Η Debi Gliori γεννήθηκε το 1959 στη Σκωτία κ πιο συγκεκριμένα στη Γλασκώβη όπου κ μεγάλωσε. ίναι συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων.
Άρχισε να γράφει παιδικά βιβλία το 1976 και φοίτησε στη σχολή Καλών Τεχνών στο Εδιμβούργο από το 1979 έως το 1984. Στη συνέχεια πήρε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Μιλάνο όπου κ αρχίζει να εργάζεται. Το 1989 υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με τον εκδοτικό οίκο Walker Books.

Η Debi Gliori είναι ο δημιουργός πολλών παιδικών βιβλίων ενω έγραψε μια σειρά βιβλίων για μεγαλύτερα παιδιά με το όνομα Pure Dead.

Σήμερα ζει στο East Lothian, λίγο έξω από το Εδιμβούργο της Σκωτίας με τα πέντε παιδιά της.

Η παλέτα της Gliori αποτελείται κυρίως από παστέλ χρώματα. Το χιούμορ, η προσοχή στη λεπτομέρεια κ η οικεία αίσθηση που μένει σε κάθε αναγνώστη θεωρούνται σήμα κατατεθέν της δουλειάς της.

Όπως πολλά εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, η πλειονότητα των βιβλίων του Gliori αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των παιδιών. Όπως το φόβο για το σκοτάδι, να αποδέχονται τα νέα αδέρφια, να αντιμετωπίζουν τους νταήδες και να κάνουν φίλους.

Η ίδια λέει:

«Ποτέ δεν αμφισβήτησα το κίνητρό μου για το γράψιμο – είναι τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου όσο η αναπνοή και το φαγητό.
Με πέντε παιδιά, η επιλογή να εργάζομαι μακριά από το σπίτι ήταν αδιανόητη. Θέλω να είμαι κοντά στα παιδιά μου και να τα βλέπω και να θαυμάζω καθώς μεγαλώνουν. Το γράψιμο για παιδιά είναι μια φυσική επέκταση αυτής της διαδικασίας.”

θα σ’ αγαπώ ό,τι κ αν γίνει

Debi Gliori

Έχει γράψει κ εικονογραφίσει πάνω από 70 παιδικά  βιβλία κ έχει κάνει χιλιάδες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
Εμείς την γνωρίσαμε κ την αγαπήσαμε  μέσα από το βιβλίο “Θα σ’ αγαπώ ότι κ αν γίνει“. Δεν άργησε να γίνει ένα από τα αγαπημένα βιβλία του γιου μου κ όταν θέλει να διαβάσουμε το συγκεκριμένο μου λέει να διαβάσουμε τη “Μαμά”.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο διερευνά το άγχος σχετικά με τα όρια της αγάπης ενός γονέα – ειδικά αν μπορεί να επιβιώσει από μια περίοδο κακής συμπεριφοράς. Με ένα ευγενικό, με ομοιοκαταληξία κείμενο και εικονογραφήσεις που αποπνέουν μια ζεστασιά, δίνει μια καθησυχαστική απάντηση.

Το βασικό μήνυμα πίσω από αυτό το απλό και όμορφο βιβλίο για παιδιά είναι ότι η αγάπη που νιώθει ένας γονιός για ένα παιδί είναι συνεχής και δεν πεθαίνει ποτέ, ό,τι κι αν συμβεί.
Οι δύο χαρακτήρες του βιβλίου είναι η μαμά και ένα παιδί. Ο μικρός είναι αναστατωμένος κ γκρινιάρης, κ λέει «κανείς δεν με αγαπάει». Η μαμά παρέχει διαβεβαίωση ότι ο μικρός θα είναι πάντα αγαπημένος, γκρινιάρης ή όχι.
Ο μικρός κάνει πολλές ερωτήσεις «τι θα γινόταν αν…;»: «Αν γίνω ζωύφιο, ή αρκούδα, ή κροκόδειλος, θα με αγαπούσες ακόμα;» Η μαμά εξηγεί με παρηγοριά ότι η αγάπη της δεν θα φύγει ποτέ, ό,τι κι αν γίνει.

Η συγγραφέας θίγει το δύσκολο ζήτημα του τι συμβαίνει στην αγάπη όταν πεθαίνει ένας γονιός. Τότε η μαμά παίρνει αγκαλιά το μικρό, πάνε στο παράθυρο κ του δείχνει τον νυχτερινό ξάστερο ουρανό. Εξηγεί ότι τα αστέρια βρίσκονται πολύ μακριά όμως το φως τους μας δίνει τόση ζεστασιά.

Το βιβλίο τελειώνει με τις λέξεις:

Όπου κ αν είμαι, όπου κ αν είσαι, τ’ αστέρια αυτά, όπως θα σε φωτίζουν, την αγάπη μου για σένα θέλω πάντα να θυμίζουν.

You might also enjoy:

2 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *