Ο Oliver Jeffers είναι καλλιτέχνης και συγγραφέας, πιο συγκεκριμένα ασχολείται με τη ζωγραφική, τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, την εικονογράφηση, το κολάζ, τη παραστατική τέχνη και τη γλυπτική.

Ποιός είναι ο Oliver Jeffers;

Γεννήθηκε το 1977 στην Αυστραλία, μετακόμισε με την οικογένεια του στο Μπέλφαστ στης Βόρειας Ιρλανδίας όπου και μεγάλωσε. Τώρα ζει και εργάζεται στο Μπρούκλιν, με την γυναίκα του και τα δύο παιδιά του.

Δηλώνει ότι ένιωθε από πάντα καλλιτέχνης αν και δεν υπήρξε παιδί των βιβλίων. Σαν παιδί του άρεσε να βγαίνει έξω, να παίζει και να μπλέκει σε διάφορες αταξίες. Η μόνη πειθαρχία που είχε ήταν όταν αφιερωνόταν στην ζωγραφική.

Μετά τις σπουδές του εργάστηκε ως illustrator σε γνωστές εφημερίδες και το 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο του παραμύθι “Πως να πιάσεις ένα αστέρι“. Από τότε ακολούθησαν αλλά 18 βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε αποκλειστικά ο ίδιος ενώ έχει κάνει την εικονογράφηση σε αρκετά άλλα. Κάποια από τα πιο γνωστά παραμύθια του είναι το “Βρισκόμαστε εδώ“, “Εσύ κ Εγώ“, “Πιγκουίνος Χάθηκε“, “Ουπς“, “Ένα παιδί από βιβλία“, Το αγόρι με τη ριγέ πυτζάμα

“Συνεχίζω να γράφω παιδικά βιβλία, συνεχίζω να φτιάχνω παιδικά βιβλία, γιατί τα έχω ακόμα μέσα μου.”

Oliver Jeffers

Τα παραμύθια του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από πενήντα γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Βραβεία

Αρκετά από τα παραμύθια του έχουν κατακτήσει στη κορυφή στη λίστα των New York Times Best Seller. Ενώ το 2008, ο Oliver Jeffers εμφανίστηκε στη λίστα των Times με τους «Καλύτερους Νέους Εικονογράφους Βιβλίων Εικόνων». Το 2017 το παραμύθι του “Βρισκόμαστε εδώ” κέρδισε το βραβείο του Time Magazine για το Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς στην κατηγορία των Παιδικών Βιβλίων.
Επίσης ως ανεξάρτητος εικονογράφος έχει εργαστεί για γνωστές εφημερίδες  όπως οι The Guardian, New York Times, The Telegraph κ.α.

Το “Πιγκουίνος Χάθηκε” έγινε το πρώτο βιβλίο του Oliver Jeffers που έγινε animation από το Studio AKA με έδρα το Λονδίνο.
Έχει κερδίσει περισσότερα από 40 διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου ενός BAFTA για το καλύτερο animation το 2009.

“Η τέχνη έχει να κάνει με το να θέτεις ερωτήσεις και με το πώς κατανοούμε τον κόσμο μας και τη θέση μας σε αυτόν.”

Oliver Jeffers

Από την παραστατική τέχνη, μέχρι την εικονογράφηση και τη δημιουργία βιβλίων με εικόνες, τα έργα του έχουν εκτεθεί σε μουσεία σε όλο τον κόσμο όπως στο Μουσείο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Δουβλίνο, στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρετων στο Λονδίνο.

Τα βιβλία του είναι απλά και κατανοητά ακόμα και από τις πιο μικρές ηλικίες. Η εικονογράφηση είναι ξεχωριστή και διαφορετική.

Βρισκόμαστε Εδώ

Το “Βρισκόμαστε Εδώ” είναι το αγαπημένο του γιου μου. Ξεκινάει με μια εισαγωγή στη Γη και τη θέση της στο ηλιακό σύστημα. Έπειτα περιγράφει τα στοιχεία που σχηματίζουν τη Γη και ποιοι την κατοικούν. Εξηγεί ότι υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικά μεγέθη, χρώματα, κουλτούρα, τάξη όμως δεν πάρουμε όλοι να είμαστε ίσοι. Αυτό το βιβλίο δένει μαζί την απεραντοσύνη του κόσμου και όλους εμάς τους μικρούς άνθρωπους μαζί. Ενώ η γη είναι τεράστια και υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι που ζουν σε αυτή, είμαστε όλοι μαζί. Ο Oliver Jeffers προσπαθεί να μας θυμίσει να είμαστε καλοί και ότι δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Ένα παρήγορο μήνυμα τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Δώσε μια ευκαιρία στα βιβλία του αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

“Η περιέργεια είναι το πιο σίγουρο σημάδι ευφυΐας.”

Oliver Jeffers

Πληροφορίες

  • Οι πληροφορίες είναι από τη wikipedia κ την επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα, όπου μπορείς να βρεις εκτυπώσιμο υλικό για διάφορες δραστηριότητες. Βρες το εδώ.
  • Στην Ελλάδα τα παραμύθια του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος

Δες εδω κ άλλους δημιουργούς παραμυθιών!

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *