Γυναικεία αντιζηλία και γυναικείος ανταγωνισμός η μάστιγα των γυναικείων σχέσεων είτε φιλικών, είτε συναδελφικών, είτε οικογενειακών. Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα μας, σε κάθε κορίτσι, σε κάθε γυναίκα. Μεγαλώνουμε έτσι, μαθαίνουμε να πηγαίνουμε κόντρα η μια στην άλλη, να βρισκόμαστε απέναντι.

Το έζησα κ το είδα όταν πήγαινα σχολείο, μετά φοιτήτρια ακόμα κ τώρα, φιλίες χρόνων να γίνονται θυσίες στο βωμό του γυναικείου ανταγωνισμού.
Το έζησα κ το είδα σε εργασιακό περιβάλλον να γίνετε λόγος για δυσλειτουργικές συνεργασίες κ πισώπλατες μαχαιριές.
Όπως, το έζησα κ το είδα ξανά να γίνετε λόγος διαπληκτισμών σε οικογενειακό περιβάλλον, ανάμεσα σε αδερφές, ξαδέρφες, συνυφάδες, πεθερές με νύφες.

Το ζω κ το βλέπω τώρα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, πιο έντονα από κάθε άλλη φορά. Τώρα που έγινα μητέρα, από τη στιγμή που άρχισα να λέω ότι είμαι έγκυος κ μπήκα σε αυτό τον κύκλο. Άκουσα συμβουλές που μόνο για να βοηθήσουν δεν λέγονται. Άκουσα κομπλιμέντα που μόνο για να με κάνουν να αισθανθώ όμορφα δεν μου τα είπαν.

Δυστυχώς δεν είμαι η μόνη, άκουσα ιστορίες από δεκάδες άλλες γυναίκες που είναι πλέον μητέρες. Κ έχουν έστω μια τέτοια ιστορία να διηγηθούν.

Γυναικεία αντιζηλία και γυναικείος ανταγωνισμός

Γυναικεία αντιζηλία και γυναικείος ανταγωνισμός

Αυτή την ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης κ της λοχείας, όταν το μόνο που χρειάζεσαι είναι στήριξη, συμπαράσταση κ πραγματική βοήθεια για να τα καταφέρεις στον κόσμο της μητρότητας. Αντ’ αυτού σε γεμίζουν αμφιβολίες για το αν θα ανταποκριθείς. Φόβο γι’ αυτό που έρχεται. Ενοχές γι’ αυτά που νιώθεις κ αισθάνεσαι.

Έχεις σκεφτεί:

  • Πόσο θα βοηθούσε την έγκυο φίλη σου αν αντί να της διηγηθείς με λεπτομέρειες ότι πήγε στραβά στον τοκετό σου, της έλεγες ότι είναι δυνατή. Ότι θα τα καταφέρει.
  • Αν βοηθούσε την συνάδελφο σου αν αντί να την κάνεις να νιώσει άσχημα που δεν κατάφερε ή δεν ήθελε να θηλάσει, της έλεγες ότι κάνει πολύ καλή δουλειά σαν νέα μαμά. Κ ότι το μωρό της είναι τυχερό που την έχει.
  • Πόσο θα βοηθούσε αν βρισκόσουν δίπλα, αν γινόσουν το χέρι που θα πιάσει μια νέα μαμά όταν το χρειαστεί. Κ ας μην το βρήκες εσύ όταν το χρειάστηκες.
  • Κ πόσο θα βοηθούσε αν της έλεγες μπράβο γι’ όλα αυτά που έχει καταφέρει κ ας μην σου το είπε κανείς εσένα.
  • Πόσο θα βοηθούσε αν της έλεγες ότι τις δυσκολίες που συναντάει τις έχουμε βρει όλες μπροστά μας κ ότι δεν είναι μόνη.

Ας προσπαθήσουμε να σβήσουμε από μέσα μας κάθε αναχρονιστικό ένστικτο που μας οδηγεί να είμαστε ανταγωνιστικές μεταξύ μας. Ας είμαστε η τελευταία γενιά που θυσιάζει φιλίες χρόνων, οικογενειακές σχέσεις στο βωμό της γυναικείας αντιζηλίας και του γυναικείου ανταγωνισμού.

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *