Το sensory play / αισθητηριακό παιχνίδι ενθαρρύνει τη μάθηση μέσω της εξερεύνησης, της περιέργειας, της επίλυσης προβλημάτων και της δημιουργικότητας. Βοηθά στη δημιουργία νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της γλώσσας και των κινητικών δεξιοτήτων.

Είναι ένα σημαντικό μέρος της παιδικής ηλικίας κ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια στο τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε αισθητηριακές δραστηριότητες. Η φύση μπορεί συχνά να είναι ο καλύτερος φίλος σου όταν πρόκειται για αισθητηριακό παιχνίδι! Ένα καλό παράδειγμα είναι το sensory play με ρύζι.

Γιατί όμως να επιλέξεις το ρύζι;

  • Το sensory play με ρύζι ενθαρρύνει τα παιδιά να χειριστούν και να εξερευνήσουν τα υλικά, εξασκώντας τη λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό ματιού-χεριού.
  • Αυτό το είδος παιχνιδιού χρησιμοποιεί και τις 5 αισθήσεις, αλλά η αίσθηση αφής χρησιμοποιείται κυρίως. Τα παιδιά επεξεργάζονται πληροφορίες μέσω των αισθήσεών τους, κάτι που κάνει την εμπειρία πιο ουσιαστική.
  • Το sensory play/αισθητηριακό παιχνίδι είναι αδόμητο παιχνίδι που σημαίνει ότι μπορούν να εξερευνήσουν ό,τι θέλουν χωρίς κανόνες ή περιορισμούς (πάντα σε λογικά πλαίσια κ με επίβλεψη από κάποιον ενήλικα. Αυτό θα τους βοηθήσει με τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη.
  • Αναπτύσσει γλωσσικές δεξιότητες καθώς όταν παίζουν, θα πειραματίζονται με τη γλώσσα τους, θα δοκιμάζουν νέες λέξεις και ακόμη ακούν ήχους που δημιουργούνται με διαφορετικά ηχητικά εφέ.
  • Αν βάψεις το ρύζι σε διάφορα χρώματα θα είναι ιδανικό για την εκμάθηση των χρωμάτων. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις το ρύζι χωρίς να το βάψεις.

Sensory play με ρύζι με θέμα τη θάλασσα

Τι θα χρειαστεί:

Εκτέλεση: Για αρχή βάζεις το ρύζι στη σακούλα, προσθέτεις το ξύδι κ λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Σφραγίζεις τη σακούλα κ ανακατεύεις ώστε να πάει το χρώμα παντού.

Στη συνέχεια αδειάζεις το περιεχόμενο της σακούλας σε μια λαδόκολλα, το απλώνεις κ περιμένεις μια με δυο ώρες ώστε να στεγνώσει.

Δες εδώ και άλλες ιδέες για sensory play

Τέλος βάζεις τα ζωάκια που έχεις επιλέξει σε ένα σκεύος, ρίχνεις από πάνω το ρύζι κ είναι έτοιμο.

Δίνεις κουτάλια, φτυαράκια, λαβίδες κ ότι άλλο θες.

Το παιχνίδι αρχίζει!

Μπορώ να αποθηκεύσω το ρύζι για να παίξουμε ξανά;

Το ρύζι αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση. Με την προϋπόθεση ότι έχει στεγνώσει καλά δεν χαλάει.

Καλη διασκέδαση!

Δες επίσης: Sensory Play με σαπουνάδα

You might also enjoy:

3 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *