Δεν θα αναλύσω τα οφέλη του sensory play τα οποία μπορείς να τα βρεις παντού αλλά πιο συγκεκριμένα μπορείς να τα δείς στο ίδιο σου το παιδί από τις πρώτες φορές κιόλας. Ούτε για το πόσο χαρούμενο μπορεί να γίνει ένα παιδί με μια τέτοια δραστηριότητα. Kαι η αλήθεια είναι ότι γελάει όλο του το πρόσωπο.

Ξέρω να πω για το άγχος της μαμάς για την προετοιμασία, για το μάζεμα, για το καθάρισμα, για την αμφιβολία αν όντως το ευχαριστηθεί το παιδί. Για τη πίεση που νιώθεις από τα social media βλέποντας άλλες μαμάδες να έχουν έτοιμες δραστηριότητες για τα παιδιά τους δύο και τρεις φορές την εβδομάδα. Ενώ εσύ δεν τα έχεις καταφέρει ούτε μια. Όλα αυτά περνάνε από το μυαλό σου όπως και στο δικό μου. Όμως για ακόμα μια φορά πρέπει να κερδίσει το καλό του παιδιού.

Δες εδώ: “Sensory play! Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό για τα παιδιά!”

Είναι δύσκολο να προσθέσεις ακόμα κάτι μέσα στην ήδη γεμάτη μέρα σου. Ακόμα κάτι για καθάρισμα ενώ έχεις τόσα να κάνεις.

Sensory play και σκέψεις

To sensory play or not to sensory play?

Δεν σημαίνει ότι είσαι κακή μαμά, ούτε ότι έχεις αποτύχει επειδή το παιδί δεν εχει γνωρίσει ακόμα το αισθητηριακο παιχνίδι. Αν το παιδί έχει φάει, είναι καθαρό, έχει κοιμηθεί, έχει αγάπη και αγκαλιές, του έχεις διαβάσει παραμύθι είναι μια χαρά. Έχεις καταφέρει πολλά, μην προσθέτεις το βάρος και την πίεση από αυτά που βλέπεις στα social media στον εαυτό σου.

Αν όμως κάποια μέρα έχεις ελεύθερο χρόνο, είσαι ξεκούραστη και έχεις όρεξη προσπάθησε γι αυτή τη χαρά που θα δεις στα μάτια του. Για όλα αυτά που θα αποκομίσει. Δεν χρειάζεται κάθε μέρα, ούτε χρειάζεται να κάνουμε τα πιο απαιτητικά. Υπάρχουν δεκάδες ιδέες για να πάρουμε έμπνευση και να διαλέξουμε. Αλλωστε τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το αισθητηριακο παιχνίδι είναι υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι.

Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν αυτό που για μας φαντάζει χάος ενώ γι αυτά είναι ένα παιχνίδι για όλες τις αισθήσεις.

Θυμισου όταν ήσουν παιδί πόσο χαρούμενη ήσουν στο χωριό να παίζεις με πέτρες, ξύλα, στο ποτάμι, στη θάλασσα, στην άμμο, να σκαρφαλώνεις δέντρα, να κόβεις λουλούδια. Μια παιδική ηλικία γεμάτη διαφορετικές υφές, χρώματα, υλικά. Τώρα ήρθε η σειρά σου να προσφέρεις τα ίδια στο παιδί σου. Ακόμα και αν είστε στην πόλη, ακόμα και αν ζείτε σε διαμέρισμα. Είναι εφικτό να τα καταφέρεις με το αισθητηριακο παιχνίδι/sensory play.

Sensory play

To be continued..

Δες εδώ ιδέες για να φτιάξεις sensory play στο σπίτι!

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *