Το Θέρισο είναι ένα ιστορικό χωριό του νόμο Χανίων. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων κ σε υψόμετρο 580 μέτρα.

Απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Η διαδρομή είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές που θα κάνεις στην Κρήτη με το αυτοκίνητο. Ανεβαίνεις τα βουνά ανάμεσα από το φαράγγι του “Ελευθέριος Βενιζέλος” (ή φαράγγι του Θέρισου), ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση κ νερό. Χρειάζεται προσοχή καθώς σε κάποια σημεία ο δρόμος είναι στενός. Είναι πολύ πιθανόν να συναντήσετε ελεύθερα κατσίκια στο δρόμο όμως πίστεψε με η διαδρομή όσο κ το χωριό σε ανταμείβουν.

Πρόκειται για ένα ηρωικό χωριό που οι κάτοικοι του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία απελευθέρωσης της Ελλάδας κ της Κρήτης. Το 1866 το Θέρισο καταστράφηκε κ κάηκε από τους Τούρκους κ οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλειψουν όπως κ η μητέρα του Ελευθέριο Βενιζέλου. Κατά την καταστροφή του Θέρισου ο πασάς άλεσε ζωντανή μια νεαρή κοπέλα με την πέτρα του ελαιοτριβείου, επειδή δεν ήθελε να παραδοθεί. Η πέτρα εκείνη υπάρχει ακόμα στην περιοχή.
Το 1905 ο Ελευθέριος Βενιζέλος οργάνωσε κ κήρυξε την επανάσταση του Θέρισου ώστε να ελευθερώθει η Κρήτη κ να ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το 1909 διακηρύσσεται η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και το 1910 ο Βενιζέλος εκλέγεται πρωθυπουργός της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το Θέρισο αποτέλεσε την έδρα του ΕΛΑΣ Χανίων.

Ιδανικό μέρος για οικογένειες κ για παιδιά. Μπορείς να κάνεις βόλτα στη φύση με το παιδί. Να δείτε το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο κέντρο του χωριού, να επισκεφτείτε κάποιο από τα μουσεία κ τέλος να φάτε κρητικό φαγητό.

Το χωριό είναι ιδανικός προορισμός για Κυριακάτικη βόλτα. Κ προσφέρει πολύ καλό παραδοσιακό φαγητό που θα βρείτε στις οικογενειακές ταβέρνες που λειτουργούν όλο το χρόνο.

Τι άλλο μπορείς να δεις στο Θέρισο:

  • Μουσείο – Στρατηγείο της Επανάστασης του θερίσου Το Μουσείο-Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου εγκαινιάστηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. Η έκθεση εκτείνεται σε δύο ορόφους και περιλαμβάνει πρωτότυπο μουσειακό και αρχειακό υλικό. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας.
  • Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θερίσου Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Θερίσου βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και έχει ως θέμα την Εθνική Αντίσταση που έλαβε μέρος το 1941-1945. Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν το Μάιο του 2003 και παραμένει ανοικτό κάθε μέρα χάρη στην εθελοντική προσφορά μιας κοπέλας.
  • Σπήλαιο Κάτω Σαρακήνα Η Κάτω Σαρακήνα είναι ένα σπήλαιο που βρίσκεται 2,5 περίπου χιλιόμετρα βόρεια από το Θέρισο. Η Κάτω Σαρακήνα που αλλιώς λέγεται και Ελληνικό, έχει μήκος που αγγίζει τα 12 μέτρα και πιθανολογείται ότι λειτουργούσε ως ιερό κατά την αρχαιότητα. Στο συγκεκριμένο σπήλαιο έχουν βρεθεί πολλά όστρακα Νεολιθικής, Μινωικής και Γεωμετρικής Εποχής.

Το χειμώνα αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε κ το χιονισμένο Θέρισο.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *