5 δραστηριότητες με τσόφλια από αυγά. Ίσως να μην έχεις σκεφτεί ποτέ ότι τα τσόφλια αυγών θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλούς σκοπούς και τρόπους χρήσης μόλις αφαιρεθεί το περιεχόμενό τους.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα φτιάξεις κέικ ή ομελέτα ή οτιδήποτε φρόντισε να φυλάξεις τα τσόφλια των αυγών προτού σκεφτείς να τα πετάξεις. Ας τα χρησιμοποιήσεις για μια πολύτιμη εμπειρία μάθησης και παιχνιδιού με το παιδί.

5 δραστηριότητες με τσόφλια από αυγά

Αν το παιδί σου είναι όπως και το δικό μου πρόθυμο να συμμετάσχει στην προετοιμασία του φαγητού, αν ήδη ξέρει πως να ξεφλουδίζει αυγά, να σπάει ή να κόβει, τότε σίγουρα θα του αρέσει τόσο η προετοιμασία όσο και οι δραστηριότητες που ακολουθούν.
Το παιδί θα ανταποκριθεί στην πρόκληση και θα βρει τη διαδικασία διεγερτική για τις αισθήσεις του. Καθώς εξασκεί τον συντονισμό χεριού-ματιού, η δραστηριότητα του επιτρέπει επίσης να περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί σας στην κουζίνα.

Εν τω μεταξύ, καθώς το εκπαιδεύετε για τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης των υλικών, το αναπτυσσόμενο μυαλό του θα μυηθεί στην έννοια του «κύκλου της ζωής». Μπορεί να αρχίσει να ασκεί μια οικολογική συνήθεια ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

5 δραστηριότητες με τσόφλια αυγών

1. Ζωγραφίζοντας τα αυγά

Ας δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε την δική μας messy ζωγραφική με τσόφλια αυγών. Ας διασκεδάζουμε ζωγραφίζοντας και ας αφήσουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών να κάνει τα μαγικά της.

Υλικά:

Εκτέλεση: Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την δραστηριότητα. Πρώτα απλώνουμε μέσα σε ένα ταψί μια λαδόκολλα κ από πάνω βάζουμε τα αυγά. Δίνουμε στο παιδί τα πινέλα και τα χρώματα και ξεκινάμε να ζωγραφίζουμε.

2. Ας σπάσουμε τα αυγά

Γιατί έχει τόση πλάκα κ κάποια ικανοποίηση να σας πράγματα; Με αυτή τη δραστηριότητα θα χαρούν τα παιδιά πιο πολύ από κάθε άλλη. Είναι ελεύθερα να κάνουν ότι θέλουν αρκεί να σπάσουν τα αυγά. Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες του γιου μου.

Υλικά:

Εκτέλεση: Εύκολο και γρήγορο για να ετοιμαστεί και πάνω απ όλα διασκεδαστικό. Απλά βάζουμε τα τσόφλια μέσα σε ένα ταψί και δίνουμε στο παιδί ένα παιδικό σφυρί ώστε να τα σπάσει. Εδώ εγώ έχω τυλίξει το ταψί με τα αυγά με διάφανη μεμβράνη για να μην πεταχτεί κάποιο τσοφλι στα μάτια του. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις σακούλες τροφίμων με zip για περισσότερη ασφάλεια.

3. Μωσαϊκό από χρωματιστά τσόφλια αυγών

Τα παιδιά θα δείξουν σίγουρα ενδιαφέρον γι αυτή την τέχνη, η οποία είναι παρόμοια με την τεχνική του κολάζ. Εδώ χρησιμοποιούνται υλικά που επιτρέπουν τη δημιουργικότητα και τα αποτελέσματα ενός ψηφιδωτού έργου είναι ξεχωριστά κ σπουδαία.

Τα μωσαϊκά έχουν δημιουργηθεί και χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητικά κ ως τέχνη σε όλο τον κόσμο και από την αρχαιότητα. Αυτή η δραστηριότητα είναι ιδανική για να γνωρίζουν τα παιδιά αυτή την τέχνη κ να τους δείξουμε έργα από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, την αρχαία Ελλάδα ή του διάσημου Ισπανού καλλιτέχνη Gaudi.

Υλικά:

Εκτέλεση: Υπάρχουν δύο τρόποι για αυτή την δραστηριότητα ανάλογα την ηλικία του παιδιού κ τις ικανότητες του.

1ος τρόπος: Αυτό τον τρόπο χρησιμοποίησα εγώ και φαίνεται και στις φωτογραφίες, χρειάστηκα μόλις 3 υλικά. Παίρνουμε ένα χαρτόνι κανσον κ σχεδιάζουμε ένα μεγάλο αυγό και το κόβουμε. Έπειτα βάζουμε από την πίσω μεριά αυτοκόλλητο για ντύσιμο βιβλίων και είναι έτοιμο. Το δίνουμε στο παιδί να κολλήσει τα τσόφλια και να φτιάξει ότι σχέδιο θέλει.

2ος τρόπος: Αυτή τη φορά θα βάλουμε κόλλα ώστε να κολλήσει το παιδί και να δημιουργήσει το μωσαϊκό. Είναι κατάλληλο για παιδιά πιο μεγάλης ηλικίας ή για παιδιά που έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση της κολλάς.

4. Αυγά με πάγο

Εδώ προσπάθησα να συνδυάσω αρκετά διαφορετικά υλικά και υφές. Το παιδί έρχεται σε επαφή με τα υλικά που κρύβονται στα αυγά και προσπαθεί να μαντέψει τι ειναι. Αλλά επίσης και με τον πάγο, όπου μαθαίνει το πώς λιώνει με το νερό και ακόμα καλύτερα με το αλάτι.

Εκτέλεση: Γέμισα καθένα από τα 6 αυγά με νερό και ένα από τα παρακάτω υλικά:

  • Βρώμη
  • Ηλιόσπορους
  • Φάβα
  • Κινόα
  • Κουρκουμάς
  • Κραμπερι

Έπειτα τα έβαλα στην κατάψυξη για να παγώσουν. Την επόμενη ημέρα ετοίμασα τη δραστηριότητα βάζοντας τα σε ένα ταξί και μαζί έδωσα νερό και αλάτι.

Ο μικρός πρώτα καθάρισε τα αυγά και γεμάτος απορία με ρωτούσε τι βρίσκεται μέσα σε κάθε αυγό. Έπειτα χρησιμοποίησε το νερό και το αλάτι ώστε να λιώσει ο πάγος και να δει τι κρύβεται μέσα.

5. Ο κόσμος των δεινοσαύρων

Ήρθε και για μας το πλήρωμα του χρόνου και ο γιος μου άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τους δεινόσαυρους. Έχουμε πάρει παραμύθια, φιγούρες, απολιθώματα αυγών, βλέπει σειρές στην τηλεόραση και όλα τα σχετικά. Σίγουρα με καταλαβαίνεις και γνωρίζεις καλά πόσο συναρπαστικός είναι για τα παιδιά ο κόσμος των δεινοσαύρων. Έτσι λοιπόν όταν έψαχνα άλλη μια δραστηριότητα για να κάνουμε με τα τσόφλια από τα αυγά είδα στο ίντερνετ αυτή. Αμέσως κατάλαβα ότι ο γιος μου θα ξετρελαθεί με κάτι τέτοιο και το υλοποιήσα.

Υλικά:

Υλικά για τη λάσπη(Oobleck):

  • 1 κούπα κορν φλάουρ
  • 1/2 κούπα νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά για να φτιάξουμε τη λάσπη. Όταν ομογενοποιηθούν μεταφέρουμε το μίγμα στο σκεύος που θα φτιάξουμε τη δραστηριότητα. Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα και δημιουργούμε τον κόσμο των δεινοσαύρων.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η δραστηριότητα λερώνει. Λερώνει τα χέρια του παιδιού, τα ρούχα, ότι βρίσκεται γύρω γύρω. Οπότε καλό θα ήταν αν δεν αντέχετε κάτι τέτοιο μέσα στο σπίτι να το κάνετε στο μπαλκόνι ή στην αυλή όπου όλα καθαρίζονται πιο εύκολα. Πάντως σας εγγυώμαι ότι το παιδί θα το λατρέψει και θα ασχοληθεί αρκετή ώρα!

Δες εδώ: ” Sensory play με Oobleck”

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *