Sensory play με Oobleck. Το Oobleck είναι ένα από τα πιο εύκολα αισθητηριακά υλικά της επιστήμης που μπορείτε να δημιουργήσετε για τα παιδιά σας. Έχει μόνο δύο συστατικά και ένα από αυτά είναι το νερό. Επίσης είναι απόλυτα ασφαλές για τα μωρά.

Είναι σίγουρα συναρπαστικό και αρκετά διασκεδαστικό για τα παιδιά όμως η αλήθεια είναι ότι θα λερώνουν. Και τα παιδιά και ο χώρος που θα παίξετε και τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε. Γι αυτό αν η ακαταστασία μέσα στο σπίτι είναι κάτι που δεν αντέχεις καλό θα ήταν να περιμένεις μια καλή ηλιόλουστη μέρα ώστε να βγείτε στο μπαλκόνι ή στην αυλή όπου όλα καθαρίζουν πολύ πιο εύκολα.

Εκπαιδευτικά Οφέλη του Sesnsory play με Oobleck

Το Oobleck μπορεί να διδάξει στα παιδιά επιστημονικές δεξιότητες παρατήρησης και πρόβλεψης. Είναι επίσης ένας φανταστικός τρόπος για να μυήσετε τα παιδιά σε βασικές έννοιες της ύλης. Μπορείτε να ξεκολλήσετε το Oobleck, να το σφίξετε, να το κυλήσετε, να το ζυμώσετε, να το τεντώσετε, να το πιτσιλίσετε και να το παρακολουθήσετε να στάζει αργά καθώς εναλλάσσεται μεταξύ στερεής και υγρής μορφής. Εκτός από την εκμάθηση των φυσικών εννοιών, το Oobleck είναι επίσης εξαιρετικό για την ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων καθώς τα παιδιά εργάζονται και ενισχύουν τους μικρούς μυς των χεριών τους ενώ ασχολούνται με το αισθητηριακό παιχνίδι.

Προσθέτοντας μερικές σταγόνες από χρώμα ζαχαροπλαστικής, μπορείτε να ανοίξετε τον κόσμο της συζήτησης ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας καθώς μοιράζεστε παρατηρήσεις χρώματος, αίσθησης, υφής και κίνησης.

Δες και άλλες ιδέες για sensory play και messy play εδώ!

Τι είναι το Oobleck;

Όλα έχουν να κάνουν με το ιξώδες ή την αντίσταση του υγρού στη ροή (εσωτερική τριβή) ή το πάχος του. Τα περισσότερα ρευστά είναι νευτώνεια (ονομάστηκαν έτσι από τον Ισαάκ Νεύτωνα) και θα παραμείνουν στο ίδιο ιξώδες (ή ρυθμό ροής ή πάχος). Για παράδειγμα, το νερό έχει την ίδια αντίσταση/ιξώδες όταν μένει σταθερό μέσα σε μια πισίνα όπως όταν κυλάει. Δεν θα αλλάξει την εσωτερική του τριβή ούτε θα γίνει παχύτερο όταν προσπαθείτε να το μετακινήσετε. Το Oobleck, ωστόσο, είναι Μη Νευτώνειο(Ένα μη νευτώνειο ρευστό είναι αυτό που αλλάζει το ιξώδες του υπό πίεση) και αλλάζει το ιξώδες του. Ένα γρήγορο χτύπημα στην επιφάνεια του Oobleck θα το κάνει να γίνει σκληρό, επειδή πιέζει τα σωματίδια αμύλου αραβοσίτου μαζί. Εάν βυθίσετε το χέρι σας αργά στο μείγμα, τα δάχτυλά σας θα γλιστρήσουν τόσο εύκολα όσο μέσα από το νερό. Η αργή κίνηση δίνει στα σωματίδια αμύλου καλαμποκιού χρόνο να απομακρυνθούν.

Το Oobleck και άλλες ουσίες που εξαρτώνται από την πίεση και αλλάζουν μορφή δεν είναι υγρά όπως το νερό ή το λάδι. Είναι γνωστά ως μη νευτώνεια ρευστά. Για παράδειγμα το Silly Putty, η κινούμενη άμμος, η μπογιά, το μέλι, η κέτσαπ, το αίμα, η οδοντόκρεμα και άλλα.

Το αστείο όνομα αυτής της ουσίας προέρχεται από ένα βιβλίο του Dr. Seuss. Το οποίο ονομάζεται Bartholomew and the Oobleck και κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1949.

Τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις Oobleck

Υλικά

  • 2 ποτήρι κορν φλαουρ
  • 1 ποτήρι νερό
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Βάζουμε στο σκεύος που έχουμε διαλέξει το κορν φλαουρ και το νερό. Το αναμιγνύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ένα και είναι έτοιμο! Αν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε 3 – 4 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ειδικά αν έχετε σκοπό να φτιάξετε κάτι πιο θεματικό παράδειγμα θάλασσα ή χώμα/λάσπη ή οτιδήποτε έχετε σκεφτεί!

Δώσε στο παιδί ότι εργαλεία έχεις διαλέξει κ η διασκέδαση ξεκινά!

Εδώ θα βρεις παλιότερη ιδέα που κάναμε με Oobleck και τσόφλια από αυγά!

Δες επίσης: “Φτιάξε τη δική σου σπιτική πλαστελίνη”

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *