O Shel Silverstein γεννήθηκε το 1930 στο Σικάγο. Είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ποιητής, εικονογράφος κ στιχουργός. Φοίτησε στη σχολή Καλών Τεχνών του Σικάγο όμως δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του καθώς κατατάχθηκε στον Αμερικάνικο Στρατό κ πολέμησε στην Ιαπωνία κ την Κορέα.

Είναι γνωστός κυρίως για τα παραμύθια που έχει κυκλοφορήσει όπως ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ“, “ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ Ο . Τα παραμύθια του έχουν πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα κ έχουν μεταφραστεί σε 45 γλώσσες.

Εικονογράφηση

Ο ίδιος λεει:
“Όταν ήμουν έφηβος γύρω στην ηλικία των 14, θα προτιμούσα να γίνω ένας καλός παίκτης μπέιζμπολ ή να βγαίνω με κορίτσια όμως η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα να παίζω μπάλα κ τα κορίτσια δεν με ήθελαν. Έτσι ξεκίνησα να γράφω κ να ζωγραφίζω, ήμουν τυχερός καθώς δεν είχα κάποιον να αντιγράψω κ να με επηρεάσει, έτσι απέκτησα δικό μου στυλ. Είδα δουλειά άλλων εικονογράφων στη ηλικία των 30 όπου ήδη δημιουργούσα. Όταν άρχισα να ελκύω τα κορίτσια, ήμουν ήδη απορροφημένος από τη δουλειά μου κ ήταν σημαντική για εμένα. Όχι ότι δεν προτιμούσα τον έρωτα, όμως η δουλειά μου είχε γίνει συνήθεια.”

Το 1957 αρχίζει να εικονογραφεί για το Playboy όπου κ συνέχισε μέχρι το 1975. Ταξίδεψε σε όλο το κόσμο γράφοντας τη στήλη του “Shel Silverstein visits..” κυκλοφορούσε σαν ένθετο με το Playboy.
Το 2007 κυκλοφόρησαν σε ένα βιβλίο με τίτλο “Playboy’s Silverstein Around the World” τον πρόλογο του βιβλίου έγραψε ο Hugh Hefner εκδότης του Playboy.

Μουσική

Στη σχολή που φοίτησε ασχολήθηκε κ με τη μουσική. Αργότερα έγραψε τραγούδια για γνωστούς τραγουδιστές όπως ο Johnny Cash, o Tompall Glaser, οι Irish Rovers κ.α.
Έχει σύνθεση μουσική για αρκετές ταινίες ενώ έπαιζε ο ίδιος μουσικά όργανα όπως κιθάρα, πιάνο, σαξόφωνο κ τρομπόνι.
Έχει κερδίσει 2 Grammy ενώ έχει προταθεί για Χρυσή Σφαίρα κ για Όσκαρ καλύτερης μουσικής.

Θέατρο

Το 1959 ανέβηκε η πρώτη παρασταση την οποία είχε γράψει ο ίδιος με τίτλο “Charlie: A Short History of the Pratfall”.
Έχει γραψει περισσότερα από 100 έργα από τα οποία τα περισσότερα είναι μονόπρακτα.

Ο Shel Silverstein λέει:

Ελπίζω ότι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα βρουν κάτι με το οποίο θα ταυτιστούν στα βιβλία μου. Διαβάζοντας ένα βιβλίο μου να βιώσουν μια προσωπική αίσθηση ανακάλυψης. Αυτό είναι υπέροχο.
Νομίζω ότι αν είσαι δημιουργικός άνθρωπος, θα πρέπει απλώς να ασχολείσαι με την δουλειά σου, να κάνεις τη δουλειά σου και να μην σε νοιάζει πώς την εκλαμβάνουν. Δεν διάβασα ποτέ κριτικές γιατί αν πιστεύεις τις καλές πρέπει να πιστεύεις και τις κακές. Όχι ότι δεν με νοιάζει η επιτυχία. Με νοιάζει, αλλά μόνο επειδή με αφήνει να κάνω αυτό που θέλω. Ήμουν πάντα προετοιμασμένος για την επιτυχία, αλλά αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να είμαι προετοιμασμένος και για την αποτυχία. Έχω εγωισμό, έχω ιδέες, θέλω να εκφράζομαι, να επικοινωνώ αλλά με τον δικό μου τρόπο.”

Το δέντρο που έδινε

Shel Silverstein

Το 1963 γνώρισε τη εκδότρια Ursula Nordstrom η οποία τον έπεισε να γράψει παραμύθια για παιδιά. Έτσι την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσει Το δέντρο που έδινε το οποίο θα γίνει κ το πιο δημοφιλές βιβλίο του.

Πρόκειται για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα παιδικά βιβλία.  Περιγράφει τη σχέση ενός αγοριού με ένα δέντρο κ τη σχέση τους. Το δέντρο δίνει ότι έχει στο αγόρι από όταν είναι παιδί κ για όλη τη ζωή του έως ότου γερός πια γυρνάει αλλά το δέντρο δεν έχει τίποτα άλλο να του δώσει. Το επίμαχο ζήτημα είναι το διφορούμενο μήνυμα που δίνει το βιβλίο για τη σχέση των δύο ηρώων. Θετικό είναι ότι το βιβλίο μιλάει για την ανιδιοτελή αγάπη κ προσφορά ενώ το αρνητικό ότι πρόκειται για μια καταχρηστική σχέση.

Η εκδότρια του βιβλίου πιστεύει ότι η επιτυχία του οφείλεται στις διαφορετικές ερμηνείες του. Κάποιοι το ερμηνεύουν ότι το δέντρο συμβολίζει τα χριστιανικά ιδανικά κ την ανιδιοτελή αγάπη. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το δέντρο συμβολίζει τη φύση κ το αγόρι την ανθρωπότητα, αρκετοί χρησιμοποιούν το βιβλίο για να διδάξουν στα παιδιά τις ευθύνες του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Επίσης πολλοί το ερμηνεύουν σαν τη σχέση της μητέρας κ του παιδιού, υποστηρίζουν ότι το βιβλίο τους θύμισε αμέσως τη μητέρα τους κ την μητρική αγάπη καθώς το διάβασαν.

Shel Silverstein

Αν το έχεις διαβάσει σίγουρα έχεις σχηματίσει γνώμη για το συγκεκριμένο βιβλίο είτε αρνητική είτε θετική. Με μια απλή αναζήτηση θα βρεις άπειρες κριτικές μια κ πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα παραμύθια. Μπορεί να βρίσκεις ότι μιλάει για την πραγματική αγάπη κ προσφορά, για το ότι πάντα θα υπάρχει μια βάση να γυρνάμε όπου κ αν έχουμε πάει, όσα λάθη κ αν έχουμε κάνει, θα είναι εκεί να μας περιμένει κ να μας δεχτεί όπως είμαστε. Ίσως πιστεύεις ότι ενθαρρύνει το ναρκισσισμό, τον εγωκεντρισμό κ τη συνεξάρτηση.

Ο Shel Silverstein έχει πει:

Είναι απλά μια σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, ο ένας δίνει κ ο άλλος παίρνει.

Για μένα αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο που επισα στα χέρια μου πολύ πριν αποκτήσω παιδιά. Ήταν αυτό το βιβλίο που μου άνοιξε το πόρτα στη παιδική λογοτεχνία. Το βρήκα σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο ενώ έψαχνα να βρω ένα δώρο κ από τότε άρχισα να αγοράζω παραμύθια, όταν έκανα το γιο μου είχα ήδη φτιάξει μια βιβλιοθήκη γι αυτόν κ το πρώτο βιβλίο ήταν το “Δέντρο που έδινε”, με συγκίνησε από τη πρώτη στιγμή που το διάβασα μέχρι κ σήμερα κ πάντα θα συμβολίζει κάτι πολύ σημαντικό για μένα.

  • Κυκλοφορεί από της εκδόσεις Δωρικός
  • Τη μετάφραση έχει κάνει η κ. Σκαπεντζή
  • Στην ιστοσελίδα του μπορείτε να βρείτε δραστηριότητες

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *