Παιδιά και ανεξαρτησία. Το θέμα με το ποσό ανεξάρτητο είναι ένα παιδί έχει να κάνει ξεκάθαρα με το ποσό το αφήνει η μαμά του. Να δοκιμαστεί, να προσπαθήσει, να δει τι μπορεί να κάνει και να καταφέρει.
Όλα αυτά που βλέπουμε καθημερινά και στο instagram και στη πραγματική ζωή είναι παιδιά που τα έχουμε αφήσει εμείς να εξελιχθούν. Αν ένα παιδί τρώει μόνο του, να καθαρίζει αβγό, να κρατάει σωστά το μαρκαδόρο από τα 2, δεν σημαίνει ότι είναι πιο έξυπνο από τα άλλα. Απλά του δόθηκε η ευκαιρία να το μάθει και να το κατακτήσει.
Αν μπορεί ένα παιδί να τα κάνει όλα αυτά το πιο πιθανόν είναι ότι μπορούν όλα.
Ίσως η αλήθεια είναι ότι λειτουργούμε αντίστροφα στην ανάπτυξη του παιδιού από τη στιγμή που θα γεννήσουμε και έπειτα. Είναι λάθη που οι περισσότερες έχουμε κάνει. Καθαρά επειδή επηρεαζόμαστε σα νέες μαμάδες μέχρι να βρούμε τον τρόπο που θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Και τι μαμάδες θα γίνουμε.
Δες και άλλα άρθρα σχετικά με τη μητρότητα εδώ!
Όλα ξεκινάνε από την αρχή. Από όταν θα βρεθούμε να προσπαθούμε να κάνουμε ανεξάρτητο ένα βρέφος που για 9 ολόκληρους μήνες ήμασταν ένα. Που αυτό το βρέφος για πολύ καιρό μετά τη γέννα αυτό θα συνεχίσει να νιώθει έτσι. Και εσύ προσπαθείς να το μάθεις να κοιμάται μόνο του. Χωρίς αγκαλιά, χωρίς κούνημα επειδή στο είπε η μάνα, η πεθερά, η φίλη, η κουμπάρα. Ίσως για εκείνη είχε αποτέλεσμα και το παιδί κοιμόταν όλο το βράδυ. Θα βρεθείς μέσα στην νύστα και την κούραση να αρχίσεις να σκέφτεσαι να εφαρμόσεις μεθόδους ύπνου που αφήνεις το μωρό να κλαίει μέχρι να σταματήσει.
Προσπαθείς να καταφέρεις να μην σε έχει ανάγκη.
Και όταν έρθει η ώρα όντως να το αφήσεις ελεύθερο, να μάθει να κάνει όσα πιο πολλά μπορεί, να γίνει ανεξάρτητο του κόβεις τα φτερά. Γιατί δεν μπορείς να μαζεύεις τα φαγητά από κάτω άρα το ταΐζεις και δεν το αφήνεις μόνο του. Δεν μπορείς να περιμένεις να ντυθεί μόνο του γιατί βιάζεσαι. Και έτσι καταλήγεις να το ντυνείς εσύ μέχρι το δημοτικό κάθε πρωί. Ίσως φοβάσαι μήπως πέσει και χτυπήσει και δεν το αφήνεις να ρισκάρει, να σκαρφαλώσει. Γιατί δεν αντέχεις να καθαρίζεις άλλο και το κυνηγάς μήπως ακουμπήσει άμμο ή λάσπες και λερωθεί και φωνάζεις συνεχώς μη.
Ας προσπαθήσουμε για το καλύτερο, ας βλέπουμε για να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε. Και ας μην νιώθουμε απειλή από κάποιον που ίσως τα καταφέρνει καλύτερα αλλά να παραδειγματιζόμαστε. Και τέλος και πιο βασικό ας κλείσουμε όσες φωνές μας κάνουν κακό..