Ο Hans Christian Andersen γεννήθηκε στις 2 Απριλίου το 1805 στη Δανία. Έχει γράψει θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, ποιήματα. Η μεγάλη του συνεισφορά στην παγκόσμια λογοτεχνία είναι η συγγραφή παιδικών βιβλίων. Όπως “Η μικρή γοργόνα”, “Το ασχημόπαπο”, “Η Βασίλισσα του Χιονιού”, “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα”, “Η Τοσοδούλα” κ.α.

Τα παραμύθια του Andersen ανέρχονται στα 156 κ έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 125 γλώσσες.

Η ζωή του

Γεννήθηκε στην πόλη Οντένσε της Δανίας. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια κ έχασε τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία. Στα δεκατέσσερα του κατάφερε να πείσει τη μητέρα του να πάει στην Κοπεγχάγη αντί να μάθει τη τέχνη του ράφτη όπως τον προόριζε. Εκεί προσπάθησε να γίνει τραγουδιστής, ηθοποιός κ χορευτής όμως απέτυχε.

Σπουδές

Στα δεκαεπτά του κέρδισε μια υποτροφία κ μια δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση, την οποία δεν έλαβε μέχρι τότε. Ο ίδιος περιγράφει αυτά τα χρόνια ως τα χειρότερα της ζωής του καθώς αποξενώθηκε από τους συμμαθητές του και οι καθηγητές του τον κορόιδευαν συνεχώς κυρίως για τη φιλοδοξία του να γίνει συγγραφέας. Πιστεύετε ότι είχε δυσλεξία κ ίσως είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είχε δυσκολίες στο σχολείο. Παρόλα αυτά στα 23 κατάφερε να δώσει εξετάσεις κ να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Hans Christian Andersen

Το 1829 κατάφερε να εκδόσει τα πρώτα διηγήματα του κ κάποια ποιήματα. Έπειτα ακολούθησαν ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη τα οποία επιχορήγησε ο βασιλιάς της Δανίας. Από αυτά τα ταξίδια μάζεψε εμπειρίες κ έγραψε αρκετές ταξιδιωτικές ιστορίες οι οποίες είχαν μεγάλη επιτυχία. Τότε ξεκίνησε η αγάπη του για τα ταξίδια, έκανε αρκετά ως το τέλος της ζωής του, έζησε 15 χρόνια εκτός Δανίας, ταξιδεύοντας.

To travel is to live..

Hans Christian Andersen

Το 1835 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα. Ακολούθησε κ το πρώτο του παραμύθι το οποίο έγινε γνωστό κ εκτός τον συνόρων της Δανίας. Έτσι άρχισε να ταξιδεύει στην Γερμανία κ στην Αγγλία. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια γνώρισε τον Charles Dickens κ τότε ξεκίνησε μια φιλιά μεταξύ των δύο αντρών.

Το τέλος

Πέθανε στις 4 Αυγούστου το 1875 μετά από χρόνια ασθένεια. Λίγο πριν πεθάνει ειχε συνθέσει ο ίδιος τη μουσική που θα έπαιζε στην κηδεία του. Όταν έφτασε η στιγμή του θανάτου του o Hans Christian Andersen ήταν ήδη διεθνώς καταξιωμένος και η δανική κυβέρνηση αναγνώρισε αυτόν κ το έργο του ως εθνικό θησαυρό.

Η ζωή είναι σαν μια όμορφη μελωδία, μόνο οι στίχοι είναι μπερδεμένοι.

Hans Christian Andersen

Παραμύθια

Στην αρχή δεν ήταν πολύ περήφανος για τα παραμύθια του κ μετά από συνομιλίες με φίλους και Δανούς κριτικούς, σκέφτηκε να τα παρατήσει. Αλλά πίστευε ότι τα παραμύθια θα ήταν η “παγκόσμια ποίηση» (ποίηση που υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς), κάτι που πολλοί ρομαντικοί συγγραφείς ονειρεύονταν. Έβλεπε τα παραμύθια ως την ποιητική μορφή του μέλλοντος, που συνδυάζει τη λαϊκή τέχνη και τη λογοτεχνία και περιγράφει τόσο τα τραγικά όσο και τα κωμικά στοιχεία της ζωής. Οι ιστορίες του Hans Christian Andersen σχηματίζουν έναν πλούσιο, φανταστικό κόσμο. Ενώ τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τα περισσότερα από τα παραμύθια, κάποια από αυτά είναι γραμμένα και για ενήλικες. Τα παραμύθια παίρνουν επίσης διαφορετικές έννοιες για κάθε διαφορετικό αναγνώστη, ένα κατόρθωμα που μόνο ένας μεγάλος συγγραφέας μπορεί να καταφέρει.

Όλος ο κόσμος είναι μια σειρά από θαύματα, αλλά τα έχουμε γύρω μας τόσο πολύ που τα ονομάζουμε συνηθισμένα.

Hans Christian Andersen

Disney

Πολλοί γνώρισαν τις ιστορίες του μέσω της Disney όπου τους έδωσαν εικόνα κ ζωή. Οι κινηματογραφικές διασκευές της Disney είναι:

  • Το ασχημόπαπο, ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους από το 1931, ως μέρος της σειράς Silly Symphony. Επεξεργάστηκε σε μια έγχρωμη έκδοση το 1939. Ο Walt Disney κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.
  • Η μικρή γοργόνα, έγχρωμη ταινία από το 1989. Με αυτήν την ταινία, η Disney πήρε ξανά τον θρόνο ως η κορυφαία αφηγήτρια στον κόσμο και κέρδισε ένα Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής. Τα πρώτα σκίτσα της Disney για τη Μικρή Γοργόνα είναι από τη δεκαετία του 1930.
  • Fantasia 2000 , ταινία του 1999, στην οποία το “Το μολυβένιο στρατιωτάκι” είναι μία από τις οκτώ μικρού μήκους ταινίες.
  • Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, ταινία μικρού μήκους από το 2006, αρχικά σχεδιαζόταν να προβληθεί στο Fantasia 2006. Ωστόσο, η ταινία απορρίφθηκε, έγινε μέρος μιας κυκλοφορίας του DVD “Η μικρή γοργόνα”.
  • Το Frozen and Frozen II, ταινίες μεγάλου μήκους του 2013 και του 2019, από τις πιο δημοφιλείς κινηματογραφικές διασκευές του Hans Christian Andersen, βασίζεται στο παραμύθι της Βασίλισσας του Χιονιού. Το Frozen κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ, ένα από αυτά για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων.

Φυσικά το τέλος κάθε ιστορίας είναι διαφορετικό απο το αρχικό όπως το είχε γράψει ο συγγραφέας καθώς το δικό του φινάλε συνήθως δεν είναι αυτό που λέμε happy ending.

Η μικρή γοργόνα

Για παράδειγμα, ενώ στην εκδοχή της Disney η μικρή γοργόνα παντρεύτηκε τον πρίγκιπα της στην αρχική εκδοχή ο Hans Christian Andersen έπαιξε με κάποια βαθιά πνευματικά θέματα. Η Γοργόνα του δεν ήθελε μόνο πόδια για να πάρει το αγόρι, ευχήθηκε πόδια γιατί οι γοργόνες δεν μπορούν να πάνε στον παράδεισο όπως οι άνθρωποι. Επίσης, σε αυτή την εκδοχή του παραμυθιού, ένιωθε ότι περπατούσε πάνω σε κοφτερά μαχαίρια κάθε φορά που έκανε ένα βήμα.

Στο τέλος, απέτυχε στην αποστολή της να κάνει τον πρίγκιπα να την αγαπήσει — αν τα κατάφερνε, το φιλί του θα έδινε μέρος της ψυχής του στο σώμα της, επιτρέποντάς της να έχει μια μεταθανάτια ζωή — και την ημέρα του γάμου του, μπήκε στη θάλασσα και πέθανε. Ωστόσο, επιφύλασσε ένα κάπως αίσιο τέλος, καθώς αντί να γίνει αφρός της θάλασσας έγινε μια «κόρη του αέρα». Που θα μπορούσε τελικά να κερδίσει τον δρόμο της προς μια ψυχή αν έκανε αρκετά καλά πράξεις.

Είναι μια απόδειξη της δύναμης του Hans Christian Andersen ως συγγραφέα ότι έχει γίνει μια αδιαμφισβήτητη δύναμη στη συλλογική συγγραφική ψυχή της Δύσης. Ο Andersen είναι τόσο απαραίτητος για τον δυτικό κόσμο όσο ο Σαίξπηρ, ο Δάντης και ο Ντίκενς. Τα νοήματα και τα ήθη του είναι ξεκάθαρα και άμεσα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανθρωπότητα έχει μια άσχημη συνήθεια να απομακρύνεται από τα μηνύματά του για αγάπη, δύναμη και αυθεντικότητα. Ανεξάρτητα από την ηλικία που βρίσκεστε, είναι πάντα καλή ιδέα να διαβάσετε μερικές από τις ιστορίες του Άντερσεν για να ανανεώσετε τη δέσμευσή σας για ό,τι είναι καλό στον κόσμο.

Η ίδια η ζωή είναι το πιο υπέροχο παραμύθι.

Hans Christian Andersen

Οι πληροφορίες είναι από:

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *