Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ένα ψυχικό νόσημα σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σήμερα που η ζωή έχει γίνει τόσο εύκολη, που σχεδόν όλα είναι εύκολο να τα έχουμε, που συνεχώς κρατάμε τον εαυτό μας απασχολημένο με κάτι, που σχεδόν ποτέ δεν καθόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα.

Κατακτήσαμε όλα αυτά κ χάσαμε τους εαυτούς μας. Απομονωθήκαμε κ κλειστηκαμε ο καθένας στον εαυτό του, άλλωστε δεν χρειάζεσαι παρέα για να ψυχαγωγηθείς μπορείς να το κάνεις με δεκάδες τρόπους μόνος στο σπίτι. Θα ανοιχθείς δύσκολα σε κάποιον γιατί έχεις πληγωθεί. Δύσκολα θα εμπιστευτείς κάποιον γιατί έχεις προδοθεί. Όπως δύσκολα θα βοηθήσεις κάποιον γιατί που να μπλέκεις, κοίτα τη δουλειά σου, τη ζωή σου κ το σπίτι σου.

Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Κάπως έτσι καταλήξαμε μόνοι. Να πολεμάει ο καθένας τους δαίμονες του μόνος του. Χωρίς βοήθεια, χωρίς ένα μπράτσο να πιαστεί κ καταλήγεις ηττημένος κ ντροπιασμένος.

Γιατί νομίζεις ότι μόνο εσύ είσαι έτσι, μόνο εσύ παλεύεις, μόνο εσύ χάνεις. Γιατί οι γύρω σου βλέπεις να περνάνε μια χαρά. Δεν φαίνονται να δυσκολευονται, να μοχθούν. Γιατί κρίνεις από αυτό που βλέπεις σε μια φωτογραφία ή από ένα βράδυ έξω, από τα υλικά αγαθά που έχουν, από την επιτυχία στη δουλειά τους. Όμως κ αυτοί παλεύουν με το άγχος, το στρες, τη μοναξιά, τη κατάθλιψη, την πίεση από τη δουλειά ή την οικογένεια.

Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο για να είμαστε καλά κ υγιής. Έχουμε ανάγκη να αγαπάμε κ να αγαπιόμαστε, να φροντίζουμε κ να μας φροντίζουν, να εμπιστευομαστε κ να μας εμπιστευονται. Αυτά έχουμε ανάγκη κ όχι να κρίνουμε ο ένας τον άλλο.

Ας προσπαθήσω να είμαι δίπλα στον φίλο μου που δεν φαίνεται να δυσκολεύεται. Να προσπαθήσω να είμαι πραγματικά δίπλα στο σύντροφο μου κ ας μου λέει ότι είναι καλά. Επίσης να προσπαθήσω να είμαι δίπλα στον πατέρα μου κ ας μου λέει ότι δεν τον νοιάζει που είναι μόνος του. Ας προσπαθήσω να είμαι δίπλα στη μαμά που είδα στη παιδική χαρά να παλεύει να ηρεμήσει το παιδί της κ ας μου λέει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια. Ας προσπαθήσω μα είμαι δίπλα στο παιδί μου για να μην καταλήξει να παλεύει με τους ίδιους δαίμονες όπως εγώ. Κ ας προσπαθήσω κ ας μην κρίνω κ ας μην δείχνουν να θέλουν βοήθεια κ ας μην την ζητάει κάνεις..

Ας προσπαθήσουμε..

Δες επίσης: Τι είναι ευτυχία;

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *