Τι ειναι ο γεωπίνακας;

Ο γεωπίνακας εφευρέθηκε την δεκαετία του 1950 από τον Αιγύπτιο μαθηματικό και παιδαγωγό, Caleb Gattegno(1911 – 1988), σχεδιάστηκε ως εργαλείο για τη διδασκαλία της γεωμετρίας στα σχολεία.

Παραδοσιακά κατασκευάζονται από κόντρα πλακέ και καρφιά, ενώ σήμερα κατασκευάζονται από πλαστικό και διατίθενται σε ποικιλία διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων ή από ξύλο. Μπορεί να έχουν ένα όρθιο τετράγωνο πλέγμα 9, 16 ή 25 ή περισσότερων καρφιών ή έναν κύκλο από καρφιά γύρω από ένα κεντρικό καρφί.

Γύρω από τα καρφιά τοποθετούνται λαστιχάκια για να σχηματίσουν διαφορετικά σχήματα. Ως εργαλείο μάθησης, παρέχει ένα μέσο δράσης στον κόσμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γνωστικό εργαλείο που διευκολύνει την επέκταση της γνώσης.

Στην ουσία πρόκειται για ένα τετράγωνο ξύλινο κομμάτι όπου πάνω έχει καρφιά. Δίνεται στο παιδί μαζί με λαστιχάκια ώστε να φτιάξει σχήματα.

Τι μπορεί να μάθει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας με ένα γεωπίνακα;(Ηλικία 2+)

Ο γεωπίνακας είναι ιδανικός για να διδάξετε στα παιδιά σας σχήματα, επίλυση προβλημάτων, χωρικές δεξιότητες, ακόμη και συμμετρία. Εκτός από την εκμάθηση βασικών γεωμετρικών σχημάτων, η δημιουργία εικόνων και σχεδίων με λάστιχα θα βοηθήσει επίσης τους μικρούς σας μαθητές να αναπτύξουν σημαντικές λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Καθώς χειρίζονται τα λάστιχα, αναπτύσσουν τον συντονισμό χεριού-ματιού και τον έλεγχο των μυών. Όταν αναδημιουργούν τις εικόνες από τις κάρτες εργασιών στο δικο τους γεωπίνακα, τα παιδιά σας στην πραγματικότητα αυξάνουν το εύρος της προσοχής και την ικανότητά τους να συγκεντρωθούν.

Προγραφή κ προανάγνωση

Όταν τα παιδιά φτιάχνουν σχήματα στους γεωπίνακές τους, στην πραγματικότητα αναπτύσσουν πολύ σημαντικές δεξιότητες προ-ανάγνωσης και προγραφής. Βλέποντας τα σχήματα στον γεωγραφικό πίνακα και ονοματίζοντας τα προετοιμάζει τα μικρά παιδιά να αναγνωρίσουν γράμματα και αριθμούς και στη συνέχεια να τα ονομάσουν και τελικά ακόμη και να τα γράψουν.

Τι μπορεί να μάθει κ πως να τον χρησιμοποιήσει ένα παιδί στο σχολείο;

Χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση βασικών εννοιών στη γεωμετρία του επιπέδου όπως η περίμετρος, το εμβαδόν και τα χαρακτηριστικά τριγώνων και άλλων πολυγώνων. Ζητείται από τους μαθητές να τοποθετήσουν λάστιχα γύρω από τα καρφιά για να εξερευνήσουν γεωμετρικές έννοιες ή να λύσουν μαθηματικούς γρίφους.

Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μάθετε σχετικά με:

  • επίπεδα σχήματα
  • περιστροφή
  • αντανάκλαση
  • ομοιότητα
  • συντονισμός
  • αρίθμηση
  • ορθές γωνίες
  • μοτίβο
  • ταξινόμηση
  • θέση
  • μαθηματική περίμετρος

Οι δισδιάστατες αναπαραστάσεις του γεωπίνακα μπορούν να

Φτιάξε το δικό σου γεωπίνακα με 2 τρόπους

Ο γεωπίνακας είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στη μοντεσσοριανή αγωγή. Η μέθοδος που έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Καθώς προσφέρει στα παιδιά την ελευθερία με όρια κ την ανεξαρτησία κ έναν τρόπο να μάθουν μέσω του παιχνιδιού.

Ο στόχος της εκπαίδευσης στη νεαρή παιδική ηλικία θα πρέπει να είναι να ενεργοποιήσει τη φυσική επιθυμία του παιδιού να μάθει.

Μαρία Μοντεσσόρι

Με μια απλή αναζήτηση θα βρεις γεωπινακα με την τιμή τους να κυμαίνεται από 20€ έως 40€, δεν πρόκειται για ένα φθηνό παιχνίδι. Όμως η τιμή του είναι δικαιολογημενη αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για χειροποίητα παιχνίδια.

Φυσικά όπως τα περισσότερα πράγματα δεν χρειάζονται χρήματα, ειδικά αν δεν έχεις να τα διαθέσεις από τη στιγμή που μπορείς να τα φτιάξεις μόνος σου!

Κατασκευή νο1 – ΓΕΩΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟ ΦΕΛΛΟ

Γεωπίνακας

Υλικα:

Εκτέλεση: Για αρχή μετράμε με ένα χάρακα την απόσταση που θα θέλαμε να έχουν μεταξύ τους τα καρφιά. Εδώ έχω αφήσει κενό 2,5 εκατοστών, έπειτα σημειώνουμε τα σημεία που θα μπουν τα καρφάκια. Κ τα τοποθετούμε. Έχω βάλει συνολικά 49 καρφιά δηλαδή 7×7.

Κόστος: Τα σούβερ φελλου τα αγόρασα από το Σκλαβενίτη 1,92€, η συσκευασία είχε μέσα 3 σούπερ. Τα λαστιχάκια κ τα καρφάκια(50τεμ.) από τοπικό βιβλιοπωλείο κ κόστισαν 1,40€ κ 1€ αντίστοιχα.

Συνολικό κόστος: 4,32€

Extra tip: Επειδή τα σούβερ ήταν αρκετά λεπτά κόλλησα δύο σούβερ μαζί με πιστόλι θερμοκολλησης σιλικόνης.

!DISCLAIMER!

Η κατασκευή είναι για παιδιά που δεν βάζουν πράγματα στο στόμα τους κ φυσικά πάντα με επιτήρηση! Τα καρφιά είναι εύκολο να αφαιρεθούν από το παιδί γι αυτό χρειάζεται συνεχής επίβλεψη.

Κατασκευή νο2 – ΓΕΩΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟ ΚΑΡΦΙΑ

Γεωπίνακας

Υλικά:

Εκτέλεση: Επιλέγουμε ότι διάσταση θέλουμε στο ξύλο, εδώ έχω βρει ένα ορθογώνιο(23εκ×18εκ) κ άλλο ένα(18εκ×13εκ). Τα καρφιά είναι 3εκ.

Για τον ορθογώνιο γεωπίνακα: Άφησα απόσταση μεταξύ τον καρφιων 2,5εκ, μετρώντας τα με το χάρακα κ σημειώνοντας στο σωστό σημείο.

Για τον στρογγυλό γεωπίνακα: Μέτρησα μια διάμετρο 14εκ κ ακτίνα 7εκ. Έβαλα πρώτα το κεντρικό καρφί κ έπειτα το τις 4 κορυφές. Για παράδειγμα όπως είναι το ρολόι, μετράς κ βάζεις πρώτα αυτό που θα στις 12, 3, 6 κ 9. Έπειτα μέτρησα μια χορδή ανάμεσα σε κάθε τέταρτο κ την χώρισα σε τρία ίσα κομμάτια των 2,5εκ κ φρόντισα η διάμετροι να περνάνε από αυτά τα σημεία ώστε να βγει όσο πιο ίσιο γίνεται.

Γεωπίνακας

Κόστος: Το κουτί με τα καρφιά είχε μέσα 100τεμ κ κόστισε 1€. Τα ξύλα τα βρήκα σε ένα ξυλουργείο κ η αλήθεια είναι ότι δεν μου πήραν χρήματα. Με μια αναζήτηση βέβαια θα βρείτε με 5€ ή 10€ το πολύ. Το σφυρί το δανείστηκα από το γείτονα.

Συνολικό κόστος: 1€

Να πω εδώ ότι πρόκειται για χειροποίητη κατασκευή κ σε καμία περίπτωση δεν είναι όπως τους γεωπινακες που βρίσκεται στο εμπόριο. Όμως πρόκειται για μια λύση αρκετά οικονομική κ γρήγορη για όσους έχουν όρεξη να φτιάξουν κάτι ή δεν έχουν τα χρήματα να διαθέσουν για να αγοράσουν ένα γεωπίνακα.

Να θυμάστε ότι λύσεις υπάρχουν στα περισσότερα πράγματα, δεν χρειάζεται ούτε να δίνουμε υπέρογκο πόσα, ούτε ολόκληρο μεροκάματο για τα παιχνίδια των παιδιών.

Diy – Γεωπίνακας

Αν φτιάξεις κάποιο από αυτά περιμένω να δω τη διοργάνωση σου κ να ακούσω τις εντυπώσεις σου!

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *