Ο χαρακτήρας του David McKee, Έλμερ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1968 στο ομώνυμο βιβλίο και από τότε εμπνέει παιδιά και ενήλικες με την απέραντη σοφία του.
Ο Έλμερ, ο ελέφαντας είναι ένας πολύχρωμος χαρακτήρας. Η μεθυστική αισιοδοξία του και το αχαλίνωτο χιούμορ του κρατούν το αναγνωστικό κοινό σε μια χαρούμενη διάθεση. Μια σειρά με παραμύθια με πρωταγωνιστή πάντα τον Έλμερ.
Στο πρώτο παραμύθι που κυκλοφόρησε γνωρίζουμε τον Έλμερ με το ασυνήθιστο πολύχρωμο δέρμα σκακιέρας. Είναι η διαφορά του από όλους τους άλλους ελέφαντες, που είναι γκρι. Παρά την χαρούμενη διάθεσή του, αρχίζει να αισθάνεται διαφορετικός κ αυτη η διαφορετικότητα αρχίζει να τον ενοχλεί. Πιστεύει ότι οι άλλοι ελέφαντες γελούν εις βάρος. Όταν ο Έλμερ ανακαλύπτει έναν θάμνο στη ζούγκλα με μούρα με χρώμα ελεφαντί, κουνάει τον θάμνο και κυλιέται σε έναν πουρέ μούρων μέχρι να γίνει το ίδιο γκρίζος με τους άλλους. Πιστεύοντας ότι βρήκε τον τρόπο ώστε να μην διαφέρει πια.Τώρα κανείς δεν φαίνεται να τον προσέχει. Για ένα διάστημα απολαμβάνει την ανωνυμία του, αλλά μετά από λίγο αρχίζει να συνειδητοποιεί πόσο ήσυχα και βαρετά είναι τα πράγματα. Μαθαίνει της αξία κ την ομορφιά του εαυτού του κ του χαρακτήρα του. Αποδέχεται τη διαφορετικότητα του κ εμπνέει κ τους υπόλοιπους ελέφαντες.
Το απαλό χιούμορ και η αγάπη του David McKee είναι σε πλήρη ισχύ σε αυτή τη γιορτή της ατομικότητας και της διαφορετικότητας.
Παγκόσμια Ημέρα Έλμερ
Στις 29 Μαΐου έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Έλμερ, στην επίσημη ιστοσελίδα μπορείς να βρεις δραστηριότητες για να γιορτάσετε εκείνη την ημέρα είτε στην τάξη είτε στο σπίτι. Θα βρεις υλικό για να διαδώσετε τη θετικότατα του Έλμερ κ τον τρόπο που κάνει τον κόσμο πιο όμορφο.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο David John McKee γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1935 και μεγάλωσε στη πόλη Tavistock της Αγγλίας. Ειναι συγγραφέας και εικονογράφος, κυρίως παιδικών βιβλίων και κινούμενων σχεδίων.
Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών του Πλίμουθ. Ενώ ακόμη σπούδαζε, άρχισε να εικονογραφεί σε εφημερίδες. Το πρώτο βιβλίο του που εκδόθηκε ήταν το, Two Can Toucan, εκδόθηκε το 1964.
Ο Έλμερ εκδόθηκε για πρώτη φορά από την Dobson Books το 1968 και επανεκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Andersen το 1989. Τα 29 βιβλία του από την σειρά με τον Έλμερ έχουν πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες. Επίσης έχουν προσαρμοστεί ως θεατρικό έργο και σε σειρά κινουμένων σχεδίων, καθώς κ αρκετά παιχνίδια.
Βραβείο Hans Christian Andersen
Για τη συμβολή του ως εικονογράφος για παιδιά, ήταν υποψήφιος για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen το 2006. Την χρόνια που ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος Έλληνας συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο Ευγένιος Τριβιζάς. Το βραβείο δεν κέρδισε κάνεις από τους δύο αλλά η Νεοζηλανδή συγγραφέας Margaret Mahy.
Τα βραβεία H.C.A. απονέμονται απο το 1956 κ κάθε δυο χρόνια από τότε. Θεωρείται ότι είναι το αντίστοιχο βραβείο Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας.
Ο ίδιος ο David McKee έχει πει ότι έγραψε το πρώτο παραμύθι του Έλμερ αφού βίωσε ένα ρατσιστικό επεισόδιο με στόχο την κόρη του.
Η κόρη μου στενοχωρήθηκε. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είναι πιο σκουρόχρωμη επειδή η μητέρα της ήταν Αγγλο-Ινδή, αλλά η κόρη μου είναι όμορφη – όπως και η γυναίκα μου!
Κ συνεχίζει λέγοντας:
“Είμαστε όλοι διαφορετικοί, με τόσες πολλές διαφορές, διαφορά χρώματος, προφοράς αλλά και μεγέθους, διαφέρουμε ακόμα κ στο πώς ντυνόμαστε. Οι διαφορές είναι αυτές που κάνουν τον κόσμο τόσο πλούσιο. Είναι περίεργο γιατί εμείς οι άνθρωποι φαίνεται να μας αρέσει η διαφορά σε άλλα πράγματα – στα σκυλιά, στα δέντρα και στα λουλούδια, αλλά δεν τη δεχόμαστε στους ανθρώπους. Αν οι άνθρωποι δεν είναι σαν εμάς, δεν τους δεχόμαστε. Όσο υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που πρέπει να ακούσουν αυτό το μήνυμα, βιβλία όπως ο Έλμερ θα συνεχίσουν να είναι σημαντικά.”