Κράμερ

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είχαμε πολύ διαφορετικές αντιδράσεις βλέποντας τον Kramer vs Kramer πριν και αφού κάνουμε δικά μας παιδιά. Είναι τόσο εύκολο να θεωρήσεις εγωιστική την «εγκατάλειψη» της οικογένειάς της από την Joanna Kramer. Αλλά βλέποντάς το αφού έγινα μαμά, είδα τον πόνο της, τις μάχες της με την κατάθλιψη και τη θυσία της. Η σκηνή που μιλάει για να ανακαλύψει τελικά ποια ήταν, ήταν τόσο πραγματική. Η ταινία ήταν πρωτοποριακή στην εποχή της για τον τρόπο που απεικόνιζε την πατρότητα σε μια μονογονεικη οικογένεια. Αλλά πραγματικά, είναι μια εκπληκτική ανάλυση των ψυχικών αγώνων που αντιμετωπίζουν τόσες πολλές μαμάδες και πόσο μακριά θα φτάσουν οι μητέρες για να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους.
Η ταινία μετράει 5 Όσκαρ που κέρδισαν οι συντελεστές κ πολύ δίκαια βέβαια.

Tully

Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το τρέιλερ για το Tully, οι μαμάδες παντού είπαν, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Μέχρι τότε, ήταν τόσο σπάνιο να δει κανείς τη μητρότητα να απεικονίζεται με όλη της τη βάναυση ειλικρίνεια. Αν και έχασε με ορισμένους βασικούς τρόπους (όπως η εξίσωση της επιλόχειας κατάθλιψης με την πολύ πιο σοβαρή επιλόχεια ψύχωση), παρόλα αυτά παρουσίασε τη μητρότητα με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο από ό,τι έχω δει. Επιπλέον, έκανε τους ανθρώπους να μιλούν για τους πραγματικούς κινδύνους των διαταραχών της διάθεσης μετά τον τοκετό και των ψυχικών ασθενειών, κάτι που είναι ένα απίστευτα σημαντικό θέμα.
Έτυχε να δω αυτή την ταινία 6 μήνες μετά τη γέννα μου κ θυμάμαι να κλαίω σε όλη τη διάρκεια. Ήταν σαν κάποιος να είχε καταφέρει να δείξει όλες της δυσκολίες μιας μαμάς κάτι που μέχρι τότε δεν έβρισκα πουθενά.

Lion

Εκτός από το ότι είναι μια απολύτως εκπληκτική ιστορία για να βρεις τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι, το Lion μας δείχνει πόσο ανιδιοτελής μπορεί να είναι μια μητέρα και απαθανατίζει την αγάπη που έχουν οι μαμάδες τα παιδιά τους. Είναι μια ταινία για την υιοθεσία, τη λύτρωση, την ανακάλυψη και το να αφήνουμε τα παιδιά μας ελεύθερα να ακολουθήσουν την καρδιά τους. Μας δείχνει επίσης ότι η βιολογία δεν έχει καμία σχέση με το να είσαι μητέρα. Ως μαμάδες, μας ανατίθεται το δύσκολο έργο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας στο δρόμο τους, ακόμα κι αν είναι ένας δρόμος που μπορεί να τα οδηγήσει μακριά μας. Αυτή είναι μια πραγματικά εκπληκτική ταινία και πρέπει να δουν οι  μαμάδες.

Το δωμάτιο

Το δωμάτιο είναι μια συγκλονιστική ιστορία και μια απίστευτα δύσκολη ταινία για να παρακολουθήσει κάποιος. Αλλά πραγματικά υπογραμμίζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια μητέρα για να προστατεύσει τα παιδιά της, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Και αποτυπώνει με μεγάλη ακρίβεια τον πόνο που είναι πρόθυμη μια μαμά να απορροφά σε καθημερινή βάση για να εμποδίσει τα παιδιά να αισθανθούν τον ίδιο πόνο. Η Joy και ο Jack ζουν μόνο σε ένα δωμάτιό, ο Τζακ γεννήθηκε κ μεγάλωσε σε αυτό το δωμάτιο κ δεν έχει βγει ποτέ απ αυτό. Καθώς η μητέρα του είναι θύμα απαγωγής από τον άνθρωπο που είναι κ πατέρας του Jack.

Η χαρά τον θωρακίζει από τον πόνο της κατάστασής τους, πείθοντάς τον ότι μόνο αυτή και αυτός είναι αληθινοί και ότι όλα τα άλλα είναι φανταστικά. Ακόμη και μετά τη διάσωσή τους, η Τζόι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τον Τζακ, ακόμη και με δικό της κίνδυνο. Καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα τους. Φυσικά η Brie Larson κέρδισε το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρολού για αυτή την ερμηνεία.

Sex and the city 2

Ναι ξέρω ότι απορείς που βλέπεις μια ταινία τέτοιου είδους σε αυτή τη λίστα. Ότι πρόκειται για μια ταινία με στερεότυπα, με 4 γυναίκες που ζουν σε ένα κόσμο μακρυά από την πραγματικότητα που ζει μια μέση μητέρα. Χωρίς οικονομικά προβλήματα, με καθημερινές βόλτες, με βοήθεια στο σπίτι κ με ψώνια τόσο ακριβά όσο δεν μπορούμε πολλές να φανταστούμε. Υπάρχουν όμως σκηνές που είναι σα να έχουν βγει από τη ζωή της κάθεμιας από εμάς. Γιατί παρότι έχουν όλα τα παραπάνω οι δυσκολίες είναι κ παραμένουν ίδιες για όλες μας. Ποία μαμά δεν έχει κλειστεί στο μπάνιο για να κλάψει κ να βγει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα;

Marriage story

Πρόκειται για μια ταινία που δείχνει την δύσκολη περίοδο που περνάει ένα ζευγάρι την περίοδο του διαζυγίου. Χωρίς να παίρνει μεριές προσπαθεί να μας φέρει το δίκιο, τις αγωνίες κ τον αγώνα τόσο από τη μεριά της μητέρας όσο κ του πατέρα. Υπάρχει όμως μια σκηνή όπου η Laura dern δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, γι αυτό άλλωστε πήρε κ το Όσκαρ β’ γυναικείου ρολού, μιλάει για τις απαιτήσεις τις κοινωνίας απέναντι σε μια μητέρα σε σύγκριση με αυτά που περιμένουν από τον πατέρα.

Η ζωή σε δύο πράξεις

Μια μαμά που δεν μπορεί να διαχειριστεί την είσοδο της μητριάς στη ζωή των παιδιών της. Κ μια μητριά που συνεχώς ανησυχεί ότι ποτέ δεν θα την αγαπήσουν τόσο όσο τη μαμά τους κ δεν θα καταφέρει να γεμίσει τα παπούτσια της. Μια ταινία που δείχνει κάθε πτυχή της μητρότητας κ του γυναικείου ανταγωνισμού μέσα σε αυτή. Το θετικό βέβαια είναι ότι κάποια παιδιά είναι τόσο τυχερά που τα αγαπούν δύο μαμάδες, πράγμα που δεν είναι αυτονόητο γι όλα δυστυχώς.

Γράψε κ πες μου ποιες έχεις ήδη δει ή ποιες έχεις σκοπό να δεις; Αν θες να προσθέσεις κάποια στη λίστα ή αν διαφωνείς με κάποια που υπάρχει στη λίστα. Κάθε σχόλιο δεκτό!

You might also enjoy:

2 Comments

  1. Η ζωή σε δυο πράξεις εκπληκτική…. αγαπημένη μου !!Τις υπόλοιπες θα της δω κ θα σου πω 😉Δεν ξέρω πότε…… αλλά θα τις δω!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *