Το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή, ένστικτο, δεν ξέρω πως λέγεται αλλά εγώ το ένιωσα. Περίμενα το γιατρό απλά να το επιβεβαιώσει. Συμβαίνει μου είπε, 1 στις 4 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή.

Αναπόφευκτα γεμίζεις τύψεις κ σκέφτεσαι τι έκανες λάθος. Μήπως σήκωσα κάποιο βάρος; Έχω ήδη ένα παιδί, πως γίνεται να μην το παίρνω αγκαλια; Μήπως οι σκέψεις που έκανα; Στην αρχή τρόμαξα, σκέφτηκα πως θα τα καταφέρω με δύο παιδιά. Όμως όχι δεν φταίω εγώ, όπως δεν φταις ούτε εσύ αν σου έχει συμβεί.

Τα πρώτα λόγια όταν πήρα τηλέφωνο τον σύντροφο μου ήταν “Το έχασα το μωρο”, εγώ το έχασα, εγώ έκανα κάτι, αυτά κρύβονται πίσω από αυτή τη φράση. Το συνειδητοποίησα αργότερα. Όχι δεν το έχασα, το μωρο μου χάθηκε.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Αποβολή

Άκουσα την καρδιά σου να χτυπάει κ χάθηκες. Δεν πρόλαβα να σου πω όσα ήθελα, να σε φροντίσω, να σε αγκαλιάσω, να σου δείξω πόσο μπορώ να σ αγαπήσω.
Χάθηκες εσύ κ μαζί σου χάθηκε ο άνθρωπος που θα γινόμουν εγώ, ο αδερφός σου κ ο πατέρας σου. Χάθηκε μαζί σου μια εκδοχή της οικογένειας μας.


Σκέφτηκα να μην μιλήσω γι αυτό, να το κρατήσω μέσα μου. Γιατί όμως; Γιατί έχουμε μάθει ετσι; Πως να περάσω στη σιωπή την αποβολή του μωρο μου; Γιατί να μην μιλήσουμε γι αυτό που περνάμε, γι αυτά που περνάει το σώμα μας, γι αυτά που πληγώνουν την ψυχή μας;

  • Τώρα είναι η ώρα!
  • Που μιλάει ο καθένας για εμάς, χωρίς εμάς.
  • Τώρα που ο καθένας έχει γνώμη για το τι πρέπει να κάνουμε με το σώμα μας, με τη ζωή μας.
  • Και τώρα που μας βλέπουν σαν μηχανές αναπαραγωγής ανθρώπων.
  • Τώρα που μιλάνε χωρίς να ξέρουν τι περνάει η καθεμία από μας, πόσες αποβολές μετράει στο ιστορικό της, πόσες εξωσωματικές, πόσες προσπάθειες έχει κάνει για να πιάσει στα χέρια της ένα μωρό, για να δημιουργήσει οικογένεια, τη δική της οικογένεια όπως την έχει αυτή ονειρευτεί κ όχι όπως θα της υποδείξουν.

Γι’αυτό είναι ώρα να μιλήσουμε εμείς κ να σωπασουν αυτοί. Αρκετά μίλησαν όλα αυτά τα χρόνια, αρκετές τύψεις κ ενοχές γέμισαν το γυναικείο φύλο. Ήρθε η ώρα να σωπασουν κ αν δεν μπορούν να το δεχτούν κ να το κάνουν από μόνοι τους, θα τους κάνουμε εμείς να σωπασουν γιατί η φωνή μας θα είναι πιο δυνατή κ θα καλύψει τη δική τους.

To be continued..

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *