Πως είναι να είσαι μαμά; Πως περιγράφεται η μητρότητα;
Σίγουρα σου έχουν κάνει αυτή την ερώτηση όπως την έχουν κάνει κ σε μένα. Ακούς την ερώτηση κ μετά σιωπή.
Τι να πρωτοπείς κ πως να εξηγήσεις;
Πως να εξηγήσεις τις χαρές της μητρότητας;

Είναι αυτές οι μικρές στιγμές που κρατάνε δευτερόλεπτα.

Αυτή η αγκαλιά που γέρνεις το κεφάλι σου στη καμπύλη του λαιμού μου κ είναι σαν να ταίριαξε ένα κομμάτι παζλ με ένα άλλο.

Όταν δεις κάτι καινούργιο κ γυρίσεις με έκπληξη κ το βλέμμα σου λέει “μαμά το είδες κ εσύ αυτό;” σαν να περιμένεις να ζήσουμε μαζί αυτή την έκπληξη.

Όταν στριφογυρνάς μέχρι που κουρνιάζεις στην αγκαλιά μου για να αποκοιμηθείς.

Το πόσο ήρεμος κ γαλήνιος είσαι όταν κοιμάσε κ εγώ δίπλα σε χαζεύω με τις ώρες.

Όταν γελάς δυνατά κ το γέλιο βγαίνει μέσα από τη ψυχή σου.

Πως είναι να είσαι μαμά;
Πως είναι να είσαι μαμά..

Μαζί με τη χαρά κρύβεται κ περιμένει ο φόβος, μόλις σε βρει λίγο ευάλωτη σε κυριεύει κ σε τρομάζει μέχρι το κόκαλο. Ο φόβος που αρχίζει από την πρώτη στιγμή που θα μάθεις ότι είσαι έγκυος.

Ο φόβος για αυτή την ψυχή που έφερες στον κόσμο, να είναι υγιής, να είναι χαρούμενος, να είναι τυχερός. Να μην βρεθεί κανένα εμπόδιο στο δρόμο του, καμία δυσκολία. Να μην χρειαστεί να κλάψει, να στεναχωρηθεί, να νιώσει μοναξιά. Κ αν του τύχουν να είναι δυνατός να πολεμήσει, να μην τον λυγίζουν.

Μετά έρχεται ο πόνος, αληθινός πόνος που δεν έχεις ξανανιώσει. Αυτός ο πόνος που νιώθεις στην καρδιά κάθε φορά που θα κλάψει, που θα χτυπήσει, που θα πονέσει. Ο πόνος αυτός που ο μόνος τρόπος για να γιατρευτεί είναι να χαμογελάσει ξανά.

Κάποιοι τη χαρακτηρίζουν δουλειά, κάποιοι υποχρεώσεις δεν είναι όμως. Η μητρότητα είναι ο πιο φυσικός, ο πιο όμορφος, ο πιο απαιτητικός, ο πιο δύσκολος ρόλος που θα παίξεις στη ζωή σου. Πολλές φορές θα σε ρίξει κάτω, όλες όμως θα σηκωθείς κ θα προσπαθήσεις ξανά με περισσότερη υπομονή κ θέληση ότι θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς.

Αφιερωμένο στο αγόρι μου που είναι η έμπνευση, η δύναμη μου. Που ήρθε στη ζωή μου κ έφερε μια διαφορετική ομορφιά, που με έμαθε τόσα άλλα πάνω απ’ όλα με έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου κ μου έδειξε πόσα μπορώ να καταφέρω χωρίς να το ξέρει, χωρίς να προσπαθήσει.

Στο αγόρι μου που διάλεξε εμένα για μαμά του κ είμαι η πιο τυχερή μαμά σε όλο το κόσμο.

To be continued..

You might also enjoy:

2 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *