Η πλαστελίνη είναι ένα τόσο ευέλικτο υλικό. Παρέχει πολλά οφέλη στα παιδιά καθώς το χειρίζονται, είναι ασφαλές και παρέχει στα παιδιά μια ικανοποιητική αισθητηριακή εμπειρία. Κ τι πιο ωραίο από το να φτιάξεις τη δική σου σπιτική πλαστελίνη.
Τι ειναι η πλαστελίνη; Ποτέ κ πως εφευρέθηκε;
Η πλαστελίνη είναι μαλακή όπως η ζύμη ψωμιού. Εφευρέθηκε τυχαία. Στη δεκαετία του 1930, ο Noah McVicker εργάστηκε για την εταιρεία σαπουνιών της οικογένειάς του που ονομαζόταν Kutol Products. Εκεί, έφτιαξε ένα νέο είδος καθαριστικού ταπετσαρίας. Έμοιαζε με στόκο και ήταν φτιαγμένο από αλεύρι, νερό, αλάτι και πολλά άλλα υλικά. Το καθαριστικό του McVicker ήταν εξαιρετικό για ταπετσαρία. Δεν περιείχε τοξικές χημικές ουσίες κ μπορούσε επίσης να επαναχρησιμοποιηθεί. Κ το βασικότερο δεν άφηνε υπολείμματα στην ταπετσαρία.
Ωστόσο, δεν είχε ιδέα ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κ γι άλλη χρήση. Οι δάσκαλοι βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιούν το καθαριστικό ταπετσαρίας στο σχολείο. Συνειδητοποίησαν ότι ήταν υπέροχο για τη δημιουργία έργων τέχνης και χειροτεχνίας. Στην πραγματικότητα, λειτούργησε ως σύνθεση μοντελοποίησης όπως ο πηλός. Οι μαθητές μπορούσαν να διαμορφώσουν το μαλακό υλικό με τα χέρια τους. Μετά, θα μπορούσαν να το μετατρέψουν σε κάτι άλλο ή να το αφήσουν να στεγνώσει
Χρόνια αργότερα, ο ανιψιός του Noah McVicker, Joseph McVicker, εντάχθηκε στην εταιρεία. Είναι αυτός που έμαθε ότι οι δάσκαλοι χρησιμοποιούσαν το καθαριστικό ταπετσαρίας για τέχνες και χειροτεχνίες. Ο Joseph πρότεινε να δοθεί στο προϊόν ένα νέο όνομα — Play-Doh®. Στη συνέχεια, το διέθεσε σε σχολεία και πολυκαταστήματα. Το νέο προϊόν είχε τεράστια επιτυχία. Το 1956, οι McVickers ξεκίνησαν την Rainbow Crafts Company για την κατασκευή και την πώληση του Play-Doh. Η νέα εταιρεία άρχισε επίσης να διαφημίζει το προϊόν σε δημοφιλείς παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές. Μέσα σε ένα χρόνο οι πωλήσεις του είχαν φτάσει σχεδόν τα 3 εκατομμύρια δολάρια!
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού με την πλαστελίνη;
Υπάρχουν πολλά οφέλη για τα παιδιά που παίζουν με πλαστελίνη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, δημιουργικότητας, λεξιλογίου, αλφαβητισμού και αριθμητικής και πολλά άλλα. Επίσης, παρακινεί τα παιδιά να εξερευνήσουν τις αισθητηριακές του ιδιότητες. Δυναμώνει τα μικρά δάχτυλα, τα χέρια και τους καρπούς
Χτίζει τη φαντασία των παιδιών καθώς παίζουν μαζί της, δημιουργώντας ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης – δεν υπάρχει σωστό ή λάθος όταν παίζεις με πλαστελίνη. Είναι ηρεμιστικό και βοηθά τα παιδιά να ανακουφίσουν το άγχος μέσω των χεριών τους κ του παιχνιδιού.
Λεπτή Κινητική Ανάπτυξη
Ενώ τα παιδιά είναι απασχολημένα να κυλούν, να σπρώχνουν και να σφίγγουν τη ζύμη, χτίζουν δύναμη στους μικρούς μύες των δακτύλων και των χεριών τους. Αυτοί οι ίδιοι μύες χρησιμοποιούνται για μεταγενέστερες δεξιότητες, όπως το κόψιμο και το κράτημα ενός μολυβιού με λαβή από τσιμπίδα.
Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης τον συντονισμό χεριού-ματιού καθώς χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να διαμορφώσουν τη πλαστελίνη. Κάθε τρόπος με τον οποίο τα παιδιά πλάθουν—τραβώντας, στύβοντας, σφίγγοντας, κυλώντας, ψιλοκόβοντας— δημιουργεί λεπτή κινητική ανάπτυξη και δυναμώνει τα δάχτυλα και τους καρπούς τους.
Δημιουργικότητα και Φαντασία
Ενώ παίζουν με τη ζύμη, τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν συμβολική σκέψη ή να προσποιούνται ότι η ζύμη είναι κάτι άλλο. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της γνωστικής ανάπτυξης και του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τις ιδέες τους. Τα μικρότερα παιδιά αρχίζουν να φτιάχνουν απλά, οικεία αντικείμενα, όπως σκουλήκια, τηγανίτες, πίτσα και μπάλες, ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα δούμε συνήθως να αναπτύσσονται πιο περίπλοκες δημιουργίες με πλάκες. Όταν παίζετε με φίλους, αυτές οι δημιουργίες μπορούν να εμπλακούν πολύ περισσότερο, με διαφορετικούς χαρακτήρες και κτίρια, κάτι που επιτρέπει στα παιδιά να συνεργαστούν και να εξερευνήσουν ιδέες.
Επιστήμη και Μαθηματικά
Το να φτιάχνετε πλαστελίνη με παιδιά τους δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη μέτρηση, την ανάμειξη, τον πειραματισμό, την πρόβλεψη του τι θα συμβεί και να παρακολουθήσουν αυτό το χαριτωμένο μείγμα να μεταμορφώνεται σε πλαστελίνη.
Προσθέστε χρώματα, αναμείξτε χρώματα για να δημιουργήσετε νέα χρώματα μπορεί να δημιουργήσει νέες εμπειρίες για τα παιδιά. Μπορείτε να εισαγάγετε νέες λέξεις λεξιλογίου, όπως αυτές που περιγράφουν την υφή (κοκκώδης, λεία, σβολιασμένη) και να συζητήσετε τη διαδικασία (τι θα γινόταν αν προσθέταμε περισσότερο αλεύρι; Λιγότερο νερό;). Καθώς τα παιδιά διαμορφώνουν τη πλαστελίνη, μαθαίνουν επίσης για την αιτία και το αποτέλεσμα. Μπορείτε να προωθήσετε αυτές τις εμπειρίες συμμετέχοντας σε συζητήσεις με το παιδί σας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και επιτρέψτε τον πειραματισμό.
Γιατί αξίζει να φτιάχνετε τη πλαστελίνη στο σπίτι;
Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ευδοκιμούν με το αισθητηριακό παιχνίδι, και αυτό είναι το απόλυτο υλικό αισθητηριακού παιχνιδιού. Είναι οικονομικό σε σύγκριση με αυτό της αγοράς. Ξέρετε ακριβώς τι περιέχει και δεν θα ανησυχείτε αν φτάσει στα χέρια ή αν το παιδί σας φάει από λάθος κάποιο κομμάτι. Είναι ιδανική δραστηριότητα για βροχερές μέρες που καθόμαστε σπίτι ώστε να περάσει η ώρα παίζοντας.
Γιατί αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για σπιτική πλαστελίνη;
Είναι εύκολο να γίνει (δείτε την εκδοχή της συνταγής χωρίς μαγειρική παρακάτω).
Θα διαρκέσει για μήνες εάν αποθηκευτεί σε σφραγισμένο δοχείο ή σακούλα. Η υφή είναι θεϊκή. Είναι μαλακό, εύπλαστο και διασκεδαστικό στην εργασία.
Συνταγή για σπιτική πλαστελίνη
Υλικά:
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα αλάτι
- 1 κούπα ταρτάρ
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
- 1 κούπα νερό(δεν το βάζουμε όλο αλλά σιγά σιγά μέχρι να δούμε πόσο χρειάζεται)
- Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε τα υλικά εκτός το χρώμα ζαχαροπλαστικης έως ότου γίνει μια ζύμη. Έπειτα χωρίζουμε σε όσα κομμάτια θέλουμε κ προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικης που επιθυμούμε σε κάθε κομμάτι.
Άλλοι τρόποι να χρωματίσουμε την πλαστελίνη με φυσικούς τρόπους:
- Κουρκουμάς
- Κανέλα
- Κακάο
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε διάφορες υφές ώστε να γίνει πιο έντονο το αισθητηριακό παιχνίδι όπως:
- Ρύζι
- Σουσάμι
- Σπόροι chia Άμμο Glitter
Πως να μαλακώσει η πλαστελίνη αν έχει στεγνώσει;
Ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο ακόμα κ με την πλαστελίνη του εμπορίου είναι με μια βρεγμένη πετσέτα. Βρεχουμε την πετσέτα κ τυλιγουμε με αυτή την πλαστελίνη. Την βάζουμε πίσω στη μπολ που την αποθήκευσης κ την αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ.
Άλλος τρόπος είναι να βάλεις μια κουταλιά της σούπας λάδι στα χέρια σου κ να αρχίσεις να πλαθεις τη πλαστελίνη.
Αν κάνεις τρόπος δεν λειτουργεί γιατί ίσως έχει μείνει αρκετή ώρα έξω η πλαστελίνη μπορείς πάντα να φτιάξεις από την αρχή γι αυτό άλλωστε αυτή η συνταγή είναι τόσο εύκολη.
Μπορεί να γίνει η συνταγή χωρίς κρέμα ταρτάρ/κρεμοριο;
Η κρέμα ταρτάρ γνωστή και ως διτρυγικό κάλιο είναι ένα κοινό συστατικό κουζίνας που χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση άλλων συστατικών στο μαγείρεμα λόγω των όξινων ιδιοτήτων του. Σε αυτή τη σπιτική συνταγή για πλαστελίνη, η κρέμα ταρτάρ βοηθά στη δημιουργία της ελαστικής και ελαφρώς λαστιχένιας υφής που είναι κάτι που ζητάμε από μια καλής ποιότητας πλαστελίνη.
Αν δεν έχεις ή δεν βρίσκεις κρεμα ταρτάρ υπάρχουν 3 τρόποι να το αντικαταστήσεις:
- Δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- Ή τρεις κουταλιές της σούπας baking powder
- Ή δύο κουταλιές της σούπας ξύδι
Φυσικά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο αλλά είναι αρκετά ικανοποιητικό για μια γρήγορη λύση. Υπάρχει λόγος άλλωστε που οι περισσότερες, αν όχι όλες οι συνταγές για σπιτική πλαστελίνη έχουν σαν κύριο συστατικό τη κρέμα ταρτάρ.
Πως να αποθηκεύσετε την πλαστελίνη;
Μπορείς να την βάλεις σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς ή σε σακούλα κατάψυξης που κλείνει.
Το μόνο που μένει είναι να προμηθευτείς αξεσουάρ για το παιχνίδι με την πλαστελίνη! Όπως:
[…] Δες επίσης: “Φτιάξε τη δική σου σπιτική πλαστελίνη… […]