Μητρότητα και φόβοι

Μένεις έγκυος μετά από δεκάδες προσπάθειες κ αγωνία κ άγχος για να τα καταφέρεις. Γιατί φοβάσαι, γιατί τον προηγούμενο μήνα δεν τα κατάφερες, γιατί τώρα ένα χρόνο δεν τα κατάφερες.

Αλλά να που τώρα έχεις καθυστέρηση κ κάνεις τεστ κ είναι θετικό αλλά εσύ ακόμα δεν έχεις πειστεί κ κάνεις χωριακή κ είναι ανεβασμένη αλλά θα πειστείς πραγματικά όταν θα πας στο γιατρό κ θα δεις αυτή τη κουκίδα στον υπέρηχο, αυτή την κουκίδα που την περίμενες τόσο καιρό.

Κ τώρα θα ηρεμήσεις;

Όχι ούτε τώρα. Τώρα θα αρχίσεις να φοβάσαι μην σου συμβεί ότι έγινε την προηγούμενη φορά, τώρα θα αρχίσεις να σκέφτεσαι κάθε μικρό πόνο που θα νιώσεις, κάθε αδιαθεσία να μην καταλήξουν όπως την προηγούμενη φορά..

Ακόμα μια φορά θα κάνεις υπομονή.

Υπομονή μέχρι να το δεις να μεγαλώνει κ πιάνεται γερά μέσα σου, μέχρι να το νιώσεις, μέχρι να δεις την κοιλιά σου να μεγαλώνει.
Όμως τώρα θα αρχίσεις να σκέφτεσαι τα αποτέλεσμα των εξετάσεων, θα παρακαλάς από μέσα σου να το δουν υγιή, να είναι καλά. Να μην κομπιάσει ο γιατρός κ να ακούσεις τη φράση όλα καλά.

Όλα καλά, σε λίγο θα σε δω, θα σε κρατήσω, θα σε αγκαλιάσω. Ανυπομονώ αλλά όχι ακόμα, δεν είναι ώρα ακόμα. Πρέπει να μείνεις κι άλλο εκεί, πρέπει να μεγαλώσεις κ να αναπτυχθείς σωστά κ έχουμε χρόνο για αμέτρητες αγκαλιές.

Θα πονέσεις, θα φωνάξεις κ θα βγει.

Θα αναπνέει μόνος του, θα τρώει από σένα, από το στήθος σου, θα γεμίσει το σπίτι σου με τη μυρωδιά του.

Μητρότητα και φόβοι

Κ τώρα εντάξει δεν φοβάσαι πια, είναι εδώ υγιής, αρτιμελής, το βλέπεις το κρατάς.
Τώρα θα αρχίσεις να φοβάσαι αν τρώει, αν κοιμάται, αν λέει αρκετές λέξεις μέχρι τους 18 μήνες, αν μπορεί να μιμηθεί τους ήχους από τα ζώα.

Γιατί;

Γιατί μπορεί να είναι σωματικά υγιής αλλά τώρα θα πρέπει να δεις αν είναι κ νοητικά. Άλλο άγχος ακόμα μεγαλύτερο, μπορεί να σου ξεφύγουν χίλια δυο. Αν σου ξεφύγουν πως θα το βοηθήσεις; Πως θα καταφέρεις να το βοηθήσεις κ να εξελιχθεί στο βέλτιστο που μπορεί; Γι αυτό έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα, σε κάθε ορόσημο κ αναπτυξιακό στάδιο.

Αυτή είναι η ζωή της μαμάς. Όχι μόνο της μαμάς αλλά του κάθε γονιού. Σε όλα αυτά πρόσθεσε το καθημερινό άγχος της επιβίωσης, του να προσφέρεις ότι μπορείς, κ ας στερηθείς.
Γιατί θα στερηθείς πολλά, υλικά αγαθά, προσωπικό χρόνο. Όπως κ τη σχέση με τους γύρω σου, τη σχέση σου με τον άντρα σου. Ακόμα κ τον εαυτό σου αλλά όλα θα αξίζουν. Όλα θα τα ξαναέκανες κ θα τα ξανακάνεις κ άλλη φορά, από την αρχή.

Μητρότητα και φόβοι

Θα τα κάνεις όλα κ όταν χρειαστεί να λείψεις θα βρεις κάποιον για το παιδί, για να το προσέχει, για να μην του λείψει τίποτα. Γιατί εσύ πρέπει να δουλέψεις, γιατί εσύ έχεις ανάγκη να δουλέψεις.

Θα χρειαστεί να εμπιστευτείς σε ανθρώπους ότι πιο πολύτιμο έχεις, την δεύτερη καρδιά σου που ζει έξω από το σώμα σου. Τη δεύτερη καρδιά σου που θέλεις να είναι καλά κ να χτυπάει ακόμα κ αν η δική σου σταματήσει.

Κ τι γίνεται αν εμπιστευτείς λάθος ανθρώπους, τι γίνεται αν όλα αυτά που ακούς κ φοβάσαι καθημερινά γίνουν πραγματικότητα; Αν οι χειρότεροι εφιάλτες σου γίνουν πραγματικότητα;

Μητρότητα και φόβοι

Μητρότητα και φόβοι

Σίγουρα λες όπως έχω πει κ εγώ, σε μας δεν θα συμβεί. Είσαι όμως σίγουρη; Μπορείς να το πεις με απόλυτη βεβαιότητα ότι το δικό σου παιδί δεν κινδυνεύει;
Μόνο ένας αφελής θα μπορούσε. Μόνο ένας άνθρωπος που δεν βλέπει ότι πλέον δεν υπάρχουν νόμοι, δικαιοσύνη, αρχές για να τιμωρηθεί κάποιος. Κ αν δεν τιμωρείται θα το ξανακάνει. Θα το κάνει κ ο διπλανός σου κ ο καθένας γιατί δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Σήμερα δεν βλέπω φως, σήμερα είναι μια από τις πιο μαύρες μέρες που έχω περάσει.

Γιατί σήμερα βγήκαν όλα αυτά που βλέπω όλη μέρα, κάθε μέρα κ μαζεύονται στη καρδιά μου κ στο μυαλό μου. Έκατσα κ έγραψα έτσι χωρίς να μπορώ να σταματήσω. Ο μόνος λόγος που σταμάτησα είναι ότι ξύπνησε ο άνθρωπος που με έκανε να νιώσω όλα αυτά που έγραψα στην αρχή.

Ο άνθρωπος που φοβάμαι κάθε μέρα μην του συμβεί το παραμικρό. Που προσπαθώ να μην αφήνω αυτό το φόβο να νικά.
Αλλά να σήμερα φοβάμαι παραπάνω για το παιδί μου. Για κάθε παιδί εκεί έξω κ για κάθε μάνα που έχει περάσει τόσα για να μεγαλώσει το παιδί της. Για κάθε γονιό, για όλους μας..

To be continued..

Δες επίσης: Μητρότητα και μοναξιά

You might also enjoy:

2 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *