Eric Carle ένα όνομα μια ιστορία στο χώρο του παραμυθιού. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 70 βιβλία από τα οποία πολλά έχει γράψει ο ίδιος, έχει επίσης πουλήσει περισσότερα από 145 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο βιβλίο που εικονογραφήσει ήταν το Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις;” κ κυκλοφόρησε το 1967 κ έγινε bestseller. Ενώ το 1969 κυκλοφόρησε η “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη” ένα βιβλίο που είχε επιμεληθεί εξολοκλήρου ο ίδιος. Ακολούθησαν το “Ο ζωγράφος που ζωγράφισε ενα γαλάζιο άλογο“, το “Παρακαλώ, μπαμπά, ‘φερε μου το φεγγάρι“, το “Μια πολυάσχολη αράχνη” κ άλλα πολλά.

Ας το θέσουμε ως εξής: αν είσαι μυθιστοριογράφος, νομίζω ότι ξεκινάς με μια ιδέα 20 λέξεων, δουλεύεις σε αυτήν και καταλήγεις σε ένα μυθιστόρημα 200.000 λέξεων. Εμείς, οι άνθρωποι που δουλεύουμε με εικονογραφημένα βιβλία, ή τουλάχιστον εγώ, ξεκινάω με 200.000 λέξεις και τις μειώνω σε 20.

Eric Carle

Είναι Αμερικανός γεννημένος στη Νέα Υόρκη. Όμως μεγάλωσε στη Γερμανία όπου πήγε σχολείο και σπούδασε μέχρι που επέστρεψε ξανά στην Αμερική. Άρχισε την καριέρα του ως γραφίστας στην εφημερίδα The New York Times μέχρι που μπήκε στον κόσμο του παραμυθιού. 

Eric Carle: ένα όνομα μια ιστορία στο χώρο του παραμυθιού

Eric Carle

Ο ίδιος λέει:

”Με πολλά από τα βιβλία μου προσπαθώ να γεφυρώσω το χάσμα ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο. Για μένα το σπίτι αντιπροσωπεύει ή πρέπει να αντιπροσωπεύει ζεστασιά, ασφάλεια, παιχνίδια, πιασμένοι χέρι χέρι, αγκαλιά. Το σχολείο είναι ένας περίεργος και νέος χώρος για ένα παιδί. Θα είναι ένα χαρούμενο μέρος; Υπάρχουν νέοι άνθρωποι, δάσκαλος, συμμαθητές — θα είναι φιλικοί; 

Πιστεύω ότι το πέρασμα από το σπίτι στο σχολείο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τραύμα της παιδικής ηλικίας ενός ανθρώπου. Το πρώτο είναι, φυσικά, να γεννηθεί. Πράγματι, και στις δύο περιπτώσεις, αφήνουμε χώρο ζεστασιάς και προστασίας για κάποιον που είναι άγνωστος. Το άγνωστο συχνά φέρνει φόβο μαζί του. Στα βιβλία μου, προσπαθώ να αντιμετωπίσω αυτόν τον φόβο, να τον αντικαταστήσω με ένα θετικό μήνυμα. Πιστεύω ότι τα παιδιά είναι από τη φύση τους δημιουργικά και πρόθυμα να μάθουν. Θέλω να τους δείξω ότι η μάθηση είναι πραγματικά συναρπαστική και διασκεδαστική”

Δες και άλλους δημιουργούς παραμυθιών εδώ..


Είναι ένας συγγραφέας που τα παιδιά αγαπούν από πολύ μικρή ηλικία. Έχει βρει τον τρόπο να τους μιλάει, να τα συναρπάζει κ να κρατάει το ενδιαφέρον τους ζωντανό. Πριν γίνω μαμά δεν ήξερα το έργο του, τον αγάπησα κ εγώ όταν είδα πόσο πολύ τον αγάπησε ο γιος μου. Τον αγάπησα μέσα από τα μάτια του κ πραγματικά δεν περνάει βράδυ που δεν θα διαβάσουμε ένα βιβλίο του πριν τον ύπνο. Αν ήξερες ήδη τον Eric Carle ελπίζω να έμαθες κάτι παραπάνω γι’ αυτόν σήμερα, εάν δεν τον ήξερες ελπίζω αυτό το κείμενο να γίνει η αφορμή που θα τον γνωρίσεις κ θα αγοράσεις τα παραμύθια του κ ίσως τον αγαπήσεις όπως εμείς. 

Έχουμε μάτια, και κοιτάμε πράγματα όλη την ώρα, όλη μέρα. Και απλά πιστεύω ότι ό,τι αγγίζει τα μάτια μας πρέπει να είναι όμορφο, καλόγουστο, ελκυστικό και σημαντικό

Eric Carle

Πληροφορίες

  • Στην Ελλάδα τα παραμύθια του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
  • Οι πληροφορίες είναι από τη wikipedia κ από την επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα στην οποία μπορείς να βρεις κ να εκτυπώσεις υλικό για διάφορες δραστηριότητες. Πάτα εδώ για να μεταφερθείς -> eric-carle.com

Δες επίσης: “Η συγγραφέας Lucy Brownridge και τα πορτρέτα ζωγράφων”

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *