Μηλιά Χανίων : ένα πανέμορφο, οικολογικό χωριό που σταματάει ο χρόνος. Αν έχεις πάει, σίγουρα δεν μπορείς να το ξεχάσεις. Αν το έχεις ακούσει, σίγουρα θες να το επισκεφθείς. Και αν δεν το έχεις ακούσει ποτέ ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το πιο όμορφο, οικολογικό, παραδοσιακό χωριό της Κρήτης.

Ναι, μπορεί η άποψη μου να μην είναι αντικειμενική μιας και έχω άλλο δέσιμο με αυτό το τόπο όμως και εσύ θα αποκτήσεις την ίδια είμαι σίγουρη.

Που βρίσκεται η Μηλιά; Πως να πας;

Στα 500 μέτρα υψόμετρο, σε απόσταση 56 χιλιόμετρα από τα Χανιά, γύρω στη μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο. Η διαδρομή είναι πραγματικά ονειρεμένη καθώς ξεκινάς δίπλα από τη θάλασσα και καταλήγεις ανάμεσα στα βουνά της ορεινής Κρήτης. Η θέα θα σε αποζημιώσει και αν είσαι τυχερή μπορεί να δεις και γυπαετό στον αέρα.

Αφού ακολουθήσεις τις πινακίδες και φτάσεις στο χωριό Βλάτος, έπειτα έχεις αλλά 4 χιλιόμετρα μέχρι την Μηλιά. Κυριολεκτικά θα φτάσεις στη μέση του πουθενά. Θα αφήσεις το αυτοκίνητο σου στο πάρκινγκ και θα χρειαστεί να περπατήσεις για 10 λεπτά, δίπλα στο ποτάμι, κάτω από τα πλατάνια και τις κουμαριές. Θα φτάσεις σε ένα μέρος με απόλυτη ησυχία. Αν πας καλοκαίρι θα ακούς μόνο τα τζιτζικια ενώ το χειμώνα το ποτάμι. Όσο καιρό μείνεις δεν θα ακούσεις αμάξι ξανά. Ήρθε η ώρα να απολαύσεις την ησυχία και τη γαλήνη.

Σημείωση! Αν έχετε μαζί σας αποσκευές δεν χρειάζεται να τις κουβαλάς αφού σε βοηθούν οι υπεύθυνοι για κάτι τέτοιο.

Τι θα συναντήσεις;

Πρόκειται για ένα οικολογικό οικισμό με ξενώνες κ μια ταβέρνα.

Θα βρεις 13 ξενώνες που φιλοξενούν έως πέντε άτομα, ιδανικά για οικογένεια. Κάθε ένας είναι ξεχωριστά διαρρύθμισμενος, με δικό του χαρακτήρα ενώ όλοι διαθέτουν κεντρική θέρμανση, σόμπα ή τζάκι, μπαλκόνι ή βεράντα. Επίσης, διαθέτουν ρεύμα το οποίο παράγεται εξολοκλήρου από ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά.
Εδώ μπορείς να δεις τους ξενώνες και τιμές.

Εκεί λοιπόν υπάρχει μια σάλα, όπου είναι ο χώρος υποδοχής και το εστιατόριο. Σε αυτό τον υπέροχο, ατμοσφαιρικό χώρο σερβίρουν και το πρωινό. Μόλις πέσει ο ήλιος ο χώρος φωτίζεται αποκλειστικά από κεριά. Το φαΐ που θα φάτε εκεί είναι αντιπροσωπευτικό της κρητικής κουζίνας με μια μοντέρνα πινελιά που το κάνει να ξεχωρίζει από πολλά άλλα. Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται καλλιεργούνται από τους ίδιους με τον πιο αγνό τρόπο, σε πιστοποιημένο βιολογικό κήπο, τα κρέατα είναι επίσης δικής του παραγωγής. Μαγειρεύουν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο τα περισσότερα φαγητά όπως και το καθημερινό χειροποίητο ψωμί. Φυσικά και θα βρεις όλα αυτά που ψάχνεις και περιμένεις όταν επισκεφθείς την Κρήτη όπως καλιτσούνια, χοχλιούς, μπουρέκι, όμως θα βρεις και βελουτέ σούπες και το δικό μου αγαπημένο ραβιόλια με μοσχάρι.

Ποιος κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις δημιουργίες;

Ο Βασίλης Μακράκης είναι ο σεφ που επιμελείται το μενού και μαγειρεύει καθημερινά. Είναι ο γιος, ενός από τους ιδιοκτήτες και μεγαλωμένος στη Μηλιά, έμαθε να τη αγαπάει από μικρός.

Ιστορία

Η Μηλιά Χανίων είναι μια συνοικία του 15ου αιώνα. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που το εγκατέλειψαν οι κάτοικοι, ερήμωσε και ίσως έμεναν μόνο χαλάσματα αν ο Ιάκωβος Τσουρουνακης μαζί με τον Γιώργο Μακράκη δεν έβλεπαν αυτό που μπορεί να γίνει.

Αφιέρωσαν χρόνο και χρήμα για να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, έτσι το 1993 άρχισαν να δουλεύουν τους ξενώνες και αργότερα έφτιαξαν και την ταβέρνα.
Ξαναέδωσαν ζωή σε ένα χωριό σεβόμενοι απόλυτα τη φύση, προσπαθώντας να συνδέσουν τον άνθρωπο με τη φύση ξανά.

Τι μπορείς να κάνεις στη Μηλιά;

Πεζοπορίες

  • Το Τοπολιανό φαράγγι ξεκινάει από εκεί και έχει διάρκεια 4 ώρες
  • Το φαράγγι της Πολυρήνιας επίσης έχει  διάρκεια 2 ώρες

Παραλίες

  • Το Ελαφόνησι, μια από της κορυφαίες παραλίες της Ευρώπης απέχει 29χμλ από τη Μηλιά και η διαδρομή έχει διάρκεια 45 λεπτών.
  • Το Κεδρόδασος επίσης αξίζει να το επισκεφθείς.

Μέρη που αξίζει να επισκεφθείς

  • Το πάρκο της Ειρήνης απέχει μόλις εννιά λεπτά από τη Μηλιά. Πρόκειται για ένα πειραματικό πάρκο με 150 είδη φυτών, καλύπτει έκταση 1.000.000 τ.μ. και είναι μέρος μιας εκτεταμένης έκτασης 20 τ.χλμ. που έχουν αναδασωθεί.
  • Το φεστιβάλ “Vlatos jazz“, μια ακουστική εμπειρία σε ένα κτίριο 150 ετών που δεν λειτούργησε ποτέ ως εκκλησία. Παρακάτω βρίσκεται και το σχολείο του χωριού
  • Ο πλάτανος του Βλατους υπολογίζεται ότι είναι 1500 ετών. Ξεπερνάει τα 11 μέτρα και η περίμετρος του είναι 26 μέτρα.
  • Η λίμνη με την ξύλινη κατασκευή και τα πλατάνια. Σε απόσταση 20 λεπτών.

Η βασικότερη ερώτηση είναι αν η Μηλιά Χανίων είναι κατάλληλη για παιδιά;

Και φυσικά η απάντηση είναι ναι. Για παιδιά που λατρεύουν τη φύση και για γονείς που έχουν όρεξη να αφιερώνουν όλο το χρόνο τους να βλέπουν τα παιδιά να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν τη φύση. Αν θες να συνδεθείς με τη φύση τόσο εσύ όσο και τα παιδιά, η Μηλιά είναι το κατάλληλο μέρος για κάτι τέτοιο.

Δες επίσης: Παραλία Άσπρη Λίμνη, κοντά στο Ελαφονήσι

You might also enjoy:

2 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *