Μπάλος, η παραλία και η λιμνοθάλασσα του είναι μια από τις πιο δημοφιλής παραλίες της Κρήτης. Η παραλία θεωρείται μια από τις καλύτερες στον κόσμο και έχει εμφανιστεί σε πολλές λίστες ως μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας, όπως αυτή του CN Traveler. Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην Κρήτη σύντομα, εδώ θα βρεις όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι για να επισκεφθείς τον Μπάλο.

Γιατί να πας την παραλία και τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου;

Μπάλος

Με πρωταγωνιστή στη λίστα με τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, ο Μπάλος σαγηνεύει πολλούς ταξιδιώτες στην Κρήτη που λαχταρούν τα ήρεμα τιρκουάζ νερά και το τέλειο τοπίο. Αν και δεν είναι το πιο εύκολο μέρος για να φτάσετε στο νησί, η θέα της παραλίας και της λιμνοθάλασσας καθώς κατεβαίνεις το μονοπάτι έχει γίνει ένα από τα καρτ ποστάλ του νησιού. Από τη μια πλευρά θα δείτε τον καθρέφτη της λιμνοθάλασσας να αντανακλα στο βουνό και από την άλλη την παρθένα θάλασσα με πολλές αποχρώσεις του μπλε που υποδέχονται τους επισκέπτες για μια αναζωογονητική βουτιά.

Πού βρίσκεται ο Μπάλος;

Ο Μπάλος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Κρήτης και είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτόν από τις κύριες πόλεις του νησιού οπως Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Εδώ είναι οι κατά προσέγγιση αποστάσεις:

  • Χανιά: 52 χιλιόμετρα
  • Ρέθυμνο: 110 χιλιόμετρα
  • Ηράκλειο: 190 χιλιόμετρα

Η επίσκεψη στην παραλία του Μπάλου από το Ηράκλειο ή το Ρέθυμνο θα διαρκέσει από 2 έως 4 ώρες. Δεδομένου ότι θα ήταν μια μεγάλη και κουραστική διαδρομή και θα χάνατε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στις μετακινήσεις σας, δεν θα συνιστούσα να μείνετε σε κανένα από αυτά για να επισκεφτείτε τον Μπάλο. Εξαιτίας αυτού, η καλύτερη πόλη για να μείνετε και να επισκεφτείτε τον Μπάλος είναι τα Χανιά, κ ίσως πιο συγκεκριμένα η Κίσσαμος, όπου μπορείτε να φτάσετε στην παραλία σε μόλις 1,30 ώρα από τα Χανιά ενώ από την Κίσσαμο απέχει περίπου 30 λεπτά.

Πού να μείνετε για να επισκεφτείτε τον Μπάλο;

Με τις αποστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα καλύτερα ξενοδοχεία για διαμονή για να επισκεφτείτε τον Μπάλο είναι στις πόλεις που βρίσκονται κοντά στην ίδια την παραλία, όπως η Κίσσαμος και τα Φαλάσαρνα, ή στα Χανιά, όπου θα έχετε πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ και πολλά άλλα αξιοθέατα.

Μπαλος – μετάβαση

Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτάσετε στην παραλία και τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου.
Ο πρώτος είναι με πλοίο, είτε σε ομαδικές είτε σε ιδιωτικές εκδρομές και ο δεύτερος με οδήγηση και πεζοπορία.

Μπάλος με πλοίο:

Μπάλος

Αν επιλέξετε να πάτε με πλοίο στον Μπάλο θα πρέπει να γνωρίζετε οτι συνήθως μένουν περίπου 2-3 ​​ώρες στην παραλία και περιλαμβάνουν επίσης μια στάση για άλλες 3 ώρες στο νησί Ήμερη Γραμβούσα.
Στο νησί μπορείτε να ανεβείτε στο ενετικό κάστρο το οποίο χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Επίσης υπάρχει ένα ναυάγιο πλοίο το οποίο ναυάγησε στα παραλία της Γραμβούσας το 1968.

Έπειτα θα πάτε στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου όπου αν και θα μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία και στη λιμνοθάλασσα, δεν θα μπορείτε να έχετε την επική θέα από ψηλά κ να βγάλετε φωτογραφίες στο διάσημο μπαλκόνι. Εκτός του ότι χάνεις τη θέα από ψηλά άλλο ένα αρνητικό του να πας με πλοίο στον Μπάλο είναι ότι φτάνει στην παραλία γύρω στο μεσημέρι. Όταν πολλοί άλλοι επισκέπτες που οδήγησαν νωρίτερα την ημέρα έχουν ήδη φτάσει και ο τόπος μπορεί να έχει πολύ κόσμο.

Φυσικά αν έχεις παιδιά κ δεν θες να ταλαιπωρηθείτε με ανάβαση κ κατάβαση το πλοίο ει αι η καλύτερη λύση παρά τα αρνητικά.

Πληροφορίες

  • Το πλοίο φεύγει από το λιμάνι της Κισσάμου.
  • Τα δρομολόγια ξεκινάνε από αρχές Μαΐου έως τον Οκτώβριο.
  • Καθημερινές αναχωρήσεις από τις 10.00 έως τις 12.30 κ επιστροφή από τις 18.00 έως τις 19.40
  • Μέσα στο πλοίο μπορείτε να αγοράσετε νερό, καφέ ή κάποιο σνακ. Επίσης μπορείτε να νοικιάσετε ομπρέλα με 5€.

Τιμές:

  • Τα παιδιά έως 2 ετών είναι δωρεάν
  • Από 3 ετών έως 12 είναι 13€
  • Από 12 ετών κ πάνω είναι 27€
  • Όσοι είναι από 12 ετών κ πάνω πληρώνουν επίσης ένα τέλος επίσκεψης στο Δήμο Κισσάμου 1€.

Για περισσότερες πληροφορίες κ για να κλείσετε εισιτήρια online δες εδώ: Cretan Daily Cruises

Private boat cruises

Μπορείτε επίσης να κλείσετε κρουαζιέρα για τον Μπάλο με ιδιωτικό σκάφος. Το κόστος φυσικά είναι υψηλό αλλά η εμπειρία είναι μαγευτική. Κ αν είστε πολλά άτομα το κόστος μοιράζεται αρκετά. Μπορείτε να έχετε ξενάγηση από τους οδηγούς του σκάφους καθώς οι περισσότεροι είναι ντόπιοι κ ξέρουν όσο κανένας να σας δείξουν κ να σας πάνε στα καλύτερα σημεία!
Αν έχετε τη δυνατότητα τολμήστε το χωρίς δεύτερη σκέψη!

Μπάλος με αυτοκίνητο:

Αν προτιμάτε να οδηγείτε μόνοι σας ή να πηγαίνετε κάπου ελεύθεροι χωρίς πρόγραμμα ώστε να μπορείτε να φύγετε όποτε το θελήσετε το να πάτε με αυτοκίνητο είναι η σωστή επιλογή.

Φυσικά θα πρέπει να σχεδιάσετε να ξεκινήσετε νωρίς τη μέρα σας. Θα συνιστούσα να φτάσετε στον Μπάλο πριν από τις 10 π.μ. ίσως κ νωρίτερα. Οπότε πρέπει να υπολογίσετε εκτός τον χρόνο ο που θα κάνετε με το αυτοκίνητο μέχρι να φτάσετε κ 20 με 30 λεπτά πεζοπορία μέχρι να κατεβείτε στη παραλία.

Από τα Χανιά, θα πρέπει να οδηγήσετε προς Κίσσαμο. Μόλις περάσετε από την Κίσσαμο και το λιμάνι του Καβονησίου, θα φτάσετε στο χωριό Καλυβιανή. Αφού διασχίσετε τα στενά δρομάκια αυτού του μικρού χωριού, θα φτάσετε στον χωματόδρομο που είναι η επίσημη είσοδος του δρόμου προς τον Μπάλο.

Εκεί είναι το σημείο όπου οι επισκέπτες πληρώνουν ένα τέλος 1 ευρώ ανά άτομο για πρόσβαση στη χερσόνησο (μόνο μετρητά).

Μετά την είσοδο, θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας κατά μήκος του χωματόδρομου που, παρά τα πολλά σχόλια στο διαδίκτυο, δεν είναι τόσο κακός όσο ακούγεται. Αν πάτε νωρίς την ημέρα, μπορεί να συναντήσετε μόνο μερικούς άλλους οδηγούς και ίσως χρειαστεί να σταματήσετε για να αφήσετε μερικές κατσίκες να διασχίσουν το δρόμο, αλλά ο δρόμος είναι αρκετά φαρδύς για να περάσετε με ασφάλεια. Αυτό το μέρος της οδήγησης θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 30 έως 40 λεπτά. Ο δρόμος είναι κ θα παραμείνει χωματόδρομος καθώς η περιοχή είναι ενταγμένη στο Ευρωπαικό πρόγραμμα ΝΑΤURΑ 2000.

Πεζοπορία

Μόλις φτάσετε στο πάρκινγκ, θα χρειαστεί να κατεβείτε μέχρι τον θάλασσα (χρειάζονται περίπου 30 λεπτά). Η πεζοπορία είναι εύκολη, παρά το ακανόνιστο βραχώδες μονοπάτι. Μετά από λίγα λεπτά, θα φτάσετε στο σημείο όπου θα έχετε το πιο εντυπωσιακό πανόραμα της λιμνοθάλασσας και της παραλίας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να απολαύσετε την υπέροχη θέα πριν συνεχίσετε προς την παραλία, όπου στο τελευταίο μέρος της πεζοπορίας θα πρέπει να περπατήσετε πάνω στη λευκή άμμο. Όμως πλέον έχετε φτάσει κ είναι η ώρα να ανταμείφθειτε με μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά.

Φυσικά έχετε κατά νου ότι, αργότερα, θα πρέπει να κάνετε πεζοπορία προς την αντίθετη κατεύθυνση στο δρόμο σας προς το αυτοκίνητο, κάτι που μπορεί να είναι πιο δύσκολο και εξαντλητικό καθώς είναι μόνο ανηφόρα. Καλό θα είναι να ξεκινήσετε μετά τις μεσημεριανές ώρες όπου ο ήλιος θα έχει πέσει κ δεν θα είναι τόσο έντονη η ζέστη.

Τι θα βρείτε στη παραλία;

Μπάλος

Στον Μπάλο θα βρείτε ξαπλώστρες και υπηρεσία ενοικίασης ομπρελών για περίπου 15€, ανάλογα με την εποχή. Υπάρχει μια καντίνα που μπορεί να προμηθευτείτε οτι χρειαστείτε. Επίσης, υπάρχει μια εγκατάσταση μπάνιου όπου πρέπει να πληρώσετε μια μικρή χρέωση για να τη χρησιμοποιήσετε.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την παραλία και τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου;

Όπως πολλές ελληνικές παραλίες, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την παραλία του Μπάλου είναι από τον Μάιο έως τέλη Οκτώβρη. Λάβετε υπόψη ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι πολύ πολυάσχολοι και ζεστοί μήνες στην Κρήτη.
Ιδανικός μήνας θεωρώ ότι είναι ο Ιούνιος κ ο Σεπτέμβριος καθώς δεν έχει τόσο κόσμο κ ζέστη όπως επίσης κ η θάλασσα είναι καθαρή.

Οι καλύτερες συμβουλές για να επισκεφθείτε την παραλία και τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου:

  • Φροντίστε να πακετάρετε αρκετό νερό και ένα πικνίκ με σνακ και φρούτα.
  • Αν κατεβείτε με τα πόδια καλό θα ήταν να ντυθείτε άνετα και να φέρετε άνετα παπούτσια. Είτε σανδάλια πεζοπορίας είτε αθλητικά παπούτσια (κρατήστε τις σαγιονάρες σας στο σακίδιο σας για την παραλία).

Τι να κάνετε μετά την επιστροφή από το Μπαλο;

Ηλιοβασίλεμα στα Φαλάσαρνα

Μπάλος

Ένα μέρος που βρίσκεται αρκετά κοντά είναι η παραλία Φαλάσαρνα. Τα Φαλάσαρνα είναι επίσης μια από τις καλύτερες παραλίες της Κρήτης και βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα(γυρω στα 40 λεπτα οδήγηση) από τον Μπάλο. Επίσης, υπάρχουν πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες για να κάνετε εδώ, όπως windsurfing, αλεξίπτωτο πλαγιάς και άλλα θαλάσσια σπορ.
Είναι το ιδανικό μέρος για να δείτε το ηλιοβασίλεμα ώστε να τελειώσει όσο πιο όμορφα γίνεται η μέρα σας.

Εστιατόριο “Γραμβούσα” στην Καλυβιανή

Αν δεν έχετε όρεξη να οδηγήσετε τόσο μακριά μπορείτε απλά να επισκεφτείτε την ταβέρνα “Γραμβούσα” στο χωριό Καλυβιανή. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο σας αν επιστρέφετε με το αυτοκίνητο ενώ αν έχετε πάει με το καράβι είναι μόλις 6 λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι της Κισσάμου. Η “Γραμβούσα” είναι ρνα από τα must see μαγαζιά του νόμου Χανίων όλη η εμπειρία που θα ζήσετε σε αυτό το μαγαζί όπως κ το φαγητό θα σας μείνει αξέχαστη. Ο ιδιοκτήτης έχει φροντίσει να φτιάξει ένα μαγαζί διαφορετικό από τα άλλα αλλά χωρίς να χάσει το παραδοσιακό στοιχείο. Πραγματικά πρόκειται για ένα εστιατόριο πρότυπο.

Συχνές ερωτήσεις για την παραλία και τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Είναι η παραλία και η λιμνοθάλασσα του Μπάλου προσβάσιμη με αυτοκίνητο;

Ναι, μπορείτε να φτάσετε στον Μπάλο είτε με πλοίο είτε με αυτοκίνητο.

Πόσο κοστίζει να πάτε;

Εάν οδηγείτε το δικό σας αυτοκίνητο, πρέπει απλώς να πληρώσετε ένα τέλος €1. Εάν παίρνετε σκάφος, τότε οι τιμές της εκδρομής με σκάφος αλλάζουν ανάλογα με την εταιρεία.

Πόσο κακός είναι ο δρόμος για τον Μπάλο;

Όχι τόσο άσχημα όσο ακούγεται. Το τελευταίο τμήμα του δρόμου δεν είναι ασφαλτοστρωμένο και έχει πολλές στροφές, αλλά είναι αρκετά φαρδύ για δύο αυτοκίνητα. Εάν ανησυχείτε για την κίνηση, προγραμματίστε να φτάσετε πριν τις 10 π.μ. και αποφύγετε να πηγαίνετε τα Σαββατοκύριακα.

Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του Μπάλου;

Εννοείται πως ναι. Τα γαλάζια νερά είναι ήρεμα και ιδανικά για κολύμπι.

Ειναι ο Μπάλος κατάλληλο μέρος για παιδιά κάθε ηλικίας;

Για έμενα η απάντηση είναι ναι. Ο Μπάλος είναι κατάλληλο μέρος για παιδιά κ ιδανικό μέρος για μια ημερήσια εκδρομή. Αν δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε με το να κατεβαινετε κ να ανεβαίνετε υπάρχει πάντα η επιλογή του να πάτε με πλοίο. Εμείς επιλέξαμε να πάμε με αυτοκίνητο με ένα παιδιά 2,5 ετών. Κατέβηκε μόνο του όλο τον μονοπάτι ενώ στην επιστροφή δεν άντεξε κ τον ανεβάσαμε εναλλάξ αφού είχε κ την κούραση της ημέρας.

Εν κατακλείδι εσείς ξέρετε τις αντοχές τόσο τις δικές σας όσο κ του παιδιού σας. Αν όμως το σκέφτεστε τολμήστε το κ δεν θα το μετανιώσετε!

Μπάλος

Σημαντικό είναι να προσέχετε να μην αφήσετε σκουπίδια στη παραλία καθώς φεύγετε. Όπως επίσης να μην πάρετε άμμο μαζί σας σε μπουκάλια όπως έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει.

Δες επίσης: Λουτρό Χανίων, ένα μικρό γραφικό ψαρoχώρι

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *