Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι μια ειλικρινής και όμορφη ιστορία για τη μοναξιά, τη φιλία, τη θλίψη και την αγάπη.

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα μικρό αγόρι από έναν μικροσκοπικό πλανήτη (αστεροειδής για την ακρίβεια), που ταξιδεύει στο σύμπαν, από πλανήτη σε πλανήτη, αναζητώντας σοφία. Στο ταξίδι του, ανακαλύπτει την απρόβλεπτη φύση των ενηλίκων.

Όλοι οι μεγάλοι ήταν κάποτε παιδιά… αλλά μόνο λίγοι από αυτούς το θυμούνται.

Η ιστορία ξεκινά στη Γη με αφηγητή έναν πιλότο που συνετρίβη κ έχει εγκλωβιστεί στην έρημο Σαχάρα, ο οποίος προσπαθεί σκληρά να επισκευάσει το κατεστραμμένο αεροπλάνο του. Μια μέρα ένα μικρό αγόρι, παράξενα ντυμένο, εμφανίζεται από το πουθενά και επιμένει να του σχεδιάσει ο πιλότος ένα πρόβατο. Ο πιλότος υπακούει σε αυτό το περίεργο αίτημα, το οποίο παραδόξως οδηγεί στον πιλότο να μάθει περισσότερα για τον Μικρό Πρίγκιπα και από πού ήρθε. Αυτό που εκτυλίσσεται είναι μια θαυμάσια ιστορία που κάποιοι θα τη θεωρήσουν χαρούμενη και κάποιοι θα τη βρουν μελαγχολική.

Είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για το τριαντάφυλλό σου που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό

Σύνοψη

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα σύγχρονο παραμύθι του οποίου η πλοκή είναι σουρεαλιστική. Ο συγγραφέας ήθελε να μας δείξει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Μιλάει για την έλλειψη αγάπης και εύρεσης της καθώς και για τη μοναξιά του ανθρώπου. Το μήνυμα του συγγραφέα μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τον αναγνώστη. Μιλάει για τη δίψα και την απληστία για την ανθρώπινη δύναμη. Τίποτα δεν έχει σημασία για τους ανθρώπους που ζουν στους πλανήτες εκτός από τη δύναμη και το να φαίνονται απασχολημένοι και σημαντικοί. Έχασαν κάθε αίσθηση και νόημα αγάπης.

Ο μικρός πρίγκιπας έμαθε πολλά πράγματα από τη φίλη του την αλεπού. Μέσα από την αγάπη του για το τριαντάφυλλο, ανακάλυψε τι είναι η αγάπη και πόσο σημαντική είναι. Η προσπάθεια ππυ κάνουμε για κάποιον και η ευθύνη που νιώθουμε είναι αγάπη. Όταν ο μικρός πρίγκιπας συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να πεθάνει εν ειρήνη γιατί ήξερε ότι θα επιστρέψει ξανά με το τριαντάφυλλό του. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στον σημερινό κόσμο της ψεύτικης ευδαιμονίας όπου η ύλη είναι η μόνη η ευχαρίστηση.

Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πάντα συμβουλές· μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χέρι για να κρατηθούν, ένα αυτί να τους ακούσει και μια καρδιά που μπορεί να τους καταλάβει

Παγκόσμια Ημέρα Μικρού Πρίγκιπα

Στις 29 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Μικρού Πρίγκιπα. Γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο για την προώθηση των αξιών του Μικρού Πρίγκιπα, αυτή η ημέρα στοχεύει να ενώσει πολλές πρωτοβουλίες γύρω από μηνύματα ελπίδας, ειρήνης και σεβασμού. Στο επίκεντρο αυτής της ημέρας βρίσκεται η φαντασία και η δημιουργία.

79 χρόνια από τη δημιουργία του

Ο Μικρός Πρίγκιπας γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη κ έκτοτε:

  • Έχει πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως
  • Έχει μεταφραστεί σε 400 διαφορετικές διαλέκτους. Πρόκειται για το δεύτερο πιο μεταφρασμένο βιβλίο μετά τη Βιβλο.
  • Το 2015 η ταινία κινουμένων σχεδίων Ο Μικρός Πρίγκιπας, που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ των Κανών, έγινε η πιο επιτυχημένη γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Με 30 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα του Netflix.

Antoine de Saint-Exupéry, ο συγγραφέας

Antoine de Saint-Exupéry και ο Μικρός Πρίγκιπας

Για εκείνους, όπως εγώ, που δεν ξέρουν σχεδόν τίποτα για τον Antoine de Saint-Exupéry, η ιστορία του θα σε συναρπάσει.
Ο Saint-Exupéry ήταν ένας από τους μεγάλους πρωτοπόρους της αεροπορίας. Ένας ήρωας της Γαλλίας και ο πιο ευρέως μεταφρασμένος συγγραφέας στη γαλλική γλώσσα.

Για τον Saint-Ex, όπως ήταν γνωστός στους συναδέλφους του, η παιδική ηλικία ήταν μια χαμένη χρυσή εποχή. Η στοιχειωμένη ανάμνησή της ήταν γι αυτόν κ ευλογία κ κατάρα. Ο Antoine de Saint-Exupéry γεννήθηκε στη Λυών το 1900, σε μια οικογένεια ευγενών. Ο πατέρας του, Jean de Saint-Exupéry, ο οποίος εργαζόταν σε μια ασφαλιστική εταιρεία, πέθανε όταν ο Antoine ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Έτσι τα πέντε παιδιά του Saint-Exupéry ανατράφηκαν σε δύο πανέμορφες επαύλεις – η μια στο Saint-Maurice-de-Rémens, που ανήκε σε μια θεία, και η άλλη κοντά στο Saint-Tropez η οποία ανήκε στους γονείς της μητέρα τους. Σε μια από αυτές τις δύο επαύλεις, με τις μυστηριώδεις σοφίτες και το όμορφο πάρκο, ο Αντουάν δημιούργησε αυτό που περιέγραψε ως «το μυστικό βασίλειο» της παιδικής του ηλικίας. Σε όλη του τη ζωή, τον κυριάρχησε η νοσταλγία για τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Στην ενηλικίωση, έγραψε:

Αυτός ο κόσμος των παιδικών αναμνήσεων θα μου φαίνεται πάντα απελπιστικά πιο αληθινός από τον άλλον.

Από μικρή ηλικία διάβαζε μανιωδώς -τα ιδιαίτερα αγαπημένα του ήταν ο Ιούλιος Βερν και ο Hans Christian Andersen και άρχισε να συνθέτει ποίηση σε νεαρή ηλικία. Γράφουν γι αυτόν:

Φορούσε αυτή τη δυνατή μητρική αγάπη σαν ένα είδος μανδύα όπου κι αν πήγαινε, τραβώντας την πιο κοντά γύρω του καθώς γερνούσε.

Ο Αντουάν απέτυχε να διακριθεί στο σχολείο, απέτυχε ξανά ως υποψήφιος ναυτικός στην École Bossuet στο Παρίσι. Ως έσχατη λύση, γράφτηκε στο Beaux-Arts για να σπουδάσει αρχιτέκτονας όπου παρακολουθησε τα μαθήματα για λίγο καιρό.

Antoine de Saint-Exupéry και ο Μικρός Πρίγκιπας

Αεροπορία

Το 1921, ο Saint-Ex έλαβε την κλήση του και από τη στρατιωτική βάση του Στρασβούργου, όπου κ εκπαιδεύτηκε. Τότε έγραψε στη μητέρα του: «Μαμά, αν ήξερες μόνο την ακαταμάχητη δίψα που έχω να πετάξω»
Έλαβε την άδεια πιλότου του το 1922. Η πρώτες του δουλειές ήταν σε εμπορικές εταιρείες.

Μια από αυτές τις εταιρείες ήταν κ η Aéropostale, η οποία μοίραζε την αλληλογραφία στη Γαλλία κ στις αποικίες της. Τότε έφτασε να ταξιδεύει από το Μαρόκο έως το Ντακάρ.
Αργότερα έγινε αρχηγός του αεροδρομίου του ακρωτηρίου Juby, στη δυτική Σαχάρα – ίσως τον πιο έρημο αεροδιάδρομο στον κόσμο. Ποτέ δεν ήταν πιο ευτυχισμένος. Αγαπούσε τους μεγάλους χώρους της Σαχάρας και τη σιωπή. Επικρατεί σιωπή γαλήνης όταν οι φυλές συμφιλιώνονται, όταν πέφτει το δροσερό βράδυ. Λάτρευε την απομόνωση, την ανεξαρτησία και τις μακριές, μοναχικές πτήσεις. Τη ζωή του τότε περιγράφει στο πρώτο του μυθιστόρημα, “Southern Mail“.

Έχω μεγάλη ανάγκη για μοναξιά. Πνίγομαι αν ζήσω δεκαπέντε μέρες ανάμεσα στους ίδιους είκοσι ανθρώπους

Έπειτα του ανατέθηκε να συμμετάσχει στο άνοιγμα των ταχυδρομικών διαδρομών που συνδέουν το Μπουένος Άιρες με το Ρίο, την Παταγονία και την Παραγουάη. Για το υπόλοιπο της ζωής του, μίλησε για τις αναμνήσεις του από την Παταγονία, από παγετώνες και Ινδιάνους, και για τα πρόβατα στη Γη του Πυρός που όταν κοιμόταν, εξαφανιζόταν στο χιόνι, αλλά η παγωμένη τους ανάσα έμοιαζε από τον αέρα σαν εκατοντάδες μικροσκοπικές καμινάδες. Το έγραψε κ το “Νυχτερινή Πτήση”, το δεύτερο μυθιστόρημά του. Το βιβλίο γνώρισε άμεση επιτυχία στο κοινό κ το 1933 έγινε ταινία. Η Guerlain κυκλοφόρησε ένα γυναικείο άρωμα, το Vol de Nuit, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Saint-Exupéry.

Για μένα είσαι μόνο ένα μικρό αγόρι ίδιο με εκατό χιλιάδες άλλα μικρά αγόρια. Και δεν σε έχω ανάγκη. Ούτε εσύ με έχεις ανάγκη. Για σένα είμαι μόνο μια αλεπού όμοια με εκατό χιλιάδες άλλες αλεπούδες. Αλλά αν με εξημερώσεις θα έχει ανάγκη ο ένας τον άλλον. Θα είσαι το μόνο αγόρι στον κόσμο για μένα και θα είμαι η μόνη αλεπού στον κόσμο για σένα.

Προσωπική ζωή

Η πρώτη του αγάπη ήταν η Louise de Vilmorin, μια μικρή συγγραφέας και femme fatale. Όπως κι εκείνος έτσι κ αυτή νοσταλγούσε βαθιά μια μαγεμένη παιδική ηλικία. Στο επιβλητικό σπίτι της μητέρας της στη Rue de la Chaise, εκείνη έλεγε τις ιστορίες της, εκείνος απήγγειλε τα σονέτα του.
Το 1931 ο Saint-Ex βρήκε τη σύζυγο, την Consuelo Gómez Carillo, η οποία με την πρώτη ματιά φαινόταν τέλεια. Ήταν μικροσκοπική και όμορφη και ιδιότροπη. Βλέποντάς τους μαζί, ένας φίλος περιέγραψε το ζευγάρι ως ένα μικρό πουλί σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα τεράστιο, ιπτάμενο λούτρινο αρκουδάκι που ήταν ο Saint-Ex. Η σχέση τους δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα καθώς είχε πολλά σκαμπανευάσματα κ χωρισμούς όμως πάντα επέστρεφαν ο ένα στον άλλο.

Antoine de Saint-Exupéry και ο Μικρός Πρίγκιπας

Το τέλος

Σε μια αποστολή καλής θέλησης για τη Γαλλία το 1938, πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιχειρήσει μια πτήση ρεκόρ από τη Νέα Υόρκη στη Νικαράγουα. Αυτό έληξε πρόωρα με μια προσγείωση στη Γουατεμάλα, από την οποία βγήκε ζωντανός αλλά βαριά τραυματισμένος. Όλο αυτό το διάστημα, ο Saint-Ex ήθελε απεγνωσμένα να επιστρέψει στην Ευρώπη και να συμμετάσχει ενεργά στον πόλεμο. Τελικά άφησε την Αμερική τον Απρίλιο του 1943, για να ενταχθεί σε μια γαλλική μοίρα στην Αλγερία. Τον Μάιο του 1944, αποσπάστηκε στη Σαρδηνία και λίγο αργότερα εξαφανίστηκε σε μια αναγνωριστική πτήση πάνω από τη νότια Γαλλία. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, ανακηρύχθηκε ήρωας.

Ο γενναίος θάνατός του εξασφάλισε την ανάπτυξη της μεταθανάτιας φήμης του. Ιδιαίτερα εκείνης του τελευταίου του έργου μυθοπλασίας, «Ο Μικρός Πρίγκιπας», που γράφτηκε ενώ βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δημοσιεύτηκε το 1943.

Επίλογος

Αυτό είναι ένα βιβλίο για ενήλικες όσο είναι κ για παιδιά. Είναι για ενήλικες που θυμούνται ότι ήταν παιδιά και νιώθουν νοσταλγία για την απλή άνεση της παιδικής αθωότητας, αλλά ξέρουν ότι δεν μπορούν ποτέ να επιστρέψουν σε αυτήν. Γιατί έχουν συναντήσει τα τριαντάφυλλα και τις αλεπούδες τους. Έχουν πιει από ένα πηγάδι με σκουριασμένο χερούλι στην έρημο και έμαθαν ότι μερικά αγκάθια μπορεί να μην σταθούν στα νύχια μιας τίγρης. Σε αντίθεση με τον Μικρό Πρίγκιπα, δεν μπορούν πλέον να επιστρέψουν αλλά μπορούν να κοιτάξουν τον έναστρο ουρανό της νύχτας και να γελάσουν και να φανταστούν ότι ακούνε ένα καθαρό γέλιο.

Οι πληροφορίες είναι από:

Γνώρισε κ άλλους δημιουργούς παραμυθιών: ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ Κ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *