Έχεις φτάσει στο σπίτι με το μωρό σου και νιώθεις πανευτυχής, αλλά μετά, από το πουθενά, το μόνο που σου βγαίνει να κάνεις είναι να κλάψεις. Καλώς ήρθες λοιπόν σε μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση… το λεγόμενο baby blues.
Οι εναλλαγές της διάθεσης μετά τη γέννηση ενός μωρού δεν είναι ασυνήθιστες. Πολλές γυναίκες αισθάνονται σύγχυση επειδή παλεύουν με τη λύπη μετά το χαρούμενο γεγονός της προσθήκης ενός νέου μωρού στην οικογένεια και συχνά δεν μιλούν για αυτό. Αλλά το να μιλάς για αυτά τα συναισθήματα, τις αλλαγές και τις προκλήσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσεις την περίοδο των baby blues.
Τι είναι το φαινόμενο των baby blues;
Τα baby blues είναι συναισθήματα θλίψης, συναισθηματικής ευαισθησίας και κλάματος που εμφανίζονται τις ημέρες μετά τον τοκετό. Ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι οι ορμονικές αλλαγές που γίνονται στο σώμα μετά τη γέννα. Εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες δύο έως τρεις ημέρες μετά τον τοκετό και μπορεί να διαρκέσουν λίγο καιρό. Τις πρώτες μέρες με το νέο μωρό, μπορεί να αισθάνεσαι εξαντλημένη, αγχωμένη ή παγιδευμένη και να κλαίς για πράγματα που συνήθως δεν θα σε ενοχλούσαν. Η όρεξη σου μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί και μπορεί να μην μπορείς να κοιμηθείς. Μπορεί επίσης να είσαι ευερέθιστη, να ανησυχείς μήπως είσαι καλός γονιός ή να φοβάσαι ότι η μητρότητα είναι πιο δυσκολη απ όσο περίμενες.
Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Έως και το 80 τοις εκατό των νέων μαμάδων βιώνουν αυτά τα baby blues. Για την πλειονότητα των νέων μαμάδων, όλα αυτά είναι προσωρινά και αρχίζουν να εξασθενούν μέσα σε δύο εβδομάδες.
Η αλήθεια είναι ότι καμία μητέρα δεν είναι χαρούμενη συνέχεια. Είναι φυσιολογικό να είσαι απογοητευμένη και κάποιες φορές να δυσκολεύεσαι.
Πόσο διαρκούν τα baby blues μετά τον τοκετό;
Εμφανίζεται συνήθως σε περίπου δύο με τρεις ημέρες μετά τον τοκετό, κορυφώνεται τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια υποχωρεί σε περίπου δύο εβδομάδες. Τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαρκώντας λίγα λεπτά ή ώρες, και μπορεί να τα αισθάνεσαι πιο έντονα μετά από μια ιδιαίτερα ανήσυχη νύχτα. Τα baby blues δεν απαιτούν ιατρική παρέμβαση και συνήθως υποχωρούν καθώς σταθεροποιούνται τα επίπεδα των ορμονών σου.
Αλλά το 10 έως 20 τοις εκατό των μητέρων θα αναπτύξουν μια πιο σοβαρή κατάσταση γνωστή ως επιλόχεια κατάθλιψη. Εάν τα συναισθήματα θλίψης, ευερεθιστότητας ή ακραίας ανησυχίας επιμένουν για περισσότερο καιρό, καλό θα είναι να ζητήσεις βοήθεια και υποστήριξη.
Δες και άλλα άρθρα σχετικά με τη μητρότητα εδώ!
Ποια είναι τα συμπτώματα των baby blues;
Τα συμπτώματα του baby blues μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
- Θλίψη
- Κατήφεια
- Ανησυχία/Άγχος
- Αλλαγές διάθεσης
- Κλάμα
- Απώλεια όρεξης
- Δυσκολία στον ύπνο
Τι προκαλεί τα baby blues;
Είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί μας συμβαίνει όλο αυτό αν ρίξουμε μια ματιά στο τι μας γίνεται τις ημέρες μετά τον τοκετό.
Αλλαγές ορμονών
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη πέφτουν, οδηγώντας σε εναλλαγές της διάθεσης.
Η σωματικά και συναισθηματικά προκλητική φύση του τοκετού και της επιστροφής στο σπίτι με το μωρό
Το να ταΐζεις το μωρό κάθε 3 ώρες όλο το εικοσιτετράωρο, όπως επίσης και οι αλλαγές της πάνας, μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να αισθάνεται καταπονημένος. Μπορεί να παλεύεις με ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με τον νέο σου ρόλο ως γονέα και τη φροντίδα του μωρού, συμπεριλαμβανομένου του φόβου, της ανησυχίας και της ενοχής.
Στέρηση ύπνου
Τα νέα μωρά ξυπνούν κάθε λίγες ώρες ή πιο συχνά και χρειάζονται πολύ τάισμα και φροντίδα, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν κοιμάσαι πολύ. Πράγμα που μπορεί να σε δυσκολεύει αρκετά.
Προβλήματα με το πως τρώει το μωρό
Οι πληγωμένες θηλές, το άγχος αν τρώει ικανοποιητικά ή όχι, και άλλα κοινά προβλήματα στον δρόμο του θηλασμού μπορούν να κάνουν τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό πιο αγχωτικές εάν θηλάζετε. Όπως και τα ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με το τάισμα με μπουκάλι.
Σχέσεις με το σύντροφο ή τα μεγαλύτερα παιδιά
Η απόκτηση ενός νέου μωρού στο σπίτι είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει κάποια πράγματα σχετικά με τη σχέση σας με τον σύντροφό σας και ίσως να ασκήσει πρόσθετη πίεση στη σχέση καθώς προσαρμόζεστε. Όπως επίσης και αν υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά στην οικογένεια, θα χρειαστεί χρόνο να προσαρμοστούν σε μια τέτοια αλλαγή κ αυτό χρειάζεται υπομονή από τη μεριά σου.
Σε τι διαφέρει το baby blues από την επιλόχεια κατάθλιψη;
Για να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ των baby blues και της πιο σοβαρής διαταραχής της διάθεσης, επιλόχειας κατάθλιψης, αναζητήστε διαφορές ως προς τη σοβαρότητα των συναισθημάτων σου και το πόσο διαρκούν.
Baby blues:
Εάν έχετε baby blues, πιθανότατα θα αισθάνεστε λυπημένοι, ανήσυχοι και κουρασμένοι, αλλά τα συμπτώματα θα είναι στην πιο ήπια μορφή τους. Πιθανότατα θα αναζωογονηθείτε λίγο μετά από έναν υπνάκο, μια βόλτα ή μια συζήτηση με έναν φίλο. Αυτά τα συναισθήματα τείνουν να υποχωρούν σε δύο εβδομάδες χωρίς θεραπεία.
Επιλόχεια κατάθλιψη:
Εάν οι μέρες που σε βρίσκουν με δάκρυα στα μάτια διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες ή αισθάνεσαι εξαιρετικά ανήσυχη ή σε βαθιά κατάθλιψη. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή της διάθεσης και πιο έντονη από το baby blues, που σημαίνει ότι γενικά απαιτεί θεραπεία με τη μορφή φαρμακευτικής αγωγής, θεραπείας ή συνδυασμό των δύο για να σε βοηθήσει να νιώσεις ξανά σαν τον παλιό σου εαυτό.
Ποιοι είναι μερικοί τρόποι για να διαχειριστείς τα baby blues;
Πιθανότατα τα συμπτώματα θα εξασθενίσουν τις πρώτες εβδομάδες καθώς προσαρμόζεσαι στη ζωή με ένα νέο μωρό και ξεκουράζεσαι περισσότερο. Ωστόσο εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βγείς από μια ύφεση μετά τον τοκετό:
Χαμηλώστε τον πήχη
Θυμήσου, όλο αυτό δεν κρατάει για πάντα. Μετά από μερικές εβδομάδες, είναι πιθανό να αισθάνεσαι πολύ πιο άνετα με τη ρουτίνα του νεογέννητου μωρού σου. Προς το παρόν, προσπάθησε να μειώσεις τις προσδοκίες σου, δεν χρειάζεται να καταφέρνεις τα πάντα.
Ζήτα βοήθεια
Δεν υπάρχει τέλειος γονιός ή τέλειο μωρό. Το να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις μόνος σου ένα νεογέννητο που κλαίει, ένα σωρό λερωμένα ρούχα και έναν νεροχύτη γεμάτο βρώμικα πιάτα μόνη σου είναι αγχωτικό. Ζήτα βοήθεια και υποστήριξη από τον σύντροφό σου, τους γονείς, τους γείτονες, άλλους συγγενείς ή φίλους.
Περιποιήσου τον εαυτό σου
Δες μια ταινία στο σπίτι μετά τον ύπνο του μωρού, πέρασε χρόνο με τον σύντροφό σου, κάνε ένα γρήγορο μανικιούρ. Προσπάθησε να βάλεις και τον εαυτό σου προτεραιότητα και όχι μόνο τη φροντίδα του μωρού ή τις δουλειές του σπιτιού. Το αξίζεις!
Βγες έξω από το σπίτι
Είναι εκπληκτικό τι μπορεί να κάνει μια αλλαγή σκηνικού και λίγος καθαρός αέρας για την ψυχική μας κατάσταση. Κανόνισε μια έξοδο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Πάρε το μωρό σου στο πάρκο ή πηγαίνετε μια βόλτα έξω με φίλους ή απλά κάνε ένα περίπατο με το καρότσι.
Μην ξεχνάς να φας
Οι μαμάδες των νέων μωρών συνήθως θηλάζουν αρκετά συχνά, ειδικά τις πρώτες σαράντα μέρες μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και να προκαλέσει πτώση στα επίπεδα ενέργειας (και στη διάθεση). Για να είσαι υγιής και δυνατή ώστε να ανταπεξέλθεις προσπάθησε να τρως υγιεινά σνακ μέσα στη μέρα και τρία γεύματα.
Μείνε ενυδατωμένη
Το να πίνεις άφθονο νερό είναι το κλειδί και μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πολύ καλύτερα. Κράτα ένα μπουκάλι νερό όπου θηλάζεις και σε σημείο που να το φτάνεις.
Δέξου τα συναισθήματα σου
Αν νιώθεις ότι θες να κλάψεις, άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να κλάψει. Μην προσπαθείς να κρύψεις ότι νιώθεις. Δέξου το κλάμα, τα νεύρα και τη χαρά όπως έρχονται, αυτές οι εναλλαγές είναι φυσιολογικές.
Πότε πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου για τα baby blues;
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για κατάθλιψη θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών ραντεβού σου για την υγειονομική περίθαλψη κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό. Επομένως ο γιατρός σου και ο παιδίατρος του παιδιού σου θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αξιολογούν τη διάθεσή σου. Αλλά μπορείς – και πρέπει – να μιλήσεις με το γιατρό σου ανά πάσα στιγμή, ειδικά εάν αισθάνεσαι άσχημα.
Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη. Το να είσαι νέος γονιός είναι σκληρή δουλειά και τα baby blues είναι πολύ συνηθισμένα. Απευθύνσου για βοήθεια για να νιώσεις καλύτερα όσο το δυνατό πιο γρήγορα.