Παιδιά και καλοκαιρινά ατυχήματα: Τι να προσέξεις! Ποιο παιδί δεν αγαπά το καλοκαίρι; Το σχολείο έχει τελειώσει, ο καιρός είναι ζεστός και κάθε μέρα είναι ώρα για παιχνίδι. Αλλά όσο διασκεδαστικό είναι το καλοκαίρι για το παιδί, είναι επίσης μια εποχή γεμάτη πιθανούς τραυματισμούς. Ειδικά τώρα που περνάμε τον περισσότερο καιρό έξω στην αυλή, στη θάλασσα, στη πισίνα, στο πάρκο ή την παιδική χαρά.
Καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο, δυο χιλιάδες παιδιά ηλικίας κάτω των 14 χρόνων, χάνουν τη ζωή τους από ατυχήματα, ενώ εκατοντάδες μένουν ανάπηρα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) το 60% των θανάτων στα παιδιά κάτω των 18 χρόνων, οφείλεται σε ατυχήματα, ενώ το 40% σε όλες τις άλλες νόσους μαζί.
ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών.
Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε, από το 1992 μέχρι το 2004, στην Ελλάδα είχαμε 1.593 ακούσιους θανάτους παιδιών ηλικίας 0 με 14 χρόνων. Απ’ αυτούς:
- 874, σχεδόν οι μισοί, οφείλονταν σε τροχαία ατυχήματα
- 135 σε πνιγμούς
- 82 σε πτώσεις
- 47 σε εγκαύματα
- 23 σε δηλητηριάσεις
- 432 σε αδιευκρίνιστες αιτίες
Τα πιο συνηθισμένα καλοκαιρινά ατυχήματα
Τραυματισμοί ποδηλάτου
Τα ατυχήματα με ποδήλατο είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς του καλοκαιριού. Επειδή ο καιρός προσφέρει περισσότερες πιθανότητες για εσάς και τα παιδιά σας να βγείτε βόλτα με το ποδήλατο. Όμως, μια πτώση από ατύχημα με ποδήλατο μπορεί να είναι επικίνδυνη, με αποτέλεσμα κοψίματα, γρατζουνιές, κατάγματα ή διάσειση. Εάν εμπλέκονται οχήματα, μια σύγκρουση με ποδήλατο μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα.
Συμβουλές για την πρόληψη τραυματισμών ποδηλάτου:
Μπορείτε να αποτρέψετε σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι από ατυχήματα ποδηλάτου φορώντας κράνος. Στην πραγματικότητα, το Bicycle Helmet Safety Institute ενημερώνει ότι η χρήση κράνους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο κεφάλι και στον εγκέφαλο έως και 88% τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Άλλος προστατευτικός εξοπλισμός, όπως μαξιλαράκια γονάτων και αγκώνων, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του τραυματισμού από πτώσεις. Επίσης, ένα σωστά τοποθετημένο κράνος και επένδυση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού από ατυχήματα skateboard και πατίνι.
Τραυματισμοί στη παιδική χαρά
Περισσότερος ελεύθερος χρόνος στις καλοκαιρινές διακοπές σημαίνει περισσότερο χρόνο για να επισκεφτείτε το τοπικό πάρκο ή την παιδική χαρά. Δυστυχώς, οι τσουλήθρες και οι κούνιες προκαλούν συνήθως κατάγματα που σχετίζονται με την πτώση και τραυματισμούς στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ακόμα κι αν ο εξοπλισμός συντηρείται σωστά, πράγμα δυστυχώς σπάνιο.
Συμβουλές για την πρόληψη τραυματισμών στην παιδική χαρά:
Οι πτώσεις στην παιδική χαρά είναι αναπόφευκτες, αλλά η επιλογή μιας παιδικής χαράς χτισμένης πάνω από μαλακές επιφάνειες μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού. Αποφύγετε παιδικές χαρές σε σκυρόδεμα ή χαλίκι και αντ ‘αυτού αναζητήστε παιδικές χαρές που αιωρούνται σε μαλακές επιφάνειες, όπως καουτσούκ ή άμμο. Η συνεχής επίβλεψη είναι επίσης σημαντική, καθώς μπορεί να μπορέσετε να αποτρέψετε μια πτώση ή σύγκρουση εάν είστε σε απόσταση αναπνοής.
Extra tip:
Τις ζεστές μέρες, ελέγξτε τον μεταλλικό εξοπλισμό της παιδικής χαράς, ειδικά τις τσουλήθρες. Μπορούν να ζεσταθούν αρκετά ώστε να κάψουν ένα παιδί. Άλλα μεταλλικά αντικείμενα στην παιδική χαρά για έλεγχο είναι τα κιγκλιδώματα χειρός, το μονόζυγο και οι σκάλες. Χρειάζεται μόνο ένα δευτερόλεπτο για να τα ελέγξετε, αλλά αυτό είναι ένα έγκαυμα που μπορεί να αποφευχθεί αν το κάνετε.
Δες εδώ και άλλα άρθρα σχετικά με τη μητρότητα και τα παιδιά!
Τραυματισμοί από νερό και πνιγμοί
Το κολύμπι σε πισίνα ή θάλασσα είναι εξαιρετική άσκηση κ κάτι που λατρεύουν τα περισσότερα παιδιά. Αλλά οι τραυματισμοί που σχετίζονται με το νερό μπορεί να αποβούν μοιραίοι. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό από παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Και, ακόμη και οι καλοί κολυμβητές μπορεί να τραυματιστούν την ώρα και πριν ή μετά από δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό.
Συμβουλές για την πρόληψη τραυματισμών από το νερό και πνιγμού:
Η επίβλεψη ενηλίκων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη ατυχημάτων από πνιγμό, είτε βρίσκεστε στην πισίνα είτε σε ανοιχτό νερό. Μείνετε σε απόσταση αναπνοής όταν τα παιδιά σας βρίσκονται μέσα ή γύρω από την πισίνα. Εάν η πισίνα δεν είναι περιφραγμένη, φροντίστε να την καλύπτετε όταν δεν χρησιμοποιείται. Εάν η οικογένειά σας είναι σε σκάφος που συμμετέχει ή παρακολουθεί θαλάσσια σπορ, βεβαιωθείτε ότι όλοι φορούν σωσίβιο εγκεκριμένο από την ακτοφυλακή, ακόμα κι αν είστε καλός κολυμβητής. Κ ποτέ μην επαναπαυεστε ακόμα κ στο πιο ρηχό σημείο.
Extra tip:
Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το λάστιχο της αυλής αφήστε πάντα να τρέξει το νερό για λίγη ώρα πριν έρθει σε επαφή με το δέρμα τόσο του παιδιού όσο κ το δικό σας. Το νερό που μένει στο λάστιχο κ είναι εκτεθειμένο στον ήλιο θερμαίνεται κ μπορεί να φτάσει μέχρι κ τους 60°c κ μπορεί να προκαλέσει έως κ εγκαύματα τρίτου βαθμού.
Θερμοπληξία ή σοβαρά ηλιακά εγκαύματα
Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα παιδιά περνούν σημαντικό χρόνο έξω στον ήλιο και τη ζέστη. Πολλά παιδιά θα υποφέρουν από τα μικρά συμπτώματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, τα οποία περιλαμβάνουν ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους και σύγχυση. Η πιο σοβαρή μορφή είναι η θερμοπληξία, η οποία συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα για να τεθεί υπό έλεγχο η θερμοκρασία του σώματος.
Προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση ασθενειών λόγω θερμότητας στα παιδιά:
Είναι σημαντικό να τα διδάξετε να πίνουν πολλά υγρά πριν και κατά τη διάρκεια των υπαίθριων δραστηριοτήτων, ακόμα κι αν δεν διψούν. Τα παιδιά πρέπει επίσης να φορούν ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα κ καπέλο. Εάν ένα παιδί αισθάνεται υπερθέρμανση τις μέρες με ζέστη και υγρασία, θα πρέπει να έρθει σε εσωτερικό χώρο, να ξεκουραστεί και να ενυδατωθεί. Τα παιδιά που υποφέρουν από ηλιακά εγκαύματα που προκαλούν φουσκάλες ή που συνοδεύονται από ναυτία, σύγχυση, πονοκεφάλους, έντονο πόνο ή ρίγη θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Η τακτική εφαρμογή αντηλιακού είναι σημαντική για τα παιδιά υπό την επίβλεψή σας και είναι μια καλή συνήθεια για να διδάξετε στα παιδιά από μικρή ηλικία.
Extra tip 1:
Τρόπος εφαρμογής αντηλιακού
Αν δυσκολεύεσαι να βάλεις αντηλιακό στο παιδί επειδή προσπαθεί να το αποφύγει κ διαμαρτύρεται συνεχώς, ένας καλός τρόπος είναι να το απλώσεις με ένα πινέλο. Ακριβώς όπως απλώνεις το μακιγιάζ σου, εγώ έχω πάρει ένα πινέλο μακιγιάζ κ είναι ο μόνος τρόπος που κατάφερα να βάλω αντιλιακο στο πρόσωπο του χωρίς να γκρινιάζει!
Extra tip 2:
Προσέχουμε πάντα όταν έχει αρκετή ζέστη να ΜΗΝ σκεπάζουμε το καρότσι όταν είναι το παιδί μέσα. Το να πετάτε ένα κάλυμμα πάνω από το καρότσι όταν βρίσκεστε έξω με το μωρό σας μπορεί να φαίνεται σαν ένας προφανής τρόπος να το κρατήσετε δροσερό και προστατευμένο από τον ήλιο μια καυτή καλοκαιρινή μέρα. Δεδομένου ότι τα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν μπορούν να φορέσουν αντηλιακό, πολλές μαμάδες και μπαμπάδες φροντίζουν να είναι πλήρως σκιασμένο το καρότσι.
Ο Svante Norgren, παιδίατρος στο νοσοκομείο Astrid Lindgren Children’s Hospital στη Στοκχόλμη, υποστηρίζει ότι ακόμη και μια λεπτή μουσελίνα μπορεί να κάνει τις συνθήκες μέσα σε ένα καρότσι ανυπόφορες και να θέσει το μωρό σε κίνδυνο. Στην πράξη η θεωρία του Norgren διαπίστωσε ότι μετά από 90 λεπτά, ένα ακάλυπτο καρότσι έφτασε στους 22°C, ενώ ένα καρότσι με λεπτό κάλυμμα έφτασε τους 34°C σε μόλις 30 λεπτά. Μετά από μια ώρα στον ήλιο, είχε φτάσει τους 37°C!
Τσιμπήματα μελισσών
Με το καλοκαίρι έρχονται κ οι μέλισσες, είναι απλώς ένα γεγονός της ζωής. Όσοι από εμάς τους έχει τσιμπήσει ποτέ μέλισσα, ξέρουμε πόσο οδυνηρό μπορεί να είναι. Η μεγαλύτερη ανησυχία όταν πρόκειται για τσιμπήματα μέλισσας είναι η αναφυλαξία. Η αναφυλαξία είναι η αλλεργική αντίδραση στα τσιμπήματα της μέλισσας και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Σημάδια αναφυλαξίας:
- Πρήξιμο των χειλιών
- Φαγούρα στο λαιμό
- Μπλε χείλη
- Σοβαρές κυψέλες γύρω από την πληγείσα περιοχή
- Οίδημα προσώπου
Για ένα φυσιολογικό τσίμπημα όταν δεν υπάρχει αναφυλαξία, ξεπλύνετε την πληγείσα περιοχή με ζεστό σαπούνι και νερό. Παγώστε την περιοχή και παρακολουθήστε το παιδί σας για σημεία αναφυλαξίας.
Αν το τσίμπημα είναι από μέλισσα βάζουμε μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό ή αμμωνία, γιατί το δηλητήριο είναι όξινο.
Αν το τσίμπημα είναι από σφήκα βάζουμε ξύδι καθώς το δηλητήριο είναι αλκαλικό.
Η αναφυλαξία μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετά από ένα τσίμπημα. Εάν δείτε μια αλλεργική αντίδραση να συμβαίνει σπεύσατε στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο.
Δαγκώμα από σκυλί
Κατά τους θερινούς μήνες, τα σκυλιά είναι πιο συχνά έξω και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων. Τα δαγκώματα σκυλιών αυξάνονται επίσης το καλοκαίρι, καθώς υπάρχουν περισσότεροι άγνωστοι επισκέπτες γύρω από τα σκυλιά κατά τη διάρκεια των πάρτι στο σπίτι ή στη βόλτα. Επίσης, η ζέστη μπορεί επίσης να κάνει τα σκυλιά να γίνουν πιο ευερέθιστα και εύθυμα. Τα παιδιά είναι τα πιο πιθανά θύματα δαγκωμάτων σκύλου και είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν σοβαρά καθώς είναι αρκετά αυθόρμητα στη συμπεριφορά τους.
Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά τους ακόλουθους κανόνες για να είναι ασφαλή με τους σκύλους:
- Να ζητάς πάντα άδεια πριν χαϊδέψεις το σκύλο κάποιου άλλου
- Μην προσπαθήσετε να χαϊδέψετε ένα σκυλί που είναι δεμένο, κοιμάται, τρώει, πίσω από φράχτη ή μέσα σε όχημα
- Μην αρπάζετε την τροφή, τα κόκαλα ή τα παιχνίδια ενός σκύλου
- Τέλος, μην πειράζετε και μην κυνηγάτε σκύλους.
Πότε να επισκεφτείτε γιατρό
Εάν υποψιάζεστε τραυματισμό στο κεφάλι οποιουδήποτε είδους, καλέστε έναν ιατρό για να καθορίσει εάν χρειάζονται πρόσθετη φροντίδα. Είναι πάντα καλύτερο να αναζητάτε φροντίδα νωρίς παρά αργά.
Εάν το παιδί σας είχε πτώση λόγω δραστηριότητας, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα εάν:
- Πονοκέφαλος ή «πίεση στο κεφάλι»
- Τάση για έμετο ή έμετος
- Διαταραχή στην ισορροπία ή ζάλη
- Διπλωπία ή θολή όραση
- Ευαισθησία στο φως ή στους ήχους
- Σύγχιση
- Αίσθηση νωθρότητας ή αυξημένη κόπωσης από τη συνηθισμένη
- Δυσκολία στη συγκέντρωση ή διαταραχή μνήμης
- Διαταραχή ομιλίας
- Δυσκολία αφύπνισης
- Κρίσεις ή σπασμοί
- Αδυναμία σε μία πλευρά του σώματος
Πρόληψη ατυχημάτων δεν σημαίνει, φοβάμαι τα πάντα, σημαίνει, σκέφτομαι πριν κάνω κάτι, για να αποφύγω ένα ατύχημα
Δευκρίνισε ο κύριος Χατζής Αναστάσιος, Παιδίατρος – Εντατικολόγος, πρώην Συντονιστής – Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»
[…] Δες επίσης: “Παιδιά και καλοκαιρινά ατυχήματα: Τι να… […]