Αν θες να μιλήσεις στο παιδί σου για τους πρόσφυγες, για το τι συμβαίνει, για το ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν αλλά δεν βρίσκεις τα λόγια κ τον τρόπο. Υπάρχει ένα παραμύθι που γράφτηκε το 2019 από ένα δάσκαλο μαθηματικών κ εξηγεί με σύντομο, περιεκτικό κείμενο κ περιγραφικες εικόνες το ταξίδι κ την ανάγκη για αποδοχή που ψάχνουν αυτά τα παιδιά.

Παλμίρ

Ο Παλμίρ του συγγραφέα Gilles Baum και εικονογραφημένο από την Amandine Piu είναι ένα παραμύθι που προσπαθεί να απεικονίσει τους διάφορους αγώνες και τις κακουχίες που συνοδεύουν τη ζωή ενός παιδιού πρόσφυγα. Υποψήφιο για βραβείο Unicef 2019.

Η ιστορία

Χρησιμοποιώντας έναν αξιολάτρευτο πράσινο δράκο, με όμορφα απλοϊκή γλώσσα, με συγκινητικές εικονογραφήσεις, η ιστορία τον ακολουθεί καθώς αφήνει το σπίτι του πηγαίνει σε ένα τρομακτικό και γενναίο ταξίδι για να βρει ένα νέο, ασφαλές σπίτι και να δημιουργήσει φιλίες.

Αφηγούμαι, τους κάνω να δουν, να ακούσουν, να σκεφτούν.

Παλμίρ

Αυτό το βιβλίο λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και μπορεί να το απολαύσει όλη η οικογένεια.

Για τους πολύ μικρούς αναγνώστες είναι μια απλή κ όμορφη ιστορία ενός ταξιδιού και η προσπάθεια δημιουργίας νέων σχέσεων.

Για τα πιο μεγαλύτερα παιδιά, αυτό το βιβλίο εξηγεί με φιλικό προς τα παιδιά τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Διαβάζοντάς το ως ενήλικας, το βρήκα απίστευτα συγκινητικό και οι εικονογραφήσεις της Amandine ζωντανεύουν πραγματικά το βιβλίο.

Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία για τα δεινά των προσφύγων. Ένας δράκος κάνει ένα μακρύ ταξίδι με την κόκκινη βαλίτσα του για να βρει ένα ασφαλές νέο σπίτι. Είναι μια απλή  ιστορία με επιβλητικές εικονογραφήσεις και μικρό κείμενο που απεικονίζει τα δεινά των προσφύγων. Από την καταστροφή που αφήνουν πίσω τους, το δύσκολο ταξίδι που κάνουν, τον φόβο που αντιμετωπίζουν και τέλος την αποδοχή και το χέρι βοήθειας που τους προσφέρεται και πρέπει πάντα να τους προσφέρεται.
Ο Παλμίρ αφηγείται αυτή την ιστορία στην πιο απλή της μορφή. Με τρόπο που τα μικρά παιδιά μπορούν να κατανοήσουν και να απολαύσουν ως μια ιστορία φιλίας και αποδοχής.

Ο συγγραφέας

Ο Gilles Baum εργάζεται ως δάσκαλος σε σχολείο, οι σπουδές του ήταν πάνω στα μαθηματικά.
Αγάπησε την παιδική λογοτεχνία κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έργου βασισμένο στο βιβλίο Yakouba του Thierry Dedieu. Γνωρίστηκε με τον συγγραφέα κ θεωρεί τον εαυτό του μαθητή του μέχρι κ σήμερα.
Τα κείμενα του έχουν μια ευαισθησία στην προσέγγιση των χαρακτήρων.
Ο συγγραφέας ζει και εργάζεται στην Αλσατία.

Η εικονογράφος

Η Amandine Piu γεννήθηκε το 1982 στη Σαρδηνία. Ξεκίνησε τις σπουδές στο τμήμα Γραφιστικής κ Οπτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών. Όμως σύντομα το εγκατέλειψε για να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα στην Αλσατία, όπου αποφοίτησε από το εργαστήριο Εικονογράφησης της σχολής Καλών Τεχνών του Στρασβούργου. Όπως λέει η ίδια οι εικόνες τις έχουν
“Μια πρέζα ποίηση, μια χούφτα χρώματα και μια μεγάλη δόση χιούμορ.”

  • Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση
  • Μετάφραση Πανουσης Αλέξανδρος
  • Επιμέλεια Σωτηροπούλου Αγάπη

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *