Η Γιορτή της Μητέρας σε όλο τον κόσμο

Μάθετε πώς γιορτάζουν οι άνθρωποι την Γιορτή της Μητέρας σε όλο τον κόσμο! Εδώ θα μάθουμε τις διαφορετικές ημερομηνίες, παραδόσεις και γιορτές που σηματοδοτούν αυτό το γεγονός. Ένας τέλειος τρόπος για να μάθουμε πώς τιμούμε τις μητέρες και τις μητρικές φιγούρες ανά την υφήλιο.

Η Ημέρα της Μητέρας, όπου κι αν γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, έχει έναν κοινό σκοπό. Είναι μια μέρα για να γιορτάσουμε τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μητέρες και να δείξουμε ευγνωμοσύνη σε εκείνες τις γυναίκες που μας αγάπησαν, μας φρόντισαν και συνεχίζουν να μας φρόντιζουν. Γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, αν και δεν γιορτάζουν όλες οι χώρες την ίδια μέρα.

Η προέλευση της Γιορτής της Μητέρας

Η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο. Αν και πολλοί πολιτισμοί μπορεί να γιορτάζουν την ίδια γιορτή, ο τρόπος με τον οποίο ενσωματώνεται στην κοινωνία και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται θα αλλάξει μέσα από τον πολιτιστικό φακό κάθε χώρας. Ωστόσο, αυτή η διαφορά στον εορτασμό μπορεί επίσης να οφείλεται στο πώς προήλθε αυτή η γιορτή σε κάθε κοινωνία, γιατί και αυτό είναι διαφορετικό για κάθε χώρα.

Αρχαία Ελλάδα και Αρχαία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία

Ορισμένοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι η Γιορτή της Μητέρας προέρχεται από αρχαίες εορτές της άνοιξης αφιερωμένες στις μητέρες θεές, όπως η Αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη, τα φεστιβάλ γιόρταζαν και τιμούσαν τη Ρέα και την Κυβέλη.

Έλληνες

Γιορτή της Μητέρας

Οι Έλληνες τιμούσαν τη Ρέα, ​​σύζυγο του Κρόνου και μητέρα των θεών. Η Ρέα λατρευόταν ως «Μητέρα των Θεών» και οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να γιορτάζουν την ετήσια γιορτή της άνοιξης για να τιμήσουν, ​​τη θεά της φύσης και της γονιμότητας.

Ρωμαίοι

Γιορτή της Μητέρας

Οι Ρωμαίοι είχαν μια ανοιξιάτικη γιορτή αφιερωμένη στην Κυβέλη. Η Κυβέλη, αναγνωρίστηκε απο τους Ρωμαίους ως η μεγάλη μητέρα θεά, η μητέρα των θεών, των θηρίων και των ανθρώπων. Πολλοί την έβλεπαν και ως μητέρα του φυσικού κόσμου.Αυτή η γιορτή, που ονομαζόταν Ιλαρία, κρατούσε τρεις μέρες και περιλάμβανε παρελάσεις, αγώνες και μασκαράδες.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η παράδοση της Γιορτής της Μητέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε ως εκκλησιαστική αργία το 1500, γνωστή ως Mothering Sunday, Κυριακή της Μητέρας. Την τέταρτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οι άνθρωποι έπαιρναν ρεπό από τη δουλειά τους και επέστρεφαν στην εκκλησία όπου βαφτίστηκαν—γνωστή ως «μητέρα εκκλησία»—για να περάσουν τη μέρα με την οικογένειά τους.Η Constance Adelaide Smith αναβίωσε τη σύγχρονη εορτή της ξεκινώντας το 1913 για να τιμήσει τη Μητέρα Εκκλησία, τις «μητέρες των επίγειων σπιτιών», την Παναγία, μητέρα του Ιησού και τη Μητέρα Φύση. Κέρδισε δημοτικότητα ως απάντηση στην αρχικά Αμερικανική Ημέρα της Μητέρας. Η γιορτή είναι συχνά γνωστή ως «Γιορτή της Μητέρας» στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει γίνει μια κοσμική γιορτή των μητέρων και της μητρότητας.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Γιορτή της Μητέρας

Το 1905, η Anna Jarvis ξεκίνησε μια καμπάνια για να καθιερώσει την Γιορτή της Μητέρας και να τιμήσει τη δική της μητέρα. Η Ann Jarvis, ήταν ακτιβίστρια και νοσοκόμα στην περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, προσπάθησε μαζί με την Julia Ward Howe, να καθιερώσει μια ημέρα αφιερωμένη μόνο στις μητέρες. Μετά το θάνατο της ξεκίνησε μια εκστρατεία για τη δημιουργία μιας εθνικής γιορτής προς τιμήν των μητέρων. Αυτή και οι υποστηρικτές της έγραψαν σε υπουργούς, επιχειρηματίες και πολιτικούς και είχαν επιτυχία στις προσπάθειές τους.

Το 1914, ο Πρόεδρος Woodrow Wilson ανακήρυξε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως “Ημέρα της Μητέρας“. H Anna Jarvis χρησιμοποίησε τα λευκά γαρίφαλα ως σύμβολο για τις μητέρες, επειδή τα γαρίφαλα αντιπροσώπευαν τη γλυκύτητα, την αγνότητα και την αντοχή της μητρικής αγάπης.

Ωστόσο, λόγω της μαζικής εμπορευματοποίησης αυτής της ημέρας, η Anna Jarvis πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της προσπαθώντας να καταργήσει τη γιορτή. Πίστευε ότι η Γιορτή της Μητέρας πρέπει να γιορτάζεται με ένα χειροποίητο δώρο ή ένα γράμμα που να εκφράζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας και όχι με δώρα ώστε να κερδίζουν τα καταστήματα.

Ορθοδοξία

Υπαπαντή, 2 Φεβρουαρίου

Γιορτή της Μητέρας

Το εκκλησιαστικό γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου, που εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς, συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της έλευσης του μικρού Χριστού, στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών. Μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός). Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.

Αυτήν την ημέρα από το 1929 έχει καθιερώσει η Ελληνορθόδοξη Παράδοση, σαν σημείο αναφοράς για την Ελληνίδα Ορθόδοξη Μητέρα τιμώντας τους κόπους, τις θυσίες και την ανεκτίμητη προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία.

Η Γιορτή της Μητέρας ανά τον κόσμο

Ιαπωνία

Γιορτή της Μητέρας

Η Γιορτή της Μητέρας στην Ιαπωνία, γνωστή ως Haha no Hi, γιορτάστηκε αρχικά στις 6 Μαρτίου, μαζί με τα γενέθλια της αυτοκράτειρας Koujun. Ωστόσο, από το 1949, η γιορτή έχει αλλάξει στη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια παραλλαγή της Γιορτής της Μητέρας έγινε δημοφιλής ως χειρονομία για να παρηγορήσει τις μητέρες που είχαν χάσει γιους στον πόλεμο. Τα γαρίφαλα δίνονται συχνά ως δώρα, καθώς αντιπροσωπεύουν την τρυφερότητα και την επιμονή της μητρότητας στην ιαπωνική κουλτούρα.

Ταϊλάνδη

Γιορτή της Μητέρας

Η Ταϊλάνδη καθιέρωσε για πρώτη φορά την Ημέρα της Μητέρας το 1950 και γιόρταζαν τον Απρίλιο. Το 1976, η ημερομηνία της Γιορτής της Μητέρας άλλαξε σε 12 Αυγούστου για να τιμήσει τα γενέθλια της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Sirikit. Ένα παραδοσιακό δώρο για την Γιορτή της Μητέρας στην Ταϊλάνδη είναι το γιασεμί. Ονομάζεται dok mali στα ταϊλανδέζικα, το γιασεμί θεωρείται επίσης ως σύμβολο αγνότητας και ευγένειας.

Γαλλία

Γιορτή της Μητέρας

Στη Γαλλία, εν μέσω συναγερμού για το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, έγιναν προσπάθειες το 1896 και το 1904 να δημιουργηθεί μια εθνική γιορτή προς τιμήν των πολύτεκνων οικογενειών. Το 1906 δέκα μητέρες που είχαν εννέα παιδιά η καθεμία έλαβαν ένα βραβείο που αναγνωρίζει την “Υψηλή Μητρική Αξία”, Haut mérite maternel. Η γαλλική κυβέρνηση έκανε επίσημη την ημέρα το 1920 ως ημέρα για τις μητέρες των πολύτεκνων οικογενειών. Έκτοτε, η γαλλική κυβέρνηση απονέμει το “Médaille de la Famille française” σε μητέρες πολύτεκνων οικογενειών.

Στις μέρες μας η Γιορτή της Μητέρας, Fête des Mères, όπως λέγεται στα γαλλικά γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Μαΐου. Εάν η ημέρα αυτή συμπέσει με την Πεντηκοστή, τότε η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται την επόμενη Κυριακή, δηλαδή την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου.

Κίνα

Γιορτή της Μητέρας

Το 1997 η Γιορτή της Μητέρας ορίστηκε ως η ημέρα για να βοηθηθούν οι φτωχές μητέρες και να υπενθυμίσει στους ανθρώπους τις φτωχές μητέρες σε αγροτικές περιοχές όπως η δυτική περιοχή της Κίνας. Γιορτάζεται της δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Στην εφημερίδα People’s Daily, την επίσημη εφημερίδα της κινεζικής κυβέρνησης, ένα άρθρο εξήγησε ότι:

Παρόλο που η γιορτή προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι της Κίνας δέχονται τη γιορτή χωρίς δισταγμό επειδή είναι σύμφωνη με την παραδοσιακή ηθική της χώρας – σεβασμό στους ηλικιωμένους και προς τους γονείς

Τα τελευταία χρόνια, το μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Li Hanqiu άρχισε να υποστηρίζει την επίσημη υιοθέτηση της Ημέρας της Μητέρας στη μνήμη της Meng Mu, της μητέρας του Mèng Zǐ, Κινέζος φιλόσοφος που έζησε την περίοδο 372-288 π.Χ.

Δημιούργησε μια μη κυβερνητική οργάνωση με την ονομασία “Κινεζική Εταιρεία Προώθησης του Φεστιβάλ Μητέρων“, με την υποστήριξη 100 Κομφούκιων μελετητών και λέκτορων ηθικής. Έτσι, ο Li Hanqiu και η οργάνωση που ίδρυσε θέλουν να αντικαταστήσουν το δυτικού τύπου δώρο των γαρίφαλων με κρίνα, τα οποία, στην αρχαιότητα, φυτεύονταν από Κινέζες μητέρες όταν τα παιδιά έφευγαν από το σπίτι.

Αιθιοπία

Γιορτή της Μητέρας

Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται για τρεις ημέρες στην Αιθιοπία, μετά το τέλος της περιόδου των βροχών. Ξεκινά ένα τριήμερο φεστιβάλ το “Antrosht” αφιερωμένο στις μητέρες. Όταν ο καιρός καθαρίζει και οι ουρανοί είναι άδειοι από βροχή, τα μέλη της οικογένειας έρχονται σπίτι για να γιορτάσουν με ένα μεγάλο γλέντι.

Οι κόρες φέρνουν παραδοσιακά λαχανικά, βούτυρο, μπαχαρικά και τυρί, ενώ οι γιοι φέρνουν κρέας διαφόρων ειδών, συμπεριλαμβανομένου αρνιού ή ταύρου. Αυτά θα συμπεριληφθούν σε μια παραδοσιακή συνταγή και ακολουθεί τραγούδι και χορός.

Ιράν

Γιορτή της Μητέρας

Η Γιορτή της Μητέρας στο Ιράν γιορτάζεται την 20ή ημέρα του ισλαμικού μήνα Τζουμάντα αλ-Θάνι. Αυτή είναι η επέτειος γέννησης της Φατιμά, της μοναχοκόρης του προφήτη Μωάμεθ. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε για να τιμήσει τη Φατιμά ως πρότυπο για όλες τις μουσουλμάνες γυναίκες και το ιδανικό της μητρότητας. Η Φατιμά ήταν σύζυγος του Αλί, του πρώτου Σιίτη Ιμάμη. Μητέρα του Χασάν και του Χουσεΐν, του δεύτερου και του τρίτου Ιμάμη, αντίστοιχα. Οι σιίτες μουσουλμάνοι τη θεωρούν ως «η μητέρα των ιμάμηδων». Στο σιιτικό Ισλάμ, η Φατιμά πιστεύεται ότι είναι αναμάρτητη, άσπιλη και πρότυπο για όλες τις γυναίκες.

Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε για πρώτη φορά στο Ιράν το 1960 κατά την εποχή των Παχλαβί. Εορτάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Ινστιτούτου Προστασίας των Γυναικών. Η γιορτή υποστηρίχθηκε και προωθήθηκε από τη βασίλισσα Farah Pahlavi.

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η νέα κυβέρνηση άλλαξε την ημερομηνία. Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται πλέον μαζί με την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.

Μεξικό

Γιορτή της Μητέρας

Η Γιορτή της Μητέρας ή El Día de Las Madres όπως λέγεται στο Μεξικό γιορτάζεται στις 10 Μαΐου. Μια ημερομηνία που δεν αλλάζει ποτέ από χρόνο σε χρόνο. Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής γιορτάζουν επίσης την ίδια ημέρα.

Η Ημέρα περιλαμβάνει μουσική, τραγούδι, φαγητό και δώρο για την Ημέρα της Μητέρας. Οι μαμάδες ονομάζονται «las reinas de la casa», ή οι βασίλισσες του σπιτιού και αντιμετωπίζονται ανάλογα. Υπάρχουν επίσης εκκλησιαστικές λειτουργίες στις 10 Μαΐου, στις οποίες τιμάται η Μητέρας Μαρίας του Ιησού. Πολλά μέλη της Μεξικανικής Καθολικής Εκκλησίας θυμούνται επίσης την Παναγία της Γουαδελούπης, ένα ισχυρό σύμβολο της μητρότητας. Η Παναγία της Γουαδελούπης αντιπροσωπεύει την Παναγία. Η οποία πιστεύεται ότι εμφανίστηκε ως οπτασία σε έναν Μεξικανό αγρότη τον 16ο αιώνα.

Νότια Κορέα

Γιορτή της Μητέρας

Ενώ στις περισσότερες χώρες, η Γιορτή της Μητέρας και του Πατέρα είναι διαφορετικές ημερομηνίες. Στη Νότια Κορέα, είναι μια διαφορετική ιστορία, αφού στην Ημέρα των Γονέων ㅡ 어버이 날 ㅡ τους τιμούν και τους δύο γονείς ταυτόχρονα.

Η Γιορτή της Μητέρας άρχισε να εορτάζεται στην Κορέα το 1956. Ωστόσο, το 1973 αποφάσισαν να γιορτάζονται και οι δύο γονείς. Εξαιτίας αυτού, η Ημέρα των Γονέων (어버이 날) ορίστηκε στις 8 Μαΐου. Καθώς η Ημέρα του Παιδιού γιορτάζεται στις 5 Μαΐου και η Ημέρα των Γονέων στις 8 Μαΐου. Αυτός ο μήνας είναι γνωστός ως “Ο μήνας της οικογένειας”.

Νεπάλ

Γιορτή της Μητέρας

Το Matatirtha Aunsi είναι ένα ημερήσιο φεστιβάλ στο Νεπάλ. Αυτή η ημέρα γιορτάζεται για να τιμήσει τις μητέρες και τη μητρότητα.

Σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, το φεστιβάλ γιορτάζεται τη νέα σελήνη που πέφτει τον μήνα Baisaki. Σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, περίπου τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Το Matatirtha Pond είναι ένας τόπος προσκυνήματος στα δυτικά προάστια του Κατμαντού που επισκέπτονται για να τιμήσουν τις νεκρές μητέρες. Πιστεύεται ότι όσοι κάνουν ιερό λουτρό στη Matatirtha, βοηθούν τη μητέρα τους να φτάσει στη σωτηρία και να φέρει ευημερία στην οικογένεια. Ο μύθος λέει ότι οι άνθρωποι μπορούν να δουν το πρόσωπο της μητέρας που έχασαν στη λίμνη.

Βαλκάνια

Γιορτή της Μητέρας

Στην Αλβανία, όπως και σε ορισμένες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Εμπορευματοποίηση

Η Γιορτή της Μητέρας κατατάσσεται στις πιο δαπανηρές ημέρες του χρόνου. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την Ημέρα της Μητέρας από την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής, οι συνολικές δαπάνες για τον εορτασμό της έχουν γενικά αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δείχνουν ότι το 2012, οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν σε 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι συνολικές δαπάνες για την Γιορτή της Μητέρας το 2019 έφτασαν τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 7,8%. Πριν αυξηθούν ξανά κατά 7% το 2020, στα 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2021, οι δαπάνες ξεπέρασαν τα 28,1 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από αύξηση 5,2%. Το 2022 οι δαπάνες για την Γιορτή της Μητέρας έφτασαν συνολικά τα 31,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρώτη φορά που ξεπέρασαν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή ήταν μια αύξηση 12,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε μια δεκαετία.

Τα στατιστικά και τα νούμερα αφορούν τους Αμερικανούς πολίτες και είναι δημοσιευμένα στα Forbes.

Επίλογος

Έτσι, η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες σε όλο τον κόσμο με διάφορους πολιτιστικούς και παραδοσιακούς τρόπους. Γενικά θεωρείται ως ένας τρόπος να τιμήσουμε τις γυναίκες που μας έδωσαν ζωή. Και να αναγνωρίσουμε τις παγκόσμιες παραδόσεις και τις καταβολές της μητρότητας. Είναι μια μέρα που γιορτάζουν όλες οι μητέρες και όλες οι μητρικές φιγούρες.

Είναι η μέρα τους που τις κακομαθαίνουν και να τις φροντίζουν, όπως κάνουν αυτές τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου.

Δες επίσης: “Το ιδανικό παραμύθι για δώρο στη γιορτή της μητέρας”

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *