Τι είναι το tummy time;

Το tummy time είναι όταν  αφήνουμε τα μωρά μπρούμυτα για σύντομες περιόδους ενώ είναι ξύπνια. Είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βοηθήσετε τα μωρά να ενισχύσουν τους μύες του λαιμού και των ώμων τους και να βελτιώσουν τις κινητικές τους δεξιότητες.
Φροντίστε να είστε συνεχώς παρόντες την ώρα που το μωρό είναι μπρούμυτα.

Πριν από σχεδόν 15 χρόνια, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνέστησε για πρώτη φορά στους γονείς να κοιμίζουν τα μωρά τους ανάσκελα. Αυτή η απλή συμβουλή μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας από SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών) περισσότερο από το μισό.

Ωστόσο, συνέβη ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα: πλαγιοκεφαλία. Δηλαδή το κεφάλι του βρέφους είναι ασύμμετρο και παρατηρείται μια πεπλατυσμένη περιοχή στο πίσω, πλάγιο μέρος.

Το κρανίο ενός μωρού είναι μαλακό και απαρτίζεται από αρκετές κινητές πλάκες. Αν αφεθεί στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πλάκες του κρανίου μπορεί να κινηθούν με έναν τρόπο που δημιουργεί μια επίπεδη θέση.

tummy time

Σε τι μπορεί να βοηθήσει το tummy time;

Ο χρόνος που περνάει μπρούμυτα ένα μωρό βοηθάει ανάλογα την ηλικία:

Νεογέννητα και βρέφη 1–3 μηνών

Αναπτύσσουν έλεγχο του αυχένα. Βοηθά στην ανάπτυξη των μυών που θα χρειαστούν για να γυρίσουν, να καθίσουν, να μπουσουλήσουν και να περπατήσουν.
Μείνετε πάντα με το μωρό σας κατά τη διάρκεια του tummy time.

Μεγαλύτερα μωρά 4-7 μηνών.

Θα πρέπει ακόμα να περνούν λίγο χρόνο με επίβλεψη στην κοιλιά τους, ακόμα κι αν μπορούν να κυλήσουν και να καθίσουν με κάποια βοήθεια. Ο χρόνος που περνάνε μπρούμυτα τους βοηθά να εξασκηθούν στο να σηκώνουν περαιτέρω το κεφάλι και το στήθος τους ισιώνοντας τα χέρια τους. Αυτό ενισχύει τους μύες των χεριών, του στήθους και της πλάτης.

Επίσης το tummy time είναι ζωτικής σημασίας για την αισθητηριακή και οπτική αντίληψη.

Αισθητηριακή ανάπτυξη

  • Το να αισθάνονται διαφορετικές υφές (κουβέρτες, χαλί, κ.λπ.) στα μπράτσα, τα χέρια και τα μάγουλά τους μπορεί να βοηθήσει την αίσθηση αφής του μωρού.
  • Καθώς το μωρό κινείται και το βάρος του μετατοπίζεται, αποκτά μια αίσθηση της επίγνωσης του σώματος. Η επίγνωση της στάσης, της κίνησης, της ισορροπίας και της θέσης κάποιου με βάση τις αισθήσεις.
  • Η διαφορετική τοποθέτηση του μωρού βοηθά στην ανάπτυξη της κίνησης και της ισορροπίας του.

Οπτική αντίληψη

  • Βοηθά στην ανάπτυξη του συντονισμού χεριού-ματιού. Κοιτάζοντας τα χέρια τους κάτω, το μωρό βλέπει πώς κινούνται και τι μπορούν να κάνουν.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω;

Ένα μωρό μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα που θα πάει σπίτι. Πάντα ρωτώντας κ ζητώντας οδηγίες από τον παιδίατρο σας.

Πώς μπορώ να το κάνω;

Νεογέννητα

tummy time

Ξεκινήστε τοποθετώντας το νεογέννητο με την κοιλιά προς τα κάτω στο στήθος σας ή στην αγκαλιά σας για λίγα λεπτά τη φορά, δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Ενώ είναι ξαπλωμένο στην κοιλιά του, μπορεί να εξασκηθεί στο να σηκώνει το κεφάλι του και να ενισχύει τους μύες του λαιμού και των ώμων. Καθώς το μωρό σας το συνηθίζει, μπορείτε να αυξάνεται το χρόνο σιγά σιγά.

Μεγαλύτερα μωρά

tummy time

Τοποθετήστε μια κουβέρτα ή ένα χαλί δραστηριοτήτων κάτω στο πάτωμα. Τοποθετήστε το μωρό σας μπρούμυτα πάνω στην κουβέρτα για 3-5 λεπτά για να ξεκινήσει, πολλές φορές κάθε μέρα. Το μωρό σας μπορεί να γίνει δύστροπο και ανήσυχο σε αυτή τη θέση. Κρατήστε τις πρώτες φορές του tummy time σύντομες και σταδιακά παρατείνετε τις.

Είναι επίσης καλή ιδέα να το προσπαθείτε όταν το μωρό σας δεν πεινάει, δεν νυστάζει και είναι χαρούμενο. Καθώς το μωρό σας το συνηθίζει, τοποθετήστε το πιο συχνά ή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Οι ειδικοί συνιστούν στα μωρά να μένουν  έως και 1 ώρα την ημέρα μέχρι την ηλικία των 3 μηνών. Εννοείται ότι δεν χρειάζεται να είναι συνεχόμενα κ πάντα με την επίβλεψη σας.

Πως να απασχολήσεις το μωρό ώστε να παραμείνει περισσότερο μπρούμυτα;

  • Πείτε του τραγούδια
  • Το καλύτερο για ένα μωρό είναι η ανθρώπινη επαφή κ να βλέπει τις εκφράσεις στο πρόσωπο σας
  • Κουνήστε μια κουδουνίστρα για να κάνετε το παιδί σας να κοιτάξει ψηλά Τοποθετήστε ένα αγαπημένο παιχνίδι μπροστά στο μωρό σας για να ενθαρρύνετε την κίνηση του κεφαλιού του
  • Βάλτε το μωρό μπρούμυτα μπροστά από ένα καθρέφτη
  • Ένα χαλί δραστηριοτήτων ή ένα γυμναστήριο για μωρά μπορεί να το κρατήσει απασχολημένο

Μέχρι πια ηλικία χρειάζεται;

Όταν ένα μωρό αρχίζει να μπουσουλάει γύρω στους 7 με 9 μήνες θα έχει τα αναπτυξιακά οφέλη ενώ κινείται και δεν είναι τόσο σημαντικό να το βάζετε μπρούμυτα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ωφέλιμο το μωρό να περνάει λίγο χρόνο μπρούμυτα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Extra πληροφορίες:

  • Πάντα να είναι κάποιος παρών κ να επιβλέπει το μωρό όσο είναι μπρούμυτα
  • Όταν βάζουμε το μωρό μπρούμυτα καλό θα ήταν να το κάνουμε στο πάτωμα κ όχι σε κάποιο καναπέ ή κρεβάτι όπου μπορεί να γυρίσει κ να πέσει
  • Πάντα το μωρό πρέπει να το ξαπλώνουμε ανάσκελα όταν το βάζουμε για ύπνο.
  • Οι πληροφορίες είναι από το επίσημο site του Johns Hopkins Health Library

Μπορείς να βρεις στρώμα ή γυμναστήριο για μωρά σε διάφορες τιμές ανάλογα με το πόσα θες να διαθέσεις. Είναι μμια καλή λύση για την ώρα του tummy time:

Δες κ άλλα άρθρα για τη μητρότητα εδώ!

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *