10 τρόποι να βοηθήσεις μια νέα μαμά. Αν κάποια φίλη σου ετοιμάζεται να γίνει μητέρα από στιγμή σε στιγμή ή κάποια συναδελφός σου ή η αδερφή σου τότε σίγουρα σκέφτεσαι τι μπορείς να κάνεις για να τη βοηθήσεις. Αν έχεις κάνει παιδί ίσως ξέρεις ήδη τι πρέπει να κάνεις, αν όχι τότε έχεις χαθεί στις ατελείωτες πληροφορίες που υπάρχουν τριγύρω κ δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις.
Εδώ είναι 10 τρόποι για να βοηθήσεις μια νέα μαμά:
1. Πήγαινε της φαγητό
Μαγείρεψε ένα ωραίο σπιτικό φαγητό, αν ξέρεις κ το αγαπημένο της ακόμα καλύτερα! Ακόμα κ αν έχει μαγειρέψει εκείνη την ημέρα μπορεί να το βάλει στην κατάψυξη για μια δύσκολη μέρα όπως αυτές που δεν προλαβαίνεις να πας ούτε τουαλέτα, αν είσαι μαμα ξέρεις ποιες μέρες εννοώ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το φαγητό που μου έφερναν κ πόσο μεγάλη βοήθεια ήταν για μένα. Ειδικά τον πρώτο μήνα κ ειδικά ως θηλάζουσα είχα απίστευτη όρεξη για φαγητό.
Ακόμα κ αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις μπορείς να πάρεις πρωινό κ καφέ από ένα φούρνο κ να της το πας. Ακόμα κ αυτό είναι μεγάλη βοήθεια, μόνο η κίνηση κ η αίσθηση ότι κάποιος σε φροντίζει έχει μεγάλο ψυχολογικό όφελος για μια νέα μητέρα τον καιρό της λοχείας.
2. Αγόρασε της ένα δώρο
Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό, απλά μια περίοδο που όλα γυρνάνε γύρω από το μωρό επιβάλετε να μην ξεχνάμε τη μαμά.
Ένα από τα πιο χρήσιμα δώρα που έλαβα κ χρησιμοποίησα τον πρώτο καιρό ήταν πυτζάμες. Ναι καλα άκουσες πυτζάμες. Η αλήθεια ήταν ότι φορούσα σχεδόν συνέχεια πυτζάμες, ήταν άνετες, είχαν κουμπιά κ με διευκόλυναν στον θηλασμό. Επίσης ήταν ένα δώρο για μένα τότε που όλα αφορούν το μωρό.
Μπορείς να διαλέξεις κάτι ανάλογα με το τι αρέσει στη νέα μαμά.
3. Ενημέρωσε την πριν πας
Πολύ σημαντικό είναι να ειδοποιήσεις πριν περάσεις από το σπίτι. Ένα τηλέφωνο είναι ότι πρέπει ακόμα κ αν το έχετε κανονίσει από τη προηγούμενη, πολλά απρόοπτα μπορεί να συμβούν σε μια νέα μαμά με ένα μωρό.
Μην διστάσεις να πας επίσκεψη, μην νομίζεις ότι ενοχλείς, η παρέα είναι κάτι που λείπει σε μια νέα μαμά. Χρειάζεται τις φίλες της πιο πολύ από ποτέ κ να συζητήσει κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με μωρά, πάνες, θηλασμό.
4. Κάνε οποία δουλειά μπορείς
Μπορεί να είναι το πλύσιμο των πιάτων, να πας βόλτα το κατοικίδιο της ή ακόμα κ να πάρεις τα σκουπίδια φεύγοντας. Για σένα είναι δέκα λεπτά δουλειά όμως για τη νέα μαμά είναι κάτι πολύ παραπάνω. Πρόσφερε τη βοήθεια σου σε ότι πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις κ η μαμά θα σε καθοδηγήσει. Ίσως στην αρχή να μην δεχτεί. ι γυναίκες έχουμε τη συνήθεια να προσπαθούμε να τα καταφέρουμε όλα ακόμα κ αν αυτό είναι εξαντλητικό. Προσπάθησε ξανά λοιπόν. Κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις κ να βοηθήσεις είναι να προσέξεις το μωρό ώστε η μαμά να κάνει μπάνιο ή ακόμα κ να κοιμηθεί μια ώρα.
5. Άκουσε την ιστορία της γέννας
Δώσε της χρόνο να μοιραστεί την ιστορία της με τον δικό της τρόπο κ οπότε το θελήσει. Προσπάθησε να μην τις κάνεις συνεχώς ερωτήσεις, ειδικά όταν βλέπεις ότι δεν είναι έτοιμη ακόμα να σου ανοιχτεί κ να σου μιλήσει γι αυτό το θέμα.
Μην συγκρίνεις την ιστορία σου με τη δική της. Απλά να είσαι εκεί κ να ακούσεις.
Βοηθήστε την να επεξεργαστεί το μέγεθος αυτού που μόλις συνέβη.
6. Παίξε με το μεγαλύτερο παιδί
Απασχόλησε το όσο μπορείς. Αν έχεις καλή σχέση με το παιδί κ πάντα με την έγκριση της μαμάς μπορείς να το πάρεις για μια βόλτα στο πάρκο, στη θάλασσα ή στη παιδική χαρά. Με τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια οι ισορροπίες αλλάζουν. Ίσως να μην υπάρχει χρόνος για μια βόλτα στη παιδική χαρά ειδικά τις πρώτες εβδομάδες.
Αν δεν νιώθεις άνετα να πάτε βολτα οι δύο σας μπορείς απλά να παίξει με το παιδί κ να το απασχολήσεις όσο περισσότερο μπορείς στο σπίτι με τα παιχνίδια του.
7. Ενθάρρυνε την
Πες της ότι κάνει ότι μπορεί κ ακόμα παραπάνω. Ότι προσπαθεί κ φαίνεται. Πες της αυτό το μπράβο που έχει ανάγκη να ακούσει. Ότι ακόμα κ αν νιώθει χαμένη από την αλλαγή κ από τις νέες υποχρεώσεις με τον καιρό τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα. Δώσε το κουράγιο που έχει ανάγκη.
Θύμισε της ότι όπως φροντίζει το μωρό οφείλει να φροντίζει κ τον εαυτό της.
8. Βγάλε φωτογραφίες
Όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορείς. Βγάλε το μωρό, βγάλε το μωρό με τη μαμά κ όλη την οικογένεια μαζί. Το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό της μαμάς είναι η φωτογραφίες όμως όταν τα παιδιά μεγαλώσουν ψάχνεις να βρεις ότι σου θυμίζει αυτό το βρεφακι που σου άλλαξε τη ζωή. Πίστεψε με θα το εκτιμήσει πολύ αυτό αργότερα.
9. Κάνε υπομονή
Η φίλη σου έχει κάνει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της. Όπως κάθε αλλαγή θες χρόνο να προσαρμοστείς κ να βρεις τα νέα σου πατήματα.
Το τηλέφωνο θα μπει στο αθόρυβο κ ίσως δεν το σηκώνει τόσο συχνά, ίσως απαντάει στα μηνύματα σου μετά από μέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε ξέχασε απλά δεν προλαβαίνει. Κ σε θυμάται κ ανάγκη σε έχει απλά χρειάζεται χρόνο κ υπομονή.
10. Συνέχισε να είσαι εκεί
Η αλήθεια είναι ότι η αρχή είναι δύσκολη, ειδικά ο πρώτος μήνας όμως την ίδια υποστήριξη χρειάζεται μια νέα μαμά κ τον υπόλοιπο καιρό. Αν θες να βοηθήσεις απλά συνέχισε να είσαι εκεί κ να κάνεις ότι μπορείς.
Αν είσαι έτοιμη να αποκτήσεις παιδί δείξε αυτό το ποστ σε όποιον θα ήθελες να το ξέρει. Σε όποιον θα ήθελες να είναι δίπλα σου στην νέα σου αρχή. Αν οι φίλες σου δεν έχουν παιδί είναι πολύ πιθανόν να μην ξέρουν τα παραπάνω κ δεν θα έπρεπε να έχουμε κ την απαίτηση να τα ξέρουν, γι αυτό απλά δείξε αυτό το ποστ!
[…] Δες επίσης: 10 τρόποι να βοηθήσεις μια νέα μαμά […]