Παιδιά και οθόνες. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι ψηφιακές συσκευές είναι παντού. Μερικοί από εμάς μετά βίας μπορούμε να αφήσουμε κάτω τα κινητά, ακόμα και όταν είμαστε με οικογένεια κ με φίλους.
Η αλήθεια ειναι αυτές οι συσκευές μπορούν να βελτιώσουν το τρόπο που μαθαίνουμε, που ενημερωνόμαστε και να νιώθουμε ότι ανήκουμε σε μια κοινότητα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα πάντα, από τον ύπνο μέχρι τη δημιουργικότητα.
Παιδιά και οθόνες
Ο παιδίατρος Michael Rich, διευθυντής του Κέντρου για τα ΜΜΕ και την Παιδική Υγεία στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, θέλει να καταλάβει πώς και να βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς να διαχειριστούν τη διαδικτυακή τους συμπεριφορά σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο.
Είναι πολύ σημαντικό το πόσο καιρό χρησιμοποιούμε οθόνες, όπως είναι κ ο τρόπος με τον οποίο τις χρησιμοποιούμε και τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας κατά τη χρήση
Michael Rich
Ο αναπτυσσόμενος ανθρώπινος εγκέφαλος χτίζει συνεχώς νευρικές συνδέσεις, ενώ απομακρύνει τις λιγότερο χρησιμοποιούμενες, και η χρήση ψηφιακών μέσων παίζει ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον Michael Rich. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην οθόνη παρέχουν «φτωχή» διέγερση του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου σε σύγκριση με την πραγματικότητα, λέει. Τα παιδιά χρειάζονται ένα ποικίλο μενού διαδικτυακών και εκτός σύνδεσης εμπειριών, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να αφήσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί κ να βαρεθεί.
Η πλήξη είναι ο χώρος στον οποίο συμβαίνει η δημιουργικότητα και η φαντασία
Ο καλός βραδινός ύπνος είναι επίσης βασικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και οι ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Harvard έχουν δείξει ότι η χρήση οθονών που εκπέμπουν μπλε φως, όπως τα smartphone πριν από τον ύπνο, μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου καταστέλλοντας την έκκριση της ορμόνης μελατονίνης. Πολλοί έφηβοι που μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά στέλνοντας μηνύματα όχι μόνο κοιμούνται λιγότερο, αλλά δεν φθάνουν επίσης στον βαθύ ύπνο REM που είναι απαραίτητος για την επεξεργασία και την αποθήκευση πληροφοριών από εκείνη την ημέρα στη μνήμη.
Patricia Kuhl
Η Patricia Kuhl είναι μία κορυφαία λογοπαθολόγος στον κόσμο. Διεξάγει πειράματα με περισσότερα από 4.000 μωρά κάθε χρόνο.
«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι τα μικρά μωρά, κάτω του ενός έτους, δεν μαθαίνουν από ένα μηχάνημα. Ακόμα κι αν τους δείχνετε συναρπαστικά βίντεο, η διαφορά στη μάθηση είναι μεγάλη. Λαμβάνεις σημαντική μάθηση από έναν ζωντανό άνθρωπο και μηδενική μάθηση από μια μηχανή».
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην υπάρχει χρόνος οθόνης για μωρά κάτω των 2 ετών και όχι περισσότερο από μία ώρα οθόνης την ημέρα για τα άτομα ηλικίας 2 έως 4 ετών.
Για να επιτύχουν τα παιδιά, πρέπει να μάθουν πώς να συγκεντρώνονται και να εστιάζουν. Αυτή η ικανότητα αρχίζει να αναπτύσσεται κατά τα πρώτα τους χρόνια. Όταν ο εγκέφαλός τους είναι πιο ευαίσθητος στο περιβάλλον γύρω τους. Για να αναπτυχθεί ένας παιδικός εγκέφαλος, χρειάζεται απαραίτητα ερεθίσματα από τον έξω κόσμο. Το πιο σημαντικό, χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστεί αυτά τα ερεθίσματα. Ενώ η ανάγνωση βιβλίων ή παραμυθιών δίνει στα παιδιά χρόνο να επεξεργαστούν λέξεις, εικόνες και φωνές, η συνεχής απορρόφηση των εικόνων και των μηνυμάτων στην οθόνη επηρεάζει την προσοχή και την εστίασή τους.
Παιδιά και οθόνες, ο παιδίατρο Michael Rich λεει:
“Πρέπει να είμαστε αρκετά ευέλικτοι για να εξελιχθούμε με την τεχνολογία, αλλά κ να επιλέξουμε πώς να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά. Η φωτιά ήταν μια σπουδαία ανακάλυψη για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, αλλά έπρεπε να μάθουμε ότι μπορεί να βλάψει και να σκοτώσει επίσης.
Δεν θέλουμε κ δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε σε ηθικό πανικό επειδή τα παιδιά κοιτούν smartphone.
Πρέπει να ρωτήσουμε, τι συμβαίνει όταν κοιτάζουν το smartphone τους όσον αφορά τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη;
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, πιθανότατα θα είναι ένας συνδυασμός θετικών και αρνητικών. Προχωρώντας με τα μάτια ανοιχτά, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα θετικά και να μετριάσουν τα αρνητικά;»
Οδηγίες για παιδιά και οθόνες
Οδηγίες από τον παιδίατρο Michael Rich, διευθυντής του Κέντρου για τα ΜΜΕ και την Παιδική Υγεία στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης:
- Προσοχή στην απόσπαση της προσοχής των ψηφιακών μέσων. Τα μισά από τα παιδιά και τα τρία τέταρτα των γονέων αισθάνονται ότι συνομιλητής τους αποσπάται όταν μιλάνε μεταξύ τους.
- Να μην χρησιμοποιούν οθόνες κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
- Αφήστε κάτω τη συσκευή σας κ να είστε παρόντες για τους άλλους. Παρατηρήστε τον κόσμο γύρω σας. Αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί.
- Αποφύγετε τη χρήση της οθόνης που εκπέμπει μπλε φως πριν τον ύπνο.
- Παίξτε διαδικτυακά παιχνίδια με τα παιδιά σας αντί να τα απαγορεύσετε. Μάθετε πώς να παίζετε από αυτούς και, καθώς παίζετε, βοηθήστε τους να σκεφτούν τι βλέπουν και τι κάνουν στην οθόνη.
- Βοηθήστε τα παιδιά σας να σχεδιάσουν πώς θα περάσουν τον χρόνο τους. Εστιάζοντας σε σημαντικές και αγαπημένες δραστηριότητες για να αποφύγουν όσο γίνεται τη χρήση της οθόνης.
Οι πληροφορίες είναι από:
[…] περιμένεις το παιδί σου να μάθει να εκτιμάει ότι έχει; Όταν εσύ συνεχώς […]