Κομολιθοι Ποταμίδα. Αν βρεθείς στη βορειοδυτική Κρήτη δυο από τους κορυφαίους προορισμούς για να επισκεφθείς και που σίγουρα θα έχεις βάλει στο πρόγραμμα σου είναι το Ελαφονήσι και το Κεδρόδασος.

Όταν ξεκινήσεις για να φτάσεις σε αυτές τις δύο παραδεισένιες παραλίες στο δρόμο θα συναντήσεις αρκετά μέρη που αξίζουν να κάνεις μια στάση. Ένα τέτοιο μέρος είναι και οι Κομολιθοι, στο χωριό Ποταμίδα.

Το χωριό Ποταμίδα απέχει 37 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 6 χιλιόμετρα από την Κίσσαμο. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στη κοιλάδα του ποταμού Τυφλού και κρύβει ένα μέρος που όμοιο του δεν θα βρεις στην υπόλοιπη Κρήτη.

Οι Κομολιθοι είναι ένα σεληνιακό τοπίο που θα σε εντυπωσιάσει. Κερδίζει το ενδιαφέρον τόσο των παιδιών όσο κ των ενηλίκων. Ειδικά τα παιδιά ενθουσιάζονται σε αυτό το τόσο διαφορετικό θέαμα.

Τι είναι οι Κομολιθοι;

Οι Κομολιθοι είναι φυσικές πυραμίδες που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση του εδάφους από τις βροχές. Πρόκειται για γεωδομή συνολικού πάχους 40 περίπου μέτρων και αποτελείται από ομοιόμορφα ιζήματα που ονομάζονται ιλυόλιθοι. Τα ιζήματα αυτά αποτελούνται από μικροσκοπικούς κόκκους που το μέγεθος του κυμαίνεται από 1εως 20 περίπου χιλιοστά του χιλιοστού.

Την περίοδο των βροχών τα επιφανειακά στρώματα διογκώνονται και λόγω της βαρύτητας δημιουργούν μαζώδεις λασποροές που ρέουν με μικρή ταχύτητα στα πράνη. Η μακρόχρονη αυτή φυσική διαδικασία διαμόρφωσε το χαρακτηριστικό πυραμοειδές σχήμα.

Πολλοί ξένοι γεωπιστήμονες από τη δεκαετία του ’70 και του ’90 ανακάλυψαν ότι ο σχηματισμός αυτός αποτελεί ιδανικό τόπο για τη μελέτη που σχετίζεται με την εξέλιξη του κλίματος σε όλη τη Μεσόγειο πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια. Ανακάλυψαν επίσης μεγάλη πληθώρα απολιθωμάτων και απολιθωμένους ωτόλιθους ψαριών.

Σε συγκρίματα σιδηροπυρίτη στη θέση αυτή μετά από νεότερες έρευνες του πολυτεχνείου Κρήτης, δείχνει ότι περιέχονται ίχνη χρυσού.

Οι πληροφορίες είναι από:

Δρ. Εμμανουήλ Μανούτσογλου

  • Γεωλόγος
  • Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Πως θα φτάσεις στους Κομολιθους;

Άπεχουν μόλις 37 χιλιόμετρα από τα Χανιά δηλαδή γύρο στα 40 με 45 λεπτά. Μπορείς να βάλεις στο gps ακριβώς την τοποθεσία κ θα σε βγάλει εύκολα και γρήγορα αφού περάσεις μέσα από το χωριό. Μπορείς να πας με το αυτοκίνητο ακριβώς εκεί κ επίσης έχει μέρος να παρκάρεις.

Τι άλλο να δεις στο χωριό Ποταμίδα;

Αξίζει μια επίσκεψη στο κτίριο του δημοτικού σχολείου. Το οποίο έχει μετατραπεί από τον πολιτιστικό σύλλογο σε μουσείο και άρχισε να λειτουργεί το 2007. Πέρα από τα σχολικά έδρανα, στο μουσείο εκτίθενται παλιά διδακτικά βιβλία και διαγωνίσματα. Όπως και τα αρχεία του σχολείου και υπηρεσιακά έγγραφα από το 1913 και έπειτα.

Στην αυλή του σχολείου υπάρχει παιδική χαρά για τα παιδιά.

Που αλλού μπορείς να κάνεις στάση στον δρόμο για Ελαφονήσι;

Σπήλαιο Αγιάς Σοφιάς

Μετά την Ποταμίδα και στο δρόμο για Ελαφονήσι μπορείς να κάνεις μια στάση στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, στο χωριό Κατσοματαδο.

Κομολιθοι Ποταμίδα

Μηλιά

Αν έχεις όρεξη να δεις τα βουνά της Κρήτης από κοντά και να φας κρητική κουζίνα στα καλύτερα της σε ένα οικολογικό χωριό, επισκέψου τη Μηλιά.

Κομολιθοι Ποταμίδα

Άσπρη Λίμνη

Τέλος, λίγο πριν το Ελαφονήσι υπάρχει άλλη μια παραλία όχι τόσο δημοφιλής αλλά πραγματικά όμορφη που αξίζει μια επίσκεψη, η Άσπρη Λίμνη.

Κομολιθοι Ποταμίδα

Δες εδώ και άλλα μέρη της Κρήτης που αξίζει να επισκεφτείτε!

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *