Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας κ η εκκλησία μέσα στο σπήλαιο.

Καθώς ακολουθείτε το δρόμο που οδηγεί στο Ελαφονήσι, λίγο μετά το χωριό Τοπόλια, θα περάσετε μέσα από ένα μικρό τούνελ. Ακριβώς στην έξοδο του τούνελ, ψηλά στα δεξιά σας, θα δείτε το άνοιγμα μιας σπηλιάς και ένα ασυνήθιστο μεταλλικό αστέρι που αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου. Αυτή είναι η είσοδος στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας.

Από το δρόμο πρέπει να ανεβείτε 150 σκαλιά και μετά να περπατήσετε ένα μικρό μονοπάτι. Καθώς πλησιάζετε στη σπηλιά, συνειδητοποιείτε ότι το άνοιγμα είναι πραγματικά αρκετά μεγάλο. Σιγά σιγά η οροφή μιας γραφικής εκκλησίας αρχίζει να εμφανίζεται στα αριστερά. Στην πραγματικότητα, η εκκλησία βρίσκεται μέσα στο ίδιο το σπήλαιο, γι’ αυτό και οι δύο φέρουν το ίδιο όνομα.

Μπαίνοντας στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι είναι στην πραγματικότητα αρκετά μεγάλο. Σύμφωνα με ευρήματα το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε υψόμετρο 285 μέτρων. Έχει περίπου 100 μέτρα πλάτος κ 100 μέτρα βάθος με ποικίλους σταλακτίτες (κοιτάσματα που κρέμονται από την οροφή του σπηλαίου) και σταλαγμίτες (κοιτάσματα που προβάλλουν προς τα πάνω από το έδαφος του σπηλαίου). Πολλά αρχαία αντικείμενα ανακαλύφθηκαν σε αυτή την τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων οστράκων από τη νεολιθική περίοδο.

Τι θα δείτε στο σπήλαιο;

Εκκλησία Αγίας Σοφίας

Αφού μπείτε στο σπήλαιο, στα αριστερά σας θα δείτε ένα μικρό εκκλησάκι να δεσπόζει. Λέγεται ότι η εικόνα που βρίσκεται μέσα έχει έρθει από την Κωνσταντινούπολη από Κρητικούς που είχαν πολεμήσει στην άλωση κ την είχαν τοποθετήσει εκεί που τώρα έχει χτιστεί η εκκλησία.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας

Το μέγεθος των σταλαγμιτών είναι πραγματικά απίστευτο, με μερικούς από αυτούς να έχουν μέγεθος από πέντε έως έξι μέτρα. Οι σταλακτίτες έχουν περίπου τις ίδιες διαστάσεις. Αλλά απέχουν ακόμη πολύ από το να ενωθούν στη μέση. Περπατώντας βαθύτερα στο σπήλαιο, η υγρασία γίνεται πολύ έντονη – το έδαφος εμποτισμένο με νερό, αλλά όχι ιδιαίτερα ολισθηρό. Το σπήλαιο χαρτογραφήθηκε από την Άννα Πετρόχειλου. Από ανασκαφές που έκανε ο καθηγητής Paul Fauer βρέθηκαν τεμάχια αγγείων νεολιθικών χρόνων που υπολογίζεται ότι ανήκουν στην 4η με 5η χιλιετία π.Χ. Στο σπήλαιο επίσης βρέθηκε ένα άγνωστο ζωύφιο, που το ονόμασαν “jhermofora poholia“.

Λέγεται ότι το σπήλαιο δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως και πιστεύεται ότι εξακολουθεί να εκτείνεται σε άλλες αίθουσες και μικρά ανοίγματα.

Ανάμεσα σε δύο τεράστιους σταλαγμίτες υπάρχει ένα αποτύπωμα που μοιάζει αρκετά με πέταλο αλόγου. Λέγεται ότι το αποτύπωμα το έχει αφήσει το αλόγου του Αγίου Δημητρίου.

Είναι εύκολα προσβάσιμο σε παιδιά;

Είναι ένα μέρος που θα συναρπάσει μικρούς κ μεγάλους. Ίσως τα παιδιά από 3 χρόνων κ κάτω να χρειαστούν λίγη προσοχή παραπάνω όμως αυτό δεν το κάνει απαγορευτικό για να το επισκεφθούν παιδιά κάθε ηλικίας. Δεν χρειάζεται να καθίσετε ώρα οπότε σίγουρα δεν θα βαρεθούν, οι εικόνες που θα πάρουν τα παιδιά αξίζουν κ με το παραπάνω να κάνετε μια επίσκεψη σε αυτό το σπήλαιο. Το μόνο αρνητικό είναι η ανάβαση μέχρι εκεί όμως ακόμα κ αυτό αξίζει κ θα σας ανταμείψει η θέα.

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους

Είναι μια βόλτα που μπορεί να συνδυαστεί με πολλά μέρη στη γύρω περιοχή αφού είναι ένα σημείο που περνάς σίγουρα για να βρεθείς σε δημοφιλής προορισμούς όπως το Ελαφονήσι ή η Μηλιά.

Δες επίσης: Μηλιά Χανίων, ένα πανέμορφο, οικολογικό χωριό που σταματάει ο χρόνος

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *