Αισθητηριακά μπαλόνια

Δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε στο να αγγίξουμε ένα χαριτωμένο ζώο, ένα  πέταλο ενός λουλουδιού ή τα διάφορα υφάσματα σε ένα μαγαζί με ρούχα. Μέσω της αίσθησης της αφής, μαθαίνουμε για τον κόσμο γύρω μας. Και φυσικά τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση.

Στην πραγματικότητα, η εξερεύνηση μέσω της αφής, βοηθάει τα παιδιά να βιώνουν το περιβάλλον τους. Συλλέγουν πληροφορίες για το περιβάλλον και είναι σε θέση να κάνουν συνδέσεις και να ταξινομούν πράγματα.
Η αίσθηση της αφής είναι απαραίτητη για την καθημερινή μας ζωή, καθώς είναι μια σύνδεση μεταξύ του σώματός μας και του έξω κόσμου. Έτσι, όταν τα παιδιά αισθάνονται ή αγγίζουν κάτι, συγκεντρώνουν πολλαπλές ενημερωτικές ενδείξεις για κάθε αντικείμενο. Είναι το αντικείμενο μαλακό, σκληρό, αδρή, υγρό, λείο, μεταξένιο και ούτω καθεξής.

Η απτική διέγερση είναι εξαιρετικά σημαντική για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Καθώς η «ευαίσθητη περίοδος» από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των πέντε ετών είναι η αισθητηριακή βελτίωση.

Έτσι, για να διευκολυνθεί αυτή η βελτίωση, θα πρέπει να ορίσουμε προσκλήσεις στο παιδί κ ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε είναι μέσω του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι είναι δουλειά του παιδιού!

Dr. Maria Montessori

Αισθητηριακά μπαλόνια

Τα αισθητηριακά μπαλόνια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για αισθητηριακό παιχνίδι για οποία παιδιά δεν θέλουν να αγγίξουν απευθείας τα υλικά.
Για παράδειγμα, εάν στο παιδί σου δεν αρέσει η αίσθηση της άμμου, μπορείς να γεμίσεις με άμμο ένα μπαλόνι. Κ να του το δώσεις ώστε να αισθανθεί χωρίς να χρειάζεται να ακουμπήσει την άμμο.

Γεμίζουμε λοιπόν τα μπαλόνια με διαφορά υλικά όπως καλαμπόκι, πλιγούρι, άμμο, ρύζι, αλεύρι, κορν φλεικς κ ότι άλλο επιθυμούμε.

Αισθητηριακά μπαλόνια

Για παιδιά μικρότερα των 2 τα βοηθάει καθώς τα μπαλόνια έχουν διαφορετική αίσθηση. Για τα μεγαλύτερα μπορείτε να κάνετε περισσότερες δραστηριότητες όπως να έχετε κάρτες με τα υλικά κ να κάνουν αντιστοίχηση ή να έχετε τα υλικά μέσα σε μπολ κ να κάνουν ξανά αντιστοίχηση.

6 μηνών

Δώσε στο παιδί τα μπαλόνια ώστε να νιώσει τις διαφορετικές υφές.

2 ετών

Δώσε στο παιδί τρία μπαλόνια με διαφορετικές υφές και ζητησέ του να ταιριάζει το μπαλόνι με το περιεχόμενο του μπολ ανάλογα με την αίσθηση που του αφήνει το κάθε μπαλόνι. Προσπάθησε να του κάνεις ερωτήσεις ώστε να σου περιγράφει αυτό που αισθάνεται. Πρόσθεσε κ εσύ νέες λέξεις ώστε να το βοηθήσεις να αναπτύξει το λεξιλόγιο του.

3 ετών

Δοκίμασε ακριβώς την ίδια δραστηριότητα απλά δεσε τα μάτια του παιδιού ώστε να κάνει την αντιστοίχηση μόνο με την αφή, χωρίς τη βοήθεια της όρασης.

4 ετών

Βάλε υλικά τα οποία μοιάζουν μεταξύ τους για μεγαλύτερη πρόκληση κ δυσκολία.

Για μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να τους δώσεις να γεμίσουν τα μπαλόνια με νερό κ έπειτα να τα βάλουν στην κατάψυξη. Την επόμενη μέρα θα τα βγάλετε κ θα έχουν γίνει πάγος κ είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε για την αλλαγή κατάστασης του νερού, την θερμοκρασία κ.α.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα μέσα από το παιχνίδι παρά μέσα από οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Μέσω της δύναμης του απτικού παιχνιδιού πυροδοτούν πολλαπλά αισθητηριακά ερεθίσματα. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την έμφυτη ευαισθησία του παιδιού στην απόκτηση και τη βελτίωση των αισθητηριακών δεξιοτήτων κατά τα πρώτα πέντε με έξι χρόνια, αφού μόλις κλείσει το «παράθυρο», το ενδιαφέρον και η ικανότητα απορρόφησης της δεξιότητας εκλείπουν.

Ότι κάνουν τα χέρια, το θυμάται το μυαλό

Dr. Maria Montessori

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *