Αργυρούπολη: το χωριό των πηγών. Αν βρεθείς στη Κρήτη και θες να κάνεις κάτι διαφορετικό από το να περάσεις την μέρα σου στη παραλία, το χωριό της Αργυρούπολης είναι η λύση που ψάχνεις.

Μια ημερήσια εκδρομή στο χωριό Αργυρούπολη, νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου και ψηλά στα κρητικά βουνά, προσφέρει μια ματιά στη ζωή του κρητικής επαρχίας με πολλά πράγματα να δείτε και να κάνετε. Αυτό που για πρώτη φορά οι επισκέπτες θα αντιληφθούν ως μια ήσυχη μικρή κρητική πόλη, είναι ουσιαστικά ένας σημαντικός ιστορικός προορισμός με πολλά αξιοθέατα.

Πού είναι η Αργυρούπολη;

Η Αργυρούπολη είναι μια μικρή γραφική πόλη του νομού Ρεθύμνου, χτισμένη σε μια όμορφη τοποθεσία σε υψόμετρο 260 μέτρων πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Μουσέλα. Η Αργυρούπολη είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους ντόπιους όλες τις εποχές. Ο δροσερός ορεινός αέρας της είναι αναζωογονητικός και οι πολυάριθμοι καταρράκτες του κάτω χωριού προσφέρουν ένα ελκυστικό σκηνικό για ένα χαλαρό μεσημεριανό γεύμα μετά από μια βόλτα.

Πως να πας στην Αργυρούπολη;

Αν η βάση σου είναι άστα Χανιά, θα χρειαστείς 1 ώρα για να διασχίσεις με αυτοκίνητο τα 60 χιλιόμετρα μέχρι την Αργυρούπολη.

Αν ξεκινάς από το Ρέθυμνο, θα χρειαστείς μόλις 30 λεπτά οδήγησης, καθώς βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά.

Άλλος ένας τρόπος να πας είναι από την Γεωργιούπολη με τρένο που κάνει στάση και στη λίμνη του Κουρνά. Τα δρομολόγια εκτελεί το Talos Express και περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες και για τιμές θα βρείτε στη σελίδα τους στο Facebook.

Ε4

Το χωριό της Αργυρούπολης είναι σημείο από όπου περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Το κομμάτι του μονοπατιού Αργυρούπολη προς το χωριό Ατσιπάδες διαρκεί 6 ώρες, είναι 20 χιλιόμετρα απόσταση και αρκετά απαιτητικό.

Χώρος στάθμευσης υπάρχει παντού.

Τι να κάνετε στην Αργυρούπολη;

Ναός των Πέντε Παρθένων

Αργυρούπολη

Μόλις πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο έξω από την Αργυρούπολη βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι για μια ευχάριστη βόλτα. Ο Ναός των Πέντε Παρθένων (Ρωδιώνα, Θέκλα, Μαριάμνη, Ανεείμ και Μάρθα) λέγεται ότι έζησαν εκεί, εκδιώχθηκαν, μαρτύρησαν και τέλος τις έθαψαν στους τάφους που βρίσκονται δίπλα στην εκκλησία.

Δίπλα στην εκκλησία μπορείτε να θαυμάσετε τους λαξευτούς τάφους που υπάρχουν από την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Τον αειθαλές πλάτανο της Λάππας με την εντυπωσιακή διάμετρο του κορμού. Οι ντόπιοι επιμένουν ότι αυτό το δέντρο είναι ένα από τα παλαιότερα, και σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα στην Κρήτη.

Αρχαία Λάππα

Η Αργυρούπολη είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Λάππας, μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης κατά την αρχαιότητα. Λάππα το όνομα της αρχαίας μινωικής πόλης που κάποτε βρισκόταν εδώ, αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που έχουν απομείνει γι’ αυτήν αυτές τις μέρες, αν και το όνομα ζει μέσα από την υπερηφάνεια των κατοίκων της περιοχής. Η Λάππα άκμασε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο (υπολογίζεται ότι είχε περίπου 10.000 κατοίκους) και έκοψε πολλά νομίσματα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, αυτό το μέρος της Κρήτης ιδρύθηκε από τον βασιλιά των Μυκηνών και του Άργους, Αγαμέμνονα.

Πηγές της Αργυρούπολης

Είναι μια ειδυλλιακή τοποθεσία με πυκνή βλάστηση, γέρικα δέντρα, τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες, λιμνούλες με πέστροφες και νερόμυλους. Ιδανικός προορισμός για όποιον λατρεύει τη φύση και φυσικά για κάθε ηλικία. Σίγουρα ευχαριστηθείτε τη βόλτα σας εκεί τόσο εσείς ίσο και τα παιδιά.

Αγία Δύναμη

Αργυρούπολη

Εκεί όπου βρίσκονται οι πηγές, κάτω από ένα βράχο, βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη (Αγία Δύναμη). Το ιερό της εκκλησίας διαμορφώνεται σε μια σπηλιά, όπου πηγάζει νερό και διοχετεύεται μέσω υπόγειας σήραγγας στον χώρο που περιβάλλει τον ναό.

Φαγητό

Αν επισκεφτείτε την Αργυρούπολη, φροντίστε να γευματίσετε σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τη ζωντανή πέστροφα και οξύρρυγχο αλλά και να γευτείτε αντίκριστο, αρνί ψητό με παραδοσιακό κρητικό τρόπο. Στις περισσότερες ταβέρνες που βρίσκονται κοντά στις πηγές υπάρχουν και παιδικές χαρές για τα παιδιά.

Μπιστρό καφέ

Το κατάλληλο μέρος για να πιείς τον καφέ σου στην Αργυρούπολη είναι το Μπιστρό καφέ! Ο Μανώλης Σταθάκης ανακαίνισε το παραδοσιακό παντοπωλείο/κρεοπωλείο του παππού του και έφτιαξε αυτό το μικρό καφέ. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και εκεί θα βρεις φρεσκοαλεσμένο καφέ, λαχταριστά brunch με αγνά ντόπια υλικά,  ζουμερά γλυκά που έχουν σαν βάση παραδοσιακές Κρητικές συνταγές, φυσικούς χυμούς, smoothies και φυσικά γιαούρτι με μέλι. 

Δες και άλλα μέρη της Κρήτης για να επισκεφθείτε εδώ!

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *