Τα παιδιά απολαμβάνουν να εξερευνούν τον κόσμο τους μέσω των αισθήσεών τους. Το sensory play / αισθητηριακό παιχνίδι (παιχνίδι που διεγείρει οποιαδήποτε από τις αισθήσεις του παιδιού) χτίζει γνωστικές δεξιότητες και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το παιδί μαθαίνει για τον κόσμο.
Εξερευνώντας τον καθημερινό μας κόσμο
Σφίξτε, στριμώξτε, περιστρέψτε, πιτσιλίστε, πιέστε, χτυπήστε, τρέξτε, σκουπίστε, γευτείτε, κουνήστε, αλείψτε, πετάξτε, ψεκάστε και ρουφήξτε – τα νήπια απολαμβάνουν να εξερευνούν τον κόσμο μέσω των αισθήσεών τους. Ακούγεται (και μπορεί να είναι!) ακατάστατο, επομένως μπορεί συχνά να έχετε την τάση να σταματήσετε αυτό το είδος παιχνιδιού. Αλλά στην πραγματικότητα, το sensory play / αισθητηριακό παιχνίδι έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Μέσω αυτού, το παιδί χτίζει γνωστικές δεξιότητες και μαθαίνει για τον κόσμο.
ΔΕΣ ΕΔΩ: Sensory Play κ σκέψεις μιας μαμάς!
Τι είναι λοιπόν το sensory play / αισθητηριακό παιχνίδι;
Στην ουσία, το sensory play / αισθητηριακό παιχνίδι περιλαμβάνει παιχνίδι που εμπλέκει οποιαδήποτε από τις αισθήσεις του παιδιού. Αυτό περιλαμβάνει την αφή, την όσφρηση, την όραση, τον ακοή και τη γεύση. Αλλά καλύπτει επίσης την κίνηση, την ισορροπία και τη χωρική επίγνωση. Όταν ένα παιδί γεννιέται, οι αισθήσεις του δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένες. Ωριμάζουν μόνο με την πάροδο του χρόνου καθώς τα μωρά, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εξερευνούν τον αισθητηριακό κόσμο γύρω τους. Κάθε νέα εμπειρία που έχουν με διαφορετική αίσθηση δημιουργεί νευρικές συνδέσεις που αναπτύσσουν την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου τους.
Οφέλη του sensory play /αισθητηριακού παιχνιδιού στα μωρά
Τα μωρά μαθαίνουν και αναπτύσσουν νέες συνδέσεις στον εγκέφαλό τους μέσω του παιχνιδιού. Το αισθητηριακό παιχνίδι βοηθά επίσης τα μωρά να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο γύρω τους και υποστηρίζει την ανάπτυξη της γλώσσας καθώς μαθαίνουν να ανταποκρίνονται σε διαφορετικά ερεθίσματα. Τα μωρά μπορούν να απολαύσουν απλό αισθητηριακό παιχνίδι, όπως να αγγίζουν διαφορετικά αντικείμενα και επιφάνειες και να ακούν πώς διαφορετικά υλικά δημιουργούν ποικίλους ήχους.
Οφέλη του sensory play / αισθητηριακού παιχνιδιού στα νήπια
Τα νήπια συνήθως αναπτύσσουν τις ικανότητές της σκέψης και θα αρχίσουν να προσπαθούν να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους. Μαθαίνουν για έννοιες, όπως ο χρόνος, το μέγεθος και τα αντίθετα, έτσι οι δραστηριότητες που συγκρίνουν το φως και το σκοτάδι και την ταξινόμηση των χρωμάτων, θα ενθαρρύνουν τα νήπια στην εξερεύνηση τους.
Οφέλη του sensory play / αισθητηριακού παιχνιδιού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συχνά εξερευνούν πιο ανεξάρτητα και αναπτύσσουν περαιτέρω τη γλώσσα. Το παιχνίδι με μουσικά όργανα και η δημιουργία και η κατασκευή διαφορετικών σχημάτων με διάφορα αντικείμενα και υλικά, θα ενθαρρύνουν περαιτέρω αυτές τις εξελίξεις.
Συνολικά οφέλη του sensory play /αισθητηριακού παιχνιδιού
Το sensory play / αισθητηριακό παιχνίδι ενθαρρύνει τη μάθηση μέσω της εξερεύνησης, της περιέργειας, της επίλυσης προβλημάτων και της δημιουργικότητας. Βοηθά στη δημιουργία νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της γλώσσας και των κινητικών δεξιοτήτων. Υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων εστίασης και αποκλεισμού περισπασμών. Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι ένα σημαντικό μέρος της παιδικής ηλικίας, δεν υπάρχουν πραγματικά όρια στο τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε αισθητηριακές δραστηριότητες. Η φύση μπορεί συχνά να είναι ο καλύτερος φίλος σας όταν πρόκειται για αισθητηριακό παιχνίδι!
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του sensory play / αισθητηριακού παιχνιδιού;
Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του αισθητηριακού παιχνιδιού ευθυγραμμίζονται με τις πέντε κοινές αισθήσεις, μαζί με δύο επιπλέον αισθήσεις που σχετίζονται με την ισορροπία και την ιδιοδεκτικότητα (η αντίληψη ή επίγνωση της θέσης και της κίνησης του σώματος μας).
1. Απτικό αισθητηριακό παιχνίδι
Αυτό είναι το είδος παιχνιδιού που είναι πιο πιθανό να σκεφτείτε όταν μιλάμε για αισθητηριακό παιχνίδι. Κάθε φορά που βλέπετε παιδιά να εξερευνούν ένα αντικείμενο με τα χέρια τους, πρόκειται για απτικό παιχνίδι. Από το παιχνίδι αφής, τα παιδιά μπορούν να μάθουν για την πίεση, τη θερμοκρασία, τους κραδασμούς και πολλά άλλα.
2. Αιθουσαίο αισθητηριακό παιχνίδι
Το κύλισμα, το κρέμασμα, το κούνημα και το άλμα μπορούν όλα να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ισορροπίας του παιδιού. Αυτό συμβαίνει γιατί η αίσθηση της ισορροπίας και της κίνησης προέρχεται από το αιθουσαίο σύστημα, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτιού. Η τοποθέτηση του κεφαλιού ενός παιδιού σε όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές θέσεις βοηθά στην ενίσχυση του αιθουσαίου συστήματος ενεργοποιώντας διάφορους υποδοχείς στο αυτί.
3. Αισθητηριακό παιχνίδι ιδιοδεκτικότητας
Σκεφτείτε πώς μπορείτε να κινήσετε ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια σας χωρίς να χρειάζεται να τα κοιτάξετε. Αυτό χάρη στην ιδιοδεκτικότητα. Το σπρώξιμο, το τράβηγμα και το άλμα βοηθούν το παιδί σας να αναπτύξει τη χωρική επίγνωση του σώματός του. Μέσω της ιδιοδεκτικότητας, τα παιδιά μαθαίνουν πού βρίσκονται σωματικά στο χώρο και πώς σχετίζονται τα άκρα τους με το υπόλοιπο σώμα τους.
4. Ακουστικό αισθητηριακό παιχνίδι
Μπορεί να μην είναι το αγαπημένο σας είδος παιχνιδιού, αλλά το ακουστικό παιχνίδι βοηθά το παιδί να διαφοροποιήσει τους ήχους. Όπως κ να αναπτύξει την ακοή του. Δώστε στο παιδί σας μια ξύλινη κουτάλα και μια κατσαρόλα και θα δείτε πώς εξερευνά τον ήχο μέσα από το παιχνίδι.
5. Οπτικό αισθητηριακό παιχνίδι
Το οπτικό αισθητήριο σύστημα είναι στενά συνδεδεμένο με το ακουστικό και το αιθουσαίο σύστημα. Το οπτικό παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη της όρασης και της όρασης του παιδιού σας. Σκεφτείτε πώς το παιδί σας παρακολουθεί το κουτάλι καθώς πλησιάζει στο στόμα του. Το παιχνίδι και η αναγνώριση των χρωμάτων και των σχεδίων είναι ένας διασκεδαστικός και συναρπαστικός τρόπος για να ενθαρρύνετε το οπτικό αισθητηριακό παιχνίδι.
6. Αισθητηριακό παιχνίδι όσφρησης και γεύσης
Η όσφρηση έχει άμεση σχέση με τη γεύση. Είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί πότε ένα παιδί χρησιμοποιεί την όσφρηση και τη γεύση του, αλλά προφανή παραδείγματα περιλαμβάνουν όταν μυρίζει λουλούδια ή δοκιμάζει διαφορές γεύσεις. Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις αισθήσεις μέσα από παιχνίδια που ενθαρρύνουν την εξερεύνηση της όσφρησης και της γεύσης.
Οι επιστήμονες κ το sensory play / αισθητηριακό παιχνίδι
Αν και οι επιστήμονες έχουν διαφορετικές απόψεις όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συμφωνήσει σε πολλές πτυχές σχετικά με τη σημασία του παιχνιδιού ώστε να πυροδοτήσει τις αισθήσεις και να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν.
Friedrich Froebel
Friedrich Froebel (1782-1852) ήταν ο Γερμανός παιδαγωγός που επινόησε την έννοια του νηπιαγωγείου. Η θεωρία του για την ανθρώπινη ανάπτυξη περιελάμβανε την ιδέα ότι τα παιδιά μαθαίνουν και αναπτύσσουν την κατανόησή τους για τον κόσμο βιώνοντάς τον άμεσα μέσω του πρακτικού παιχνιδιού.
Jean Piaget
Ο Ελβετός ψυχολόγος, Jean Piaget (1896-1980), είπε στη θεωρία του για τη γνωστική ανάπτυξη ότι τα μικρά παιδιά σε αυτό που ονόμασε αισθησιοκινητικό στάδιο (δηλαδή από τη γέννηση έως τα 2 χρόνια) μαθαίνουν πολλά για την αιτία και το αποτέλεσμα. Κυρίως καθώς εξερευνούν με τις αισθήσεις τους και αποκτούν τον έλεγχο των κινητικών τους ικανοτήτων μέσω του παιχνιδιού.
Lev Vygotsky
Στην κοινωνικοπολιτισμική θεωρία του Ρώσου ψυχολόγου Lev Vygotsky (1896-1934) για το παιχνίδι, πρότεινε ότι μέσω της διέγερσης του παιχνιδιού φαντασίας στο αισθησιοκινητικό στάδιο, τα παιδιά μπορούν στη συνέχεια να μεταβούν σε ακόμη υψηλότερες μορφές συμβολικής σκέψης.
Maria Montessori
Και η Ιταλίδα γιατρός κ παιδαγωγός, Maria Montessori (1870-1952), είπε: «Το παιχνίδι είναι δουλειά του παιδιού». Ανέπτυξε μια δημοφιλή μέθοδο εκπαίδευσης που πρόσφερε σετ υλικών. Όπως δίσκους άμμου για ζωγραφική και γραφή, που χτίστηκαν με βάση την χρήση των αισθήσεων των παιδιών.
Επίλογος
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι ερευνητές και οι εκπαιδευτικοί κατανοούν τη σημασία του sensory play/ αισθητηριακού παιχνιδιού στην πρώιμη παιδική ηλικία. Και κυρίως πώς είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη κατά τα πρώτα χρόνια. Όπου τα παιδιά δεν έχουν ακόμη κατακτήσει τη γλώσσα, η αποτελεσματική χρήση του σώματός τους για να μάθουν είναι επιτακτική.
[…] Δες εδώ: “Sensory play! Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό … […]