Sensory play με χιόνι

Το sensory play / αισθητηριακό παιχνίδι είναι ένας διασκεδαστικός, ασφαλής τρόπος για να αναπτύξετε την αίσθηση της όσφρησης, της ακοής, της αφής και της όρασης του παιδιού σας.

Τι να περιμένετε από το sensory play;

Το sensory play / αισθητηριακό παιχνίδι είναι μια δραστηριότητα που χρησιμοποιεί διαφορετικές αισθήσεις των παιδιών ώστε να αλληλεπιδράσουν με τον κόσμο γύρω τους. Οι τρεις κύριες αισθήσεις που χρησιμοποιούνται στο αισθητηριακό παιχνίδι είναι η αφή, η γεύση και η όσφρηση. Την ώρα του sensory play θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές και άνετο για το παιδί σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη sensory play / αισθητηριακού παιχνιδιού για παιδιά. Γι αυτό αν μια δραστηριότητα που ετοιμάσατε κ δεν έδειξε το παιδί ενδιαφέρον δεν πρέπει να σας πτοεί. Κάθε παιδί έχει άλλα ενδιαφέροντα κ καλό θα ήταν παρατηρούμε τα παιδιά κ να προσαρμόζουμε κάθε παιχνίδι σε αυτές.

Sensory play με χιόνι στο σπίτι

Αγαπούν τα παιδιά το χιόνι; Εννοείται! Τα παιδιά τρελαίνονται με την ιδέα να παίζουν στο χιόνι και προσπαθούν να το μιμηθούν με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Πρέπει λοιπόν να είμαστε λίγο δημιουργικοί για να φέρουμε λίγη τεχνητή χιονόπτωση στο σπίτι μας.

Γιατί ο καιρός δεν συνεργάζεται κ ο γιος μου ζητάει να πάμε στα χιόνια καθημερινά.

Είναι μια προκλητική δουλειά για τους γονείς και τους φροντιστές, επειδή υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που σχετίζονται με τις συνταγές για κατασκευή ψεύτικου χιονιού κ τα χημικά. Ευτυχώς, μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ένα μαγικό τεχνητό χιόνι στο σπίτι χωρίς επικίνδυνα χημικά ή πιθανούς κινδύνους.

Sensory play με χιόνι

Χημικές ουσίες

Ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χιονιού που κυκλοφορεί στην αγορά μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα παιδιά. Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, αλλεργικές αντιδράσεις και εγκαύματα όταν καταποθούν ή εισπνευστούν από μωρά, νήπια ή παιδιά με άσθμα ή άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Έτσι, παρόλο που η χρήση τεχνητού χιονιού σε εσωτερικούς χώρους ακούγεται υπέροχη ιδέα, τα περισσότερα από τα προϊόντα τεχνητού χιονιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Μερικές από τις πιο κοινές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τεχνητού χιονιού είναι:

Αιθυλενογλυκόλη – Βρίσκεται στο αντισηπτικό και μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν καταποθεί από παιδιά.

Πολυαιθυλενογλυκόλη – Βρίσκεται στα περισσότερα εμπορικά προϊόντα τεχνητού χιονιού. Αυτή η χημική ουσία είναι γνωστό ερεθιστικό για τα μάτια και το δέρμα.

Τριμεθυλολοπροπάνιο – Χρησιμοποιείται ως παράγοντας αφρισμού σε εμπορικά προϊόντα παραγωγής χιονιού. Είναι γνωστό ερεθιστικό του αναπνευστικού και των ματιών.

Χλωριούχο νάτριο – Βρίσκεται στο επιτραπέζιο αλάτι, αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρο κατά την κατάποση.

Χλωριούχο κάλιο – Βρίσκεται στα λιπάσματα. Είναι ερεθιστικό για τα μάτια και το δέρμα.

Οπότε τι καλύτερο από το να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό χιόνι κ να μην ανησυχείς για τίποτα από τα παραπάνω!

Ακολουθούν 2 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας αφράτη χιονισμένη χώρα των θαυμάτων στο σπίτι χωρίς να ανησυχείτε για επικίνδυνες παρενέργειες από τη χρήση οτιδήποτε τοξικού ή μη ασφαλούς για τα παιδιά.

– Πρώτος τρόπος

Sensory play με χιόνι

Είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος που θα βρεις εκεί έξω για ένα πετυχημένο sensory play με χιόνι. Και φυσικά ο πιο ακίνδυνος τρόπος για μικρότερα παιδιά καθώς το μόνο που θα χρειαστεί είναι μαγειρική σόδα και νερό!

Υλικά:

Εκτέλεση: Η αναλογία είναι 3 προς 1, δηλαδή 3 κούπες σόδα προς 1 κούπα νερό. Μπορείς να το προσαρμόσεις ανάλογα με το πόση ποσότητα θέλεις να φτιάξεις. Το 1 κιλό μαγειρική σόδα είναι περίπου τρεις κούπες.

Βάζουμε τη σόδα και το νερό σε ένα μπολ κ ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Και είναι έτοιμο για παιχνίδι!

– Δεύτερος τρόπος

Sensory play με χιόνι

Και ο δεύτερος τρόπος χρειάζεται μόλις δύο υλικά. Η αλήθεια είναι ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείς ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Θα χρειαστείς μαγειρική σόδα και μαλακτική κρέμα μαλλιών.

Υλικά:

Εκτέλεση: Η αναλογία σε αυτή τη περίπτωση είναι 3 προς 1/2. Δηλαδή θα χρειαστεί τρεις κούπες μαγειρική σόδα και μισή κούπα μαλακτική κρέμα μαλλιών. Το 1 κιλό μαγειρική σόδα είναι τρεις κούπες και αν θες να φτιάξεις ποσότητα για να γεμίσεις ένα πυρέξ για παράδειγμα καλό θα ήταν να πάρεις 2 κιλά μαγειρική σόδα. Το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 4€.

Βάζουμε και πάλι τα υλικά σε ένα δοχείο κ τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ώρα για παιχνίδι με χιόνι!

Δείτε εδώ κ άλλους τρόπους για sensory play στο σπίτι ή στην τάξη!

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *