Τα αντανακλαστικά του νεογέννητου, γνωστά και ως νεογνικά αντανακλαστικά, είναι φυσιολογικά και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του μωρού. Είναι οι μυϊκές αντιδράσεις του μωρού. Ακούσιες κινήσεις ή νευρολογικές αντιδράσεις σε ερεθίσματα όπως ήχο, φως, ξαφνική κίνηση, χάιδεμα ή άγγιγμα.

Τα μωρά αναπτύσσουν πολλά αντανακλαστικά για να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν στη ζωή έξω από τη μήτρα. Και φυσικά να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον. Τα νεογνικά αντανακλαστικά ή αρχέγονα αντανακλαστικά είναι αυτά με τα οποία το μωρό γεννιέται. Εξοπλίζεται από τη φύση για να επιβιώσει μέχρι να αναπτυχθούν οι σωματικές κ πνευματικές ικανότητες του.

Στα πρόωρα μωρά, η ανάπτυξη ορισμένων αντανακλαστικών μπορεί να καθυστερήσει ή μπορεί να διατηρήσουν το αντανακλαστικό για περισσότερο καιρό από το μέσο όρο.

Γιατί είναι σημαντικά τα νεογνικά αντανακλαστικά;

Οι παιδίατροι ελέγχουν τα αντανακλαστικά του μωρού για να προσδιορίσουν εάν ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα του μωρού λειτουργούν σωστά.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι νεογνικών αντανακλαστικών;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι νεογνικών αντανακλαστικών. Θα παρατηρήσετε πολλά από αυτά καθώς αλληλεπιδράτε με το μωρό σας και μπορεί να είναι πραγματικά χαριτωμένα να τα παρακολουθείτε. Ορισμένα αντανακλαστικά εμφανίζονται μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους της ανάπτυξης του μωρού, άλλα μπορεί να παραμείνουν για χρόνια, μέχρι την ενηλικίωση.

Οι επτά πιο συνηθισμένοι τύποι νεογνικών αντανακλαστικών είναι οι εξής:

Το αντανακλαστικό του Μorο

Νεογνικά αντανακλαστικά

Θα παρατηρήσετε το αντανακλαστικό Moro στις πρώτες 12 εβδομάδες μετά τη γέννησή του μωρού. Είναι επίσης γνωστό κ ως αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Το αντανακλαστικό Moro εμφανίζεται συνήθως όταν ένα μωρό τρομάζει από έναν δυνατό ήχο, απότομη κίνηση ή έντονο φως, ακόμα κ από το ίδιο του το κλάμα κάποιες φορές. Ως απάντηση στο ερέθισμα, το μωρό σηκώνει ξαφνικά τα χέρια και τα πόδια κ έπειτα τα κουλουριάζει προς το σώμα και μετά ρίχνει το κεφάλι πίσω. Μερικά μωρά εμφανίζουν ένα μη φυσιολογικό αντανακλαστικό Moro που αφορά μόνο τη μία πλευρά του σώματος. Άλλα μωρά μπορεί να μην έχουν καθόλου αντανακλαστικό Moro. Ορισμένες αιτίες ενός μη φυσιολογικού ή απουσίας αντανακλαστικού Moro μπορεί να περιλαμβάνουν λοιμώξεις, μυϊκή αδυναμία, τραυματισμούς από τον τοκετό, βλάβη των περιφερικών νεύρων και σπαστική εγκεφαλική παράλυση.

Πόσο διάστημα διαρκεί το αντανακλαστικό του Moro;
Το αντανακλαστικό Moro παρατηρείται συνήθως μέχρι το μωρό να γίνει περίπου πέντε έως έξι μηνών.

Το αντανακλαστικό του προσανατολισμού

Νεογνικά αντανακλαστικά

Αυτό το αντανακλαστικό του νεογέννητου ξεκινά αγγίζοντας ή χαϊδεύοντας τη γωνία του στόματος του μωρού ή όταν αγγίζει το δέρμα ή τη θηλή της μητέρας. Όταν ενεργοποιηθεί, θα παρατηρήσετε ότι το μωρό θα γυρίσει το κεφάλι του και θα ανοίξει το στόμα του για να ακολουθήσει την κατεύθυνση του χαϊδεύματος. Το αντανακλαστικό του προσανατολισμού βοηθά το μωρό να βρει το στήθος ή το μπιμπερό. Επίσης βοηθά στην προετοιμασία του για το πιπίλισμα.

Πόσο διάστημα διαρκεί το αντανακλαστικό του προσανατολισμού;
Στα μωρά συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερις μήνες. Μετά από αυτό, ο προσανατολισμός εκούσια παρά ως αποτέλεσμα ενός αντανακλαστικού.

Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος

Νεογνικά αντανακλαστικά

Αυτός ο τύπος αντανακλαστικού συνήθως ξεκινά όταν το μωρό είναι περίπου 32 εβδομάδων μέσα στη μήτρα της μητέρας. Εάν είστε έγκυος, μπορεί να δείτε το μωρό σας να πιπιλάει τους αντίχειρες ή τα χέρια του κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου. Όταν το μωρό γεννιέται, το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος συμβαίνει σε δύο στάδια. Πρώτον, όταν διεγείρεται η οροφή του στόματος ή όταν τοποθετείτε το στήθος της μητέρας ή ένα μπιμπερό στο στόμα του. Το μωρό θα τοποθετήσει τα χείλη πάνω από τη θηλή και θα τη σφίξει ανάμεσα στη γλώσσα και την οροφή του στόματος. Στη συνέχεια, το μωρό θα μετακινήσει τη γλώσσα του στη θηλή για να πιπιλίσει. Τα πρόωρα μωρά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να πιπιλίσουν και να καταπιούν σωστά. Γι’ αυτό ορισμένοι γιατροί συστήνουν έναν σωλήνα τροφοδοσίας που εισάγεται από τη μύτη στο στομάχι για να τους βοηθήσει να λάβουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Πόσο διάστημα διαρκεί το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος;
Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος συνήθως διαρκεί μέχρι το μωρό να γίνει τεσσάρων μηνών.

Το τονικό αντανακλαστικό του αυχένα

Νεογνικά αντανακλαστικά

Γνωστό και ως αντανακλαστικό ετοιμότητας συμβαίνει όταν το κεφάλι του μωρού γυρίζει προς τη μία πλευρά. Αυτό ενεργοποιείται όταν χαϊδεύετε ή χτυπάτε στο πλάι της σπονδυλικής στήλης του μωρού ενώ το μωρό βρίσκεται μπρούμυτα. Για παράδειγμα, αν το κεφάλι του μωρού στρίψει προς τα δεξιά, το δεξί χέρι θα τεντωθεί και μετά το αριστερό χέρι θα λυγίσει στον αγκώνα, σχηματίζοντας τη λεγόμενη θέση «φράχτη».

Πόσο διάστημα διαρκεί το αντανακλαστικό του αυχένα;
Μπορεί να διαρκέσει μέχρι το μωρό να γίνει περίπου πέντε έως έξι μηνών.

Το αντανακλαστικό της σύλληψης ή της λαβής

Νεογνικά αντανακλαστικά

Το αντανακλαστικό της σύλληψης ενεργοποιείται με το άγγιγμα της παλάμης ενός μωρού μπορεί να κάνει το μωρό να κλείσει αυτόματα τα χέρια του. Για παράδειγμα, όταν τοποθετείτε το δάχτυλό σας στην παλάμη του μωρού. Θα το πιάσει και θα κρατηθεί από το χέρι σας λόγω του αντανακλαστικού σύλληψης.

Πόσο διάστημα διαρκεί το αντανακλαστικό της λαβής;

Αυτό το αντανακλαστικό σύλληψης μπορεί να διαρκέσει έως ότου το μωρό γίνει περίπου τεσσάρων έως πέντε μηνών.

Το αντανακλαστικό του Babinski

Νεογνικά αντανακλαστικά

Το αντανακλαστικό Babinski συμβαίνει όταν ακουμπάτε το πέλμα του ποδιού του μωρού. Αμέσως το μεγάλο δάχτυλο του μωρού κινείται προς τα πάνω ή προς την κορυφή του ποδιού και τα άλλα δάχτυλα του ποδιού προς τα έξω κ απομακρυνονται.

Πόσο διάστημα διαρκεί το αντανακλαστικό του Babinski;
Το αντανακλαστικό Babinski συνήθως διαρκεί μέχρι το παιδί να γίνει περίπου δύο ετών. Αλλά για κάποιους, υποχωρεί μετά από ένα χρόνο.

Το αντανακλαστικό του βηματισμού

Νεογνικά αντανακλαστικά

Αυτό το χαριτωμένο αντανακλαστικό ονομάζεται επίσης αντανακλαστικό περπατήματος ή χορού. Το αντανακλαστικό βηματισμού συμβαίνει όταν κρατάτε το μωρό όρθιο με τα πόδια του να αγγίζουν μια επίπεδη επιφάνεια. Θα παρατηρήσετε ότι το μωρό θα κινεί τα πόδια του σαν να περπατάει ή να προσπαθεί να κάνει βήματα, αν και το μωρό είναι ακόμα πολύ μικρό για να περπατήσει πραγματικά.

Πόσο διάστημα διαρκεί το αντανακλαστικό του βηματισμού;
Το αντανακλαστικό βηματισμού συχνά διαρκεί περίπου δύο μήνες.

Καθώς το παιδί σας ωριμάζει και μεγαλώνει, θα αναπτύξει νέες δεξιότητες, ανεξαρτησία και αυτοκατεύθυνση, εξαλείφοντας την ανάγκη για αυτά τα νεογνικά αντανακλαστικά. Τα περισσότερα από τα οποία εξαφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες της ζωής του.

Ο παιδίατρός σας θα κάνει εξετάσεις για αυτά τα αντανακλαστικά (και ότι εξαφανίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα) στις εξετάσεις του μωρού σας. Να ξέρετε ότι, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας, τα ακριβή ερεθίσματα συγκεκριμένων αντανακλαστικών μπορεί να είναι ρευστά μεταξύ μεμονωμένων μωρών. Δεν υποδεικνύουν απαραιτήτως πρόβλημα εκτός και αν είναι πολύ μακριά από το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όπου θα παρατηρήσετε το ότιδηποτε στο μωρό σας πρέπει να φροντίστε να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τα αντανακλαστικά του μωρού σας με το γιατρό σας.

Πήγες:

Δες επίσης: ” Τι είναι η μέθοδος cry it out / εκπαίδευση ύπνου κ γιατί να ΜΗΝ την εφαρμόσεις

You might also enjoy:

2 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *