Sensory play με άμμο. Η εξερεύνηση διαφορετικών υφών είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους.

Από πολύ νωρίς, ανακαλύπτουν υφές κ αισθήσεις όπως:

  • ψυχρό
  • ζεστό
  • μαλακό
  • σκληρό
  • τραχύ

Κάθε άγγιγμα διεγείρει τον εγκέφαλο στέλνοντας νέες πληροφορίες για να συνδεθεί με ό,τι έχει ήδη μάθει.

Το άγγιγμα και οι υφές είναι ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου. Το sensory play με άμμο είναι ένα τέτοιο εργαλείο.
Είτε πάτε στην παραλία είτε φέρετε την παραλία στο σπίτι σας, αυτές οι διασκεδαστικές αισθητηριακές δραστηριότητες θα προσφέρουν στο παιδί σου ώρες διασκέδασης.

Μερικά παραδείγματα για παιχνίδι χρησιμοποιώντας άμμο:

  • Γράψτε στην άμμο με μολύβι ή ραβδί (Ζητήστε από τα παιδιά να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στη γραφή στην άμμο ως μέρος του παιχνιδιού τους. Φτιάξτε ένα κάστρο με άμμο, μετά βάλτε τους να το ονομάσουν και να γράψουν αυτό το όνομα στην άμμο. Ζωγραφίστε ζώα και βάλτε τα να γράψουν τα ονόματα αυτών των ζώων ή βάλτε τους να γράψουν το όνομά τους και την ηλικία τους.)
  • Χρησιμοποιήστε στην άμμο οικιακά αντικείμενα ή παιχνίδια, φτιάξτε έναν χιονάνθρωπο ή πύργο
  • Θάψε μικρά απολιθώματα δεινοσαύρων. (Τα παιδιά σας μπορούν να γίνουν παλαιοντολόγοι και να σκάβουν για απολιθώματα δεινοσαύρων. Κάθε είδος μικρών παιχνιδιών θα λειτουργήσει, αλλά το παιδί θα απολαμβάνει περισσότερο την περιπέτεια όταν χρησιμοποιείτε παιχνίδια ή αντικείμενα που αρέσουν στο παιδί.)
  • Παίξτε κουζίνα ή χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό μαχαίρι για να κόψετε την άμμο σε κομμάτια.
  • Πρόσθεσε νερό ως επιπλέον αισθητηριακή εμπειρία. Φτιάξτε λάσπη, κάστρα με άμμο, φράγματα και πολλά άλλα αναμειγνύοντας νερό και άμμο.

Δεδομένου ότι η ξηρή και η υγρή άμμος έχουν δύο πολύ διαφορετικές υφές, το παιδί μπορεί να γνωρίσει περισσότερες υφές και να αυξήσει τα αισθητηριακα του ερεθίσματα.

Το sensory play με άμμο είναι ένα από τα εύκολα sensory play διότι το μόνο που χρειάζεται είναι να πας στην παραλία, να βγάλεις τα παπούτσια του παιδιού κ να το αφήσεις ελεύθερο να παίξει.

Ναι χρειάζεται καθάρισμα μετά, ναι η άμμο μπορεί να τρυπώσει παντού κ να βρίσκεις άμμο για καιρό μέσα στο αμάξι όμως είναι μια συνέπεια που μπορούμε να υποστούμε για μια φορά το μήνα μια χειμωνιάτικη μέρα με καλό καιρό.

Sensory play με άμμο στο σπίτι

Τώρα αν η παραλία είναι μακρινό όνειρο ή αποκλειστικά για καλοκαιρινές διακοπές μπορείς να φτιάξεις τη δική σου άμμο με δύο υλικά.
Αλεύρι κ οποιοδήποτε φυτικό λάδι. Η αναλογία είναι 8 προς 1.
Παράδειγμα 8 ποτήρια αλεύρι θέλει 1 ποτήρι λάδι. Μπορείς επίσης να βαλεις  baby oil αν το παιδί είναι μεγαλύτερο κ δεν υπάρχει φόβος να το βάλει στο στόμα.

Τωρα θα μου πεις καλά όλα αυτά κ η προετοιμασία κ το παιχνίδι κ όλα αλλά ποιος τα καθαρίζει όλα αυτά; Έχεις δει το αλεύρι ή η άμμος ότι τρυπώσει παντού;
Η αλήθεια είναι ότι κ τα έχω δει κ τα έχω καθαρίσει φυσικά. Όμως πάντα το sensory play έχει κανόνες. Παίζουμε σε ένα συγκεκριμένο χώρο με παιχνίδια που έχουμε διαλέξει από πριν κ με κανόνες που έχουμε συμφωνήσει από πριν.

Για παράδειγμα:

Επιτρέπω στο παιδί μου να βάλει ακόμα κ τα πόδια του στον κάδο της άμμου; Ναί
Η αίσθηση της υφής στα μικρά πόδια είναι μια υπέροχη εμπειρία.
Επιτρέπω στο παιδί μου να πάρει άμμο και να περπατήσει στο σπίτι; Όχι

Για ακόμη μια φορά θα ευχηθώ καλή διασκέδαση κ θα σου πω να το τολμήσεις έστω μια φορά!

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *