“Το παιδί ολοκληρώνει μια γυναίκα. Το να γεννήσει, να κάνει οικογένεια είναι ο σκοπός της. Δημιουργήθηκαμε για να φροντίζουμε κ να κάνουμε παιδιά.”

Σίγουρα τα έχεις ακούσει ή διαβάσει κάπου όλα αυτά, μπορεί κ να στα έχουν πει.Στις μέρες μας ακούγονται αναχρονιστικα κ οπισθοδρομικα λόγια μιας άλλης εποχής. Κ η αλήθεια είναι ότι φθίνουν σιγά σιγά κ ίσως κάποια στιγμή να έρθει ο καιρός που δεν θα ακούγονται.

Θα πάρουν τη θέση τους άλλες απόψεις κ ιδέες, που θα εκφράζουν κάθε γυναίκα εκεί έξω, που δεν θα κάνουν καμία να νιώθει άσχημα γι αυτά που θέλει κ αυτά που νιώθει. Που θα μας δέχεται όπως είμαστε. Κ θα μάθουμε κ εμείς να δεχόμαστε τον εαυτό μας κ τις άλλες γυναικες γύρω μας.

παιδί

Η μητρότητα, η γέννα, η ανάγκη για φροντίδα των ανθρώπων που αγαπάμε είναι ένστικτα βαθιά ριζωμενα μέσα σε κάθε γυναίκα. Χιλιάδες χρόνια το γυναικείο φύλλο έχει αυτό το ρόλο, αυτή είναι η αλήθεια. Κ όταν αποκτήσεις παιδιά εάν κ εφόσον το θελήσεις, νιώσεις έτοιμη ή το φέρει η ζωή θα το καταλάβεις κ εσύ.

Ότι κρύβεται μέσα μας μια τεράστια δύναμη, μια ανιδιοτελής αγάπη σα καμία άλλη, μια ανάγκη για φροντίδα κ για προστασία που θα βγει από μέσα σου σα χείμαρρος μόλις πιάσεις το παιδί σου αγκαλιά.

Δεν είναι ψέμα, όντως υπάρχουν όλα αυτά κ η μητρότητα είναι ο μόνος τρόπος να ελευθερωθουν. Σε αυτά τα ένστικτα κ τις αλήθειες είναι βασισμένα όλα αυτά που ακούμε τόσα χρόνια. Μαζί με όλα αυτά έρχονται κ άλλα, λίγο πιο σκοτεινά, πιο δύσκολα που κανείς δεν λέει. Δεν λέει γιατί δεν ταιριάζουν στην ιδανική κ όμορφη εικόνα της μητρότητας όπως την παρουσιάζουν.

Είναι όμως εκεί κ σίγουρα ακολουθούν τις γυναίκες από πάντα. Το αίσθημα ευθύνης, η διαρκής ανησυχία, οι αλλαγές που έρχονται στη ζωή σου, στο σώμα σου, ακόμα κ στο μυαλό σου. Κάθε γυναίκα που τα έχει περάσει τα ξέρει. Όπως κ τις περιόδους βαριάς θλίψης που συνοδεύουν την αρχή της μεγάλης αυτής αλλαγής.

Δεν ξέρω αν η μητρότητα ολοκληρώνει τη γυναίκα. Ίσως θα έπρεπε να τα βρούμε αυτά με τον εαυτό μας. Να μην περιμένουμε ένα σύντροφο ή ένα παιδί για να μας ολοκληρώσει.

Το σίγουρο όμως είναι ότι η μητρότητα  σε αλλάζει, σε μεταμορφώνει. Μαζί με το παιδί γεννιέται κ μια μητέρα. Η μητέρα με το παιδί κάνουν ένα καινούργιο σύνολο, ένα άσπαστο δεσμό.

Δες επίσης: Ο ερχομός του μωρού κ οι αλλαγές στη ζωή σου

You might also enjoy:

2 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *