Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με αυτές τις συμβουλές για να βοηθήσουμε το περιβάλλον μας.

Ο πλανήτης μας είναι ένα καταπληκτικό μέρος, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας για να ευδοκιμήσει! Γι’ αυτό κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι γιορτάζουν την Ημέρα της Γης για να προστατεύσουν τον πλανήτη από πράγματα όπως η ρύπανση και η αποψίλωση των δασών. Συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως η συλλογή απορριμμάτων και η φύτευση δέντρων, κάνουμε τον κόσμο μας πιο κατάλληλο μέρος για να ζεις.

Η πρώτη Ημέρα της Γης γιορτάστηκε το 1970, όταν ένας γερουσιαστή των Ηνωμένων Πολιτειών από το Ουισκόνσιν οργάνωσε μια εθνική διαδήλωση για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα και, μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε δημιουργήσει την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Μέχρι το 1990, η Ημέρα της Γης ήταν μια εκδήλωση που γιορτάζονταν από περισσότερες από 140 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια Ημέρα Γης

Οι άνθρωποι «τρώνε τα δικά τους συστήματα υποστήριξης της ζωής» με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Εφημερίδα The Guardian, 2015

Το 2002, οι απαιτητικές καταναλωτικές κοινωνίες μας χρησιμοποίησαν πάνω από 20% περισσότερους πόρους από ό,τι τα οικοσυστήματα της Γης μπορούσαν να αναγεννησουν. Αν νομίζετε ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν από το 2002, κάνετε λάθος. Από το 2002, η χρήση των πόρων μας συνέχισε να αυξάνεται και το ίδιο ισχύει για την παραγωγή αποβλήτων και τη ρύπανση του αέρα, των ωκεανών, των πόρων του γλυκού νερού. Το 2019, η ανθρωπότητα λειτούργησε κατά 75% πάνω από την ικανότητα της Γης να παρέχει φυσικούς πόρους και να απορροφά τα απόβλητά μας.

Τρόποι να βοηθήσεις τη γη

Ανακύκλωση

Παγκόσμια Ημέρα Γης

Το ρολό χαρτιού υγείας, που είναι κατασκευασμένο από χαρτόνι, χρειάζεται δύο μήνες για να αποσυντεθεί. Ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται πολύ περισσότερο—μπορεί να χρειαστούν πάνω από 450 χρόνια για να διαλυθεί πλήρως! Αντί λοιπον να στραφείτε στον κάδο σκουπιδιών, θα μπορούσατε να μετατρέψετε αυτά τα αντικείμενα σε ένα φοβερό τηλεσκόπιο ή μια γλάστρα λουλουδιών. Πριν πετάξετε κάτι, σκεφτείτε αν μπορεί να ανακυκλωθεί ή να επαναχρησιμοποιηθεί. Μπορείτε επίσης να περιορίσετε τη σπατάλη μειώνοντας την ποσότητα των πραγμάτων που αγοράζετε. Για παράδειγμα, ελέγξτε τη βιβλιοθήκη για το βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε πριν επισκεφτείτε το κατάστημα.

Φύτεψε ένα δεντρο

Παγκόσμια Ημέρα Γης

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα στον κόσμο κόβονται κάθε χρόνο, επομένως αντισταθμίστε αυτή την απώλεια φυτεύοντας ένα δικό σας δέντρο. Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο για να αναπνεύσουν οι άνθρωποι. Παρέχουν επίσης καταφύγιο και τροφή για ζώα όπως σκίουρους και κουκουβάγιες. Ανάλογα με το πού φυτεύονται τα δέντρα, η σκιά τους μπορεί ακόμη και να μειώσει την ανάγκη για κλιματισμό τους πιο ζεστούς μήνες. Πόσους ακόμα λόγους χρειάζεστε για να το κάνετε;

Σβήσε τα φώτα

Παγκόσμια Ημέρα Γης

Χρειάζεται πραγματικά να ανάβει αυτή η λάμπα όσο είναι έξω ο ήλιος; Η ηλεκτρική ενέργεια δεν έρχεται απλώς στο σπιτι μας- πρέπει να παράγεται από πράγματα γύρω μας. Πολλές φορές προέρχεται από ορυκτά καύσιμα (όπως άνθρακας, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Αλλά η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί επίσης να παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές όπως ο άνεμος, το νερό, ο ήλιος, ακόμη και η κοπριά ελεφάντων! Βέβαια δεν έχει σημασία από πού προέρχεται, προσπαθήστε να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας μόνο αυτό που χρειάζεστε.

Μην καταναλώνεις νερό

Παγκόσμια Ημέρα Γης

Μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει παντού, αλλά το καθαρό, πόσιμο νερό είναι περιορισμένος πόρος. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το ένα τοις εκατό του νερού στη Γη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο. Το κλείσιμο της βρύσης όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας μπορεί να εξοικονομήσει έως και οκτώ γαλόνια νερού την ημέρα. Για να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερο νερό, προσπαθήστε να κάνετε ένα πιο σύντομο ντους.

Αφιέρωσε χρόνο

Παγκόσμια Ημέρα Γης

Προσφερθείτε εθελοντικά να μαζέψετε σκουπίδια σε ένα κοντινό πάρκο, να ξεκινήσετε μια διαδρομή συλλογής ανακυκλώσιμων αντικειμένων ή να οργανώσετε μια προβολή μιας ταινίας με περιβαλλοντικό θέμα. Με το να εμπλακείτε και να συνεργαστείτε με άλλους, δεν βοηθάτε απλώς τη Γη, αλλά κάνετε και νέους φίλους!

Ενημέρωσε

Παγκόσμια Ημέρα Γης

Μιλήστε με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας γι’ αυτό που κάνετε και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν. Όσο περισσότεροι άνθρωποι ενημερωθούν κ δράσουν, τόσο καλύτερα θα είναι ο πλανήτης μας! Κ πάνω απ όλα να ενημερώσουμε τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν, να σέβονται κ να βοηθάνε τη γη από μικρή ηλικία.

Εργαλεία για ενημέρωση

WORLDOMETER

Το Worldometer διευθύνεται από μια διεθνή ομάδα προγραμματιστών, ερευνητών και εθελοντών με στόχο τη διάθεση παγκόσμιων στατιστικών σε μια μορφή που προκαλεί σκέψη και σχετική με το χρόνο σε ένα ευρύ κοινό σε όλο τον κόσμο.

Δες το Worldometer εδώ!

Quiz για την Ημέρα της Γης

Πόσες γνώσεις έχετε σχετικά με την γη μας; Υπάρχουν κουίζ σχετικά με τη γη, το περιβάλλον, τη κλιματική αλλαγή, τη μόδα, τον ακτιβισμό, τη μόλυνση από τα πλαστικά κ.α.

Βρες τα Earth Day Quiz εδώ!

Παγκόσμια Ημέρα Γης

Ποιήματα για να διαβάσετε την Ημέρα της Γης

Μη μου σκοτώσετε της γης το ποίημα – Νικηφόρος Βρεττάκος

Μη μου σκοτώσετε το νερό, μη μου σκοτώσετε τα δέντρα.
Κ μη μου ξεσκίστε αυτές τις θείες σελίδες
που τις γράψανε τ΄ασύλληπτο φως
κι ο ασύλληπτος χρόνος
κι όπου σταθώ με περιβάλλουν.
Μη μου σκοτώσετε της γης το ποίημα!…
Επιστρατέψετε την αιωνιότητα,
ανάβοντας το άστρο: «Αγάπη».
Επιστρατέψετε την αιωνιότητα,
ανάβοντας ψηλότερα απ΄όλα,
πάνω απ΄το έτοιμο βάραθρο,
το άστρο: «Ανθρώπινο μέτωπο!».
Σας παρακαλούμε:
Αφήστε μας τα πράγματα.
Μη μας τα καίτε.
Αφήστε τα έντομα να βρίσκουνε τ΄άνθη τους.

Αυτή η γη είναι δική σου – Woody Guthrie

Αυτή η γη είναι δική σου, αυτή η γη είναι δική μου
Απ’ την Καλιφόρνια μέχρι το νησί της Νέας Υόρκης
Απ’ τα κοκκινόδεντρα δάση μέχρι τα νερά του Ρεύματος
Του Κόλπου Αυτή η γη φτιάχτηκε για εσένα και για εμένα
Καθώς περπατούσα στις στροφές της εθνικής οδού
Είδα από πάνω μου τον απέραντο ουρανό
Είδα κάτω την χρυσή κοιλάδα
Αυτή η γη φτιάχτηκε για εσένα και για εμένα
Περιπλανήθηκα, σουλατσάρισα και ακολούθησα τα ίδια μου τα βήματα
Στην λαμπερή άμμο των αδαμάντινων ερήμων αυτής της χώρας
Και άκουγα παντού γύρω μου την ίδια φωνή
Αυτή η γη φτιάχτηκε για εσένα και για εμένα
Όταν ο ήλιος πρόβαλλε φωτεινός και πήγαινα περίπατο
Και τα σιτοχώραφα μου έγνεφαν και τα σύννεφα της σκόνης κυλούσαν
Καθώς η ομίχλη διαλυόταν μια φωνή έψαλλε
Αυτή η γη φτιάχτηκε για εσένα και για εμένα
Καθώς συνέχιζα να περπατώ είδα μια επιγραφή
Έγραφε «Απαγορεύεται Η Διέλευση»
Αλλά στην άλλη πλευρά δεν έλεγε τίποτα
Εκείνη η πλευρά φτιάχτηκε για εσένα και για εμένα
Στη σκιά του καμπαναριού είδα τους συνανθρώπους μου
Δίπλα στο κτίριο της Πρόνοιας είδα τους συνανθρώπους μου
Και καθώς στέκονταν εκεί πεινασμένοι στάθηκα και εγώ και ρώτησα
Αυτή η γη έχει φτιαχτεί για εσένα και για εμένα;
Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να με σταματήσει
Καθώς περπατώ στη λεωφόρο της ελευθερίας
Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να με κάνει να γυρίσω πίσω
Αυτή η γη φτιάχτηκε για εσένα και για εμένα.

Δραστηριότητα για τα παιδιά με θέμα “Παγκόσμια Ημέρα Γης”

Παγκόσμια Ημέρα Γης

Ζωγραφίστε τη γη με πινέλα και νερομπογιές, με δαχτυλομπογιες, μαρκαδόρους, τέμπερες και ότι άλλο επιθυμείτε.

Συζητήστε όσο ετοιμάζεται τη δραστηριότητα και ανταλλάξτε απόψεις. Ο καλύτερος τρόπος να μάθει ένα παιδί και να του τραβήξεις την προσοχή σε αυτό που θες να ακούσει είναι μέσω του παιχνιδιού!

Δες εδώ και άλλα άρθρα!

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *