Τι είναι παλινδρόμηση ύπνου / sleep regression; Υπαρχει όντως; Κ αν ναι τότε πότε συμβαίνει, πόσο διαρκεί κ πως να αντέξεις;

Παλινδρόμηση ύπνου / sleep regression είναι κάτι που δεν είχες ακούσει πριν κάνεις παιδια. Τώρα όμως έκανες κ ξαφνικά άρχισε να ξυπνάει κάθε μισή ή μια ώρα εκεί που κοιμόταν όλο το βράδυ. Όταν ένα μωρό είναι ξύπνιο φυσικά είναι κ η μαμά κ η αϋπνία αν κ είναι κάτι που ζούμε όλες οι μαμάδες, είναι σίγουρα κάτι που δεν υποφέρεται κ δεν συνηθίζεται.

Τι είναι λοιπόν παλινδρόμηση ύπνου / sleep regression;

Βασικά, η παλινδρόμηση ύπνου περιγράφει μια χρονική περίοδο (~ 3 έως 6 εβδομάδες) όταν ένα μωρό ή νήπιο που κοιμάται καλά αρχίζει ξαφνικά να ξυπνά τη νύχτα, να παίρνει σύντομους υπνάκους, να παραλείπει ύπνους χωρίς προφανή λόγο κ να αντιστέκεται στον ύπνο επίσης.
Για παράδειγμα, ένα μωρό που ηρεμεί και κοιμάται καλά μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να αντιστέκεται στον μεσημεριανό ύπνο ή ένα μωρό που κοιμάται όλη τη νύχτα με μόλις 1-2 ταΐσματα μπορεί να αρχίσει να ξυπνά κάθε 2 ώρες. Αυτές οι παλινδρομήσεις στον ύπνο συχνά συνδέονται με αναπτυξιακές αλλαγές. Αν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν συμβαίνει, να θυμάσαι ότι η παλινδρόμηση του ύπνου είναι σημάδι ότι η ανάπτυξη του μωρού σου βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι το μωρό σου μεγαλώνει και μαθαίνει νέα πράγματα και ασχολείται περισσότερο με το περιβάλλον του.

Ποια είναι τα σημαδια;

  • Οι ημερήσιοι μεσημεριανοί ύπνοι του μπορεί να γίνουν πιο σύντομοι.
  • Μπορεί να αρχίσει να ξυπνάει περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Μπορεί να κουράζεται υπερβολικά ως αποτέλεσμα του κακού ύπνου και των περισσότερων ξυπνήματων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Το μωρό σου μπορεί να αντιστέκεται στον ύπνο και να χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να κοιμηθεί.
  • Μπορεί να μην ξανακοιμηθεί εύκολα όταν ξυπνήσει.
  • Γενική ταραχή χωρίς εμφανή αιτία όπως πείνα ή αρρώστια.
Παλινδρόμηση ύπνου/sleep regression

Πότε συμβαίνει;

Στους 4 μήνες.
Η πρώτη κ ίσως η μεγαλύτερη παλινδρόμηση ύπνου ειναι αυτή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στον κύκλο ύπνου του μωρού. Στην πραγματικότητα είναι μια μόνιμη αλλαγή. Το μικρό σου θα αρχίσει τώρα να ξυπνά πλήρως μεταξύ κάθε κύκλου ύπνου αντί να μετακινείται αυτόματα μεταξύ των κύκλων όπως όταν ήταν μικρότερο. Το μωρό σου απομακρύνεται από τα πρότυπα ύπνου του νεογέννητου και η βιολογία του ύπνου του αλλάζει.

Στους 8 μήνες.
Το μωρό σου βιώνει ταχεία ανάπτυξη και αποκτά νέες ικανότητες και συνειδητοποίηση. Σε αυτή την ηλικία, η οδοντοφυΐα μπορεί επίσης να ευθύνεται για τις αλλαγές στα πρότυπα ύπνου. Με τη συναισθηματική ανάπτυξη να εμφανίζεται σε αυτή την ηλικία, το μωρό σου μπορεί να βιώσει άγχος αποχωρισμού, που οδηγεί σε αλλαγές στις συνήθειες ύπνου του.

Στους 12 μήνες.
Η περισσότερη δραστηριότητα και η επίγνωση του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου του μωρού σου. Επίσης σε αυτή την ηλικία γίνονται κ αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, όπως η μείωση των ημερήσιων ύπνων από δύο σε ένα.

Στους 18 μήνες.
Η αυξημένη αίσθηση ανεξαρτησίας και η επιθυμία να δοκιμάσετε τα όρια μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση πριν τον ύπνο.

Στους 24 μήνες.
Ακριβώς όταν νόμιζες ότι τελείωσε… σκέφτηκες λάθος! Σε αυτή την ηλικία, το παιδιά σου είναι πλέον νήπιο, περνάει μερικά σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο του και συχνά υπάρχει μια κορύφωση στο άγχος αποχωρισμού. Αυτή η παλινδρόμηση συχνά κάνει τα νήπια να αντιστέκονται στον ημερήσιο ύπνο τους – μερικές φορές τον αρνούνται εντελώς. Πολλοί γονείς υποθέτουν ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι το παιδί είναι έτοιμο να αφήσει τον μεσημεριανό ύπνο του.

Πόσο διαρκεί μια παλινδρόμηση ύπνου;

Δεν διαρκούν όλες οι παλινδρομήσεις ύπνου για το ίδιο χρονικό διάστημα, εξαρτάται από την ηλικία του μικρού σου και πότε φτάνει σε αυτά τα αναπτυξιακά ορόσημα. Τώρα, η περιβόητη παλινδρόμηση ύπνου τεσσάρων μηνών είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στον ύπνο του μωρού που θα συμβεί ποτέ και είναι επίσης μια μόνιμη αλλαγή. Σε αντίθεση με την παλινδρόμηση ύπνου των τεσσάρων μηνών, ωστόσο, οι υπόλοιπες παλινδρομήσεις ύπνου θα περάσουν και θα πρέπει να διαρκέσουν μόνο μερικές εβδομάδες εφόσον δεν υπάρχουν νέες συνήθειες ύπνου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Είναι η παλινδρόμηση ύπνου η αιτία ή κάτι άλλο κάνει το μωρό σου έχει χάσει τον ύπνο του;Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

  • άλμα ανάπτυξης
  • οδοντοφυΐα
  • άγχος αποχωρισμού
  • ασθένεια
Παλινδρόμηση ύπνου/sleep regression

Πως να αντιδράσεις μέχρι να περασουν; ότι δεν θα διαρκέσει για πάντα.

  • Καταρχάς σκέψου ότι δεν θα κρατήσει για πάντα, όσο δύσκολο και αν φαντάζει τώρα.
  • Έπειτα ζήτησε βοήθεια, μην το περνάς όλο μόνη σου.
  • Δώσε στο μωρό σου την ευκαιρία να προσαρμοστεί στη νέα του πραγματικότητα.
  • Πολύ βασικό μην προσπαθήσεις καμία μέθοδο ύπνου όπως το “cry it out“, εκτός του ότι είναι βάναυσο για το παιδί με κάθε παλινδρόμηση ύπνου χάνεται κάθε πρόοδος που έχει κάνει.
  • Τέλος αν χρειαστείς βοήθεια μπορείς πάντα να τη ζητήσεις από ένα σύμβουλο ύπνου.

Διάβασε εδώ: “Τι είναι η μέθοδος cry it out / εκπαίδευση ύπνου κ γιατί να ΜΗΝ την εφαρμόσεις”

Hedwig van de Rijt και Frans Plooij

Οι παλινδρομήσεις ύπνου βασίζονται σε έρευνα των Hedwig van de Rijt και Frans Plooij, είναι Δανοί ερευνητές κ ψυχολόγοι. Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 1992, και έγινε αποκλειστικά σε βρέφη από τη Δανία. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί από πολλούς ερευνητές σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα.

Ο Hedwig van de Rijt κ η Frans Plooij έχουν συνεργαστεί στο βιβλίο “The wonder weeks“. Σε αυτό το βιβλίο εξηγούν τα άλματα ανάπτυξης που περνάνε τα μωρά από βρέφοι έως την ηλικία των 2.
Είναι από τους πρώτους που κατέγραψαν τα άλματα ανάπτυξης και τη παλινδρόμηση ύπνου.

Υστερόγραφο

Το μόνο που μπορώ να πω ότι βοήθησε στο θέμα του ύπνου είναι μια συσκευή με λευκούς ήχους. Το μόνο που είχε αποτέλεσμα ακόμα και τις πιο δύσκολες μέρες.

Δες και άλλα άρθρα που αφορούν τη μητρότητα εδώ!

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *