Πότε είναι η σωστή ώρα για να γίνω μαμά; Σίγουρα έχεις ακούσει κάποια από τις παρακάτω φράσεις. Ίσως τις έχουν πει σε σε σένα προσωπικά, ίσως σε κάποια κοπέλα γύρω σου. Είτε ήσουν ελεύθερη, είτε σε σχέση, είτε παντρεμένη, είτε στην αρχή της εγκυμοσύνης σου. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι φράσεις που όλες μας έχουμε ακούσει:

  • “Μην κάνεις ακόμα παιδί, ζήσε την ζωή σου.”
  • “Με το παιδί θα κλειστείς μέσα, εγώ πέντε χρόνια δεν πήγα πουθενά.”
  • “Τελείωσε πρώτα τις σπουδές σου, με το παιδί δεν θα προλαβαίνεις να διαβάζεις.”
  • “Τακτοποιήσου επαγγελματικά, που να βρεις χρόνο να ξεκινήσεις δική σου δουλειά ή να ψάχνεις για δουλειά με ένα παιδί.”
  • “Σίγουρα θα τα καταφέρετε οικονομικά αν κάνετε τώρα ένα παιδί;”
  • “Κάντε όσα ταξίδια προλαβαίνετε τώρα που είστε οι δύο σας όταν έρθουν τα παιδιά δεν θα μπορείς.”
  • “Περιμένετε να τελειώσετε το σπίτι σας, που θα χωρέσετε με ένα μωρό στο δυάρι.”
  • “Δεν μπορείς να κάνεις κ να μεγαλώσεις ένα παιδί μόνη σου, θα καταστρέψεις τη ζωή σου.”
  • “Κάτσε να περάσουν τρία χρόνια κ μετά κάνεις δεύτερο, δεν θα προλαβαίνεις με δύο μωρά.”

Πότε είναι η σωστή ώρα για να γίνω μαμά, το σωστό timing για μια εγκυμοσύνη; Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για να κάνω παιδί;

Πότε είναι η σωστή ώρα για να γίνω μαμά;

Μία γενιά πριν την δική μας το να κάνεις παιδί θεωρούνταν βάρος, εμπόδιο στα σχέδια σου. Ότι η ζωή από τη στιγμή που παντρεύεσαι κ κάνεις παιδιά τελειώνει. Δεν ξέρω αν σκέφτονται κ άτομα τις δική μας γενιάς έτσι κ εύχομαι όχι.

Προσωπικά ξέρω γυναίκες που έκαναν παιδί ενώ σπουδάζουν, ενώ κάνουν ειδικότητα, ενώ δεν θεωρούνται έτοιμες λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, ενώ η σχέση τους είναι ακόμα στην αρχή, ενώ δεν είχαν την στήριξη της οικογένειας τους ή ακόμα κ του πατέρα του παιδιού τους.

Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο

Παρόλα αυτά προσπαθούν για τα παιδιά τους κ για τους προσωπικούς τους στόχους. Κόντρα σε αυτά που τους λένε, σε αυτά που βλέπουν στα μάτια των άλλων. Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Μπορεί να χάνουν προσωπικό χρόνο, μπορεί οι ώρες που κοιμούνται να είναι ελάχιστες, το σπίτι τους να έχει σκόνη κ να είναι ακατάστατο, όμως κυνηγάνε τη ζωή.

Κυνηγάνε να τα καταφέρουν. Αν βρίσκουν εμπόδια μπροστά τους αυτά δεν είναι τα μωρά τους αλλά οι αμφιβολίες που τις γεμίζουν οι γύρω τους. Τα παιδιά τους τα κρατάνε από το χέρι κ τους μαθαίνουν πως είναι να πολεμάς για την οικογένεια σου, για τον εαυτό σου κ τα όνειρα σου.

Πότε είναι η σωστή ώρα για να γίνω μαμά;

Τώρα αισθάνομαι ότι αρχίζει μια άλλη ζωή, ακόμα κ αν για κάποιους δεν ήταν η σωστή ώρα γι΄ αυτή την εγκυμοσύνη. Νιώθω ότι πατάω στα πόδια μου περισσότερο από ποτέ. Τώρα έχω ένα λόγο να παλεύω. Να ταξιδεύουμε μαζί, να σου δείξω τον κόσμο. Ακόμα να δουλεύω για να μην σου λείψει τίποτα. Να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος άνθρωπος, για σένα.

To be continued..

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *