Είναι τελικά τόσο δύσκολο να ζητήσεις βοήθεια σαν μαμά;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η γυναίκες χρόνια τώρα έχουμε εκπαιδευτεί να προσπαθούμε να καταφέρουμε τα πάντα, χωρίς να σταματάμε, χωρίς να ξεκουραζόμαστε, χωρίς να ζητάμε βοήθεια, χωρίς να διαμαρτυρόμαστε, χωρίς…

Χρόνια τώρα μεγαλώνουμε για να γίνουμε γρανάζια στον ίδιο τροχό. Να κάνουμε ακριβώς τα ίδια που βλέπουμε από τη στιγμή που γεννιόμαστε και θεωρούμε φυσιολογικά, τόσο από τις μανάδες μας όσο και από τις γιαγιάδες μας και τις περισσότερες γυναίκες που έχουμε στον περίγυρο μας.

Μαθαίνουμε να εξαρτώνται τα πάντα από μας και έπειτα σταματάμε να εμπιστευομαστε όσους μας προσφέρουν βοήθεια, γιατί δεν θα τα καταφέρουν όπως εγώ. Γιατί δεν θέλω να δείξω ότι παλεύω, ότι ίσως δυσκολεύομαι, δεν θέλω να δείξω αδυναμία. Θέλω να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω όλα.

Σε ποιον? Δεν ξέρω, ίσως και στον ίδιο μου τον εαυτό. Αφού όλες οι άλλες γύρω μου μπορούν, εγώ γιατί όχι; Γιατί κάποια γύρω μου τα καταφέρνει με ακόμα πιο πολλές δυσκολίες, εγώ γιατί να φανώ αδύναμη, ανίκανη;

Επέλεξα να κάνω παιδιά, ήξερα τις δυσκολίες, ήξερα τις απαιτήσεις, τώρα γιατί δυσκολεύομαι.

Οι μαμάδες οφείλουν να τα καταφέρνουν όλα, αλλά μέχρι πότε;

Μέχρι που;

Μέχρι να χάσεις τη χαρά κ την ομορφιά της μητρότητας;

Ώσπου να χάσεις τον εαυτό σου;

Να θυσιάσεις τη ψυχική σου υγεία ή τη σχέση σου με τον σύντροφο σου ή τη κοινωνική σου ζωή;

Μέχρι όλη σου η ζωή να είναι να είσαι μαμά κ τίποτα άλλο, γιατί δεν χωράει τίποτα άλλο, δεν προλαβαίνεις τίποτα άλλο.

Για πόσο; Για ένα χρόνο, πέντε χρόνια, για πάντα; Κ μετά θα κοιτάξεις πίσω κ τι θα δεις;

Υπάρχει κ άλλος τρόπος.

Φυσικά και υπάρχει τρόπος να γίνουν όλα αυτά χωρίς να χαθείς. Υπάρχει τρόπος να βάλεις προτεραιότητα τον εαυτό σου ή μάλλον ΚΑΙ τον εαυτό σου. Δεν θα φανείς εγωίστρια, δεν έχει σημασία ακόμα κ αν δεχθείς κριτική, κλείσε τα αυτιά σου κ σκέψου εσένα. Ζήτα βοήθεια από όπου μπορείς ή δέξου αυτή που σου προσφέρεται. Φυσικά δεν θα είναι σα να είσαι εσύ αλλά όλα θα πάνε καλά. Θα δεις τη διαφορά, θα γίνεις καλύτερη μαμά, καλύτερη σύντροφος, θα ανασαίνεις κάπως πιο ανάλαφρα, θα θυμηθείς ποια είσαι.

Διεκδίκησε χρόνο για σένα.

Accepting help is its own kind of strength.

Kiera Cass

Δες επίσης: “Η μητρότητα μέσα από τα μάτια μου”

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *